Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2018 09:46

Βγήκε λάδι ο ανάδοχος του Μεγάρου, στους φορολογούμενους νέο βάρος για να τελειώσει το έργο

Βγήκε λάδι ο ανάδοχος του Μεγάρου, στους φορολογούμενους νέο βάρος για να τελειώσει το έργο

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν, ως συνήθως, προκειμένου να παρακαμφθεί το αδιέξοδο σχετικά με την αποκατάσταση των προβλημάτων στο Μέγαρο Χορού, την ολοκλήρωση του έργου και την οριστική παραλαβή του από το Δήμο. Η λύση που βρέθηκε, σε συνεργασία Δήμου Καλαμάτας και Περιφέρειας Πελοποννήσου, είναι να δοθούν στην ανάδοχο κοινοπραξία επιπλέον χρήματα, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να αντικαταστήσει σύστημα ελέγχου στα τεχνικά της σκηνής, το οποίο αντιμετώπιζε προβλήματα με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πιστοποίηση του έργου, δηλαδή η ολοκλήρωση και παραλαβή του…

Και για να μην υπάρχει πρόβλημα με την έγκριση της επιπλέον χρηματοδότησης, η οποία θα προέλθει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων,  δηλαδή από τις εισφορές των φορολογουμένων -η δημοτική αρχή αναφέρει ότι οι σχετικές δαπάνες δεν θα βαρύνουν το Δήμο!...- δίνεται η εξής εξήγηση από το Δήμο Καλαμάτας: Το σύστημα ελέγχου στα τεχνικά της σκηνής πρέπει να αντικατασταθεί ώστε να ανταποκρίνεται στα πρότυπα προδιαγραφών του 2012, με τα οποία ελέγχονται σήμερα τα θέατρα, δεδομένου ότι το υπάρχον σύστημα ελέγχου, που αντιμετωπίζει τα προβλήματα, ανταποκρίνεται στα πρότυπα προδιαγραφών του 2005.

Όμως πόσο πειστική μπορεί να είναι αυτή η εξήγηση για την έγκριση της επιπλέον χρηματοδότησης της αναδόχου κοινοπραξίας προκειμένου να παραδώσει ολοκληρωμένο το έργο, όταν αυτά τα έξι χρόνια, από το 2012 μέχρι σήμερα, δεν είχε αναφερθεί ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι το σύστημα ελέγχου των τεχνικών της σκηνής θα πιστοποιηθεί με βάση τα πρότυπα του 2012; Όταν, επίσης, ο εκπρόσωπος της ίδιας της αναδόχου κοινοπραξίας, Σπύρος Στέφος, δήλωνε με κατηγορηματικό τρόπο στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 13 Ιούλη 2017, ότι “έχω δεσμευτεί ότι εάν δεν βρω, δώστε σημασία σε αυτό που θα σας πω γιατί δυσπιστείτε, εάν δεν βρω τον τρόπο να ολοκληρώσω το σύστημα αυτοματισμού το υπάρχον, θα είμαι αναγκασμένος να φέρω καινούργιο λειτουργικό”. Και μάλιστα σε αυτή τη συνεδρίαση δεν είπε ποτέ ότι θα επιβαρυνόταν κάποιος άλλος εκτός από τον ίδιο το κόστος για την ολοκλήρωση του συστήματος αυτοματισμού ή την αντικατάστασή του με καινούργιο (συνεδρίαση Δ.Σ. 20/2017, απόφαση 361/2017).

Πάντως μετά την προχθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για την επιπλέον χρηματοδότηση της αναδόχου κοινοπραξίας προκειμένου να αποκαταστήσει τα προβλήματα στα τεχνικά της σκηνής, το έργο αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Νοέμβρη.

Και θα ακολουθήσει η τελετή των εγκαινίων, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, στον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών, Μιχάλη Αντωνόπουλο, ο οποίος από την πλευρά του εκτίμησε ότι ούτε αυτή τη φορά θα ξεπεραστούν τα αδιέξοδα και πως πρόκειται για ένα έργο που αποτελεί καυτή πατάτα την οποία η δημοτική αρχή προσπαθεί συνεχώς να απομακρύνει από τα χέρια της, τουλάχιστον μέχρι να φτάσουν οι εκλογές.

Από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης υπέρ της εισήγησης ψήφισε μόνο η “Αλλαγή”, με τον εκπρόσωπό της Γιάννη Χριστόπουλο.

Ο δήμαρχος για άλλη μια φορά είπε ότι αξίζει έπαινος στη δημοτική αρχή και στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, γιατί επέμειναν και θα παραλάβουν ένα έργο άριστο και όχι ένα που φτιάχτηκε όπως όπως. Ο αντίλογος όμως είναι ότι το Μέγαρο Χορού τελειώνει με δέκα χρόνια καθυστέρηση και αφού χρειάστηκε να αποφασιστούν στο Δημοτικό Συμβούλιο όσα περιγράφουμε παραπάνω...

Στ.Μ.