Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018 17:34

Υποτιμά τον κίνδυνο πλημμύρας από τον Καραμπογιά η δημοτική αρχή

Υποτιμά τον κίνδυνο πλημμύρας από τον Καραμπογιά η δημοτική αρχή

ΣΤΟ Δ.Σ. Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ KALAMATA JOURNAL 
Ενημέρωση από το δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα, μετά την αποκάλυψη της Kalamata Journal, ότι με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου έχει ανασταλεί προσωρινά η διαδικασία κύρωσης της μεμονωμένης πράξης εφαρμογής στην Αγιάννα, διότι οι νέοι υδραυλικοί υπολογισμοί δείχνουν ότι η τεχνητή κοίτη του Καραμπογιά δεν μπορεί να διαχειριστεί τα νερά που κατεβάζει το ρέμα, ζήτησε κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Σταματόπουλος. Όμως τόσο ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας όσο και η αρμόδια αντιδήμαρχος, Παναγιώτα Ντίντα, έδειξαν ότι εκείνο που τους ενδιαφέρει περισσότερο είναι να κυρωθεί η μεμονωμένη πράξη εφαρμογής ανεξάρτητα από το αν η λύση που θα επιλεγεί για τον Καραμπογιά αποτρέπει οριστικά τον κίνδυνο πλημμύρας από το συγκεκριμένο ρέμα, το οποίο τον Σεπτέμβρη του 2016, αλλά και άλλες φορές στο παρελθόν, δημιούργησε πολύ σοβαρά προβλήματα…

Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, είπε καθαρά ότι η δημοτική αρχή θα εφαρμόσει λύση στον Καραμπογιά που να μπορεί να αποτρέψει μεσαία φαινόμενα πλημμύρας και όχι να αποκλείσει οριστικά το ενδεχόμενο πλημμύρας όσο ισχυρό και αν είναι το φυσικό φαινόμενο.

Η δε Παναγιώτα Ντίντα δεν αναφέρθηκε καθόλου στην επικινδυνότητα του Καραμπογιά και αντίθετα πρόταξε την αναγκαιότητα κύρωσης της μεμονωμένης πράξης εφαρμογής ώστε να διανοιχτεί δρόμος πρόσβασης στο 7ο Γυμνάσιο. Το σχολείο πάντως συνδέεται κανονικά με το οδικό δίκτυο της πόλης από τα νοτιοδυτικά.

Ο Στάθης Σταματόπουλος χαρακτήρισε την εξέλιξη της αναστολής της διαδικασίας κύρωσης, τη οποία αποκάλυψε η Kalamata Journal, ως πολύ σημαντική. Πρότεινε και σχολίασε για την υπόθεση αυτή τα εξής: “Ο Δήμος πρέπει να έρθει σε επικοινωνία με την Περιφέρεια και φαντάζομαι ότι τα κριτήρια με τα οποία έκρινε έτσι η Περιφέρεια ήταν αμιγώς τεχνικά ή επιστημονικά και όχι πολιτικά”.

Ο δήμαρχος στην απάντησή του ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι ο Καραμπογιάς στην απόληξή του έχει εκτραπεί από τη φυσική του κοίτη, όμως δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ώστε να αποκατασταθεί η κανονική κοίτη του ρέματος. Είπε συγκεκριμένα: “Κοιτάξτε, για τον Καραμπογιά, αυτό το ρέμα το οποίο σκάει λίγο παραπάνω από το ΚΤΕΛ, έχω να σας πως πολλά και οδυνηρά πράγματα. Υπήρξε μια παρέμβαση το 1910, να μην το αναλύσω εδώ, 110 χρόνια πριν, η οποία δημιούργησε ένα κατεστημένο στην περιοχή. Δεν μπορεί να αρθεί η όδευση του ποταμού όπως αυτή προσδιορίστηκε το 1910, διότι θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα πολεοδομικής φύσεως στην περιοχή. Πρέπει να προχωρήσουμε στην όδευση της μελέτης, της παρέμβασης του 1910, κάνοντας βέβαια ό,τι είναι τεχνικά δυνατό, ώστε να παρεμποδίσουμε οποιαδήποτε φαινόμενα πλημμύρισης τουλάχιστον πάνω από τον μέσο όρο. Τον μέσο όρο να τον αντιμετωπίσουμε. Δεν έχουμε καμία άλλη δυνατότητα. Σε αυτή την όδευση βασίστηκε και ο σχεδιασμός της πόλης στο συγκεκριμένο σημείο”.

Πάντως, σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση του δημάρχου, έτσι και αλλιώς φαίνεται ότι θα χρειαστεί η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή του Καραμπογιά, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την απόφαση αναστολής του περιφερειάρχη Πελοποννήσου.

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Παναγιώτα Ντίντα σημείωσε ότι ο Δήμος είναι σε συνεννόηση με τον μελετητή της νέας οριοθέτησης τμήματος του Καραμπογιά, η οποία ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί, καθώς και με την Περιφέρεια Πελοποννήσου ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες έγκρισης της μελέτης. Είπε ότι “η συγκεκριμένη πράξη ξεκίνησε από το Δήμο Καλαμάτας προκειμένου να εξασφαλίσει την πρόσβαση στο 7ο Γυμνάσιο, που είναι κάτι που ζητάνε και ο Σύλλογος Γονέων και η διεύθυνση του σχολείο. Θεωρούν ότι πρέπει να κλείσει ως ζήτημα. Θεωρούμε ότι πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να φτιάξουμε την πρόσβαση στο σχολείο”.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, προς το Δήμο Καλαμάτας, για την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας κύρωσης της μεμονωμένης πράξης εφαρμογής, σε αυτή σημειώνονται τα εξής: “Στις 2/8/2018 διενεργήθηκε αυτοψία στην περιοχή στην οποία αιτήστε την κύρωση της ΜΠΕ (του θέματος). Σε αυτή παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι του Δήμου σας και μας γνωστοποιήσατε στοιχεία της υπό σύνταξη μελέτης που έχετε αναθέσει σε μελετητή για τη συνολική οριοθέτηση του ρέματος Καραμπογιάς. Η παραπάνω μελέτη, όπως μας ενημερώσατε, δεν έχει ελεγχθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου σας. Ωστόσο ο υπολογισμός της παροχής της υπό σύνταξη μελέτης, διαφέρει κατά πολύ, από αυτή που λήφθηκε υπόψη στην απόφαση (...) με την οποία καθορίστηκαν οι οριογραμμές σε τμήμα του ρέματος (σ.σ.η παλιά οριοθέτηση που ισχύει σήμερα). Η αυξημένη παροχή δημιουργεί προβλήματα επάρκειας στην ήδη διαμορφωμένη κοίτη.

Επειδή η Υπηρεσία μας κρίνει ότι τα δεδομένα της υπό έγκρισης μελέτης οριοθέτησης ενδεχομένως θα επιφέρουν τροποποιήσεις στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, αναστέλλουμε προσωρινά τη διαδικασία κύρωσης της πράξης και παρακαλούμε να μας ενημερώσετε άμεσα σε περίπτωση έγκρισης αυτής”.

Σχετικά με την παραπάνω απόφαση του περιφερειάρχη σημειώνεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας δεν έχει αναθέσει τη συνολική οριοθέτηση του Καραμπογιά αλλά την οριοθέτηση ενός τμήματός του στην απόληξή του.

Στ.Μ