Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018 19:15

Η Περιφέρεια έσωσε το Μέγαρο Χορού και το Δήμο από 11.000.000 ευρώ, τονίζει η Ντ. Νικολάκου

“ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΡΓΟΥ ΕΣΠΑ” 
Το έργο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας δεν είναι και το καλύτερο παράδειγμα υλοποίησης έργου που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, τόνισε σήμερα η θεματική αντιπεριφερειάρχης, Ντίνα Νικολάκου. Ανέφερε μάλιστα ότι το έργο έσωσαν η Περιφέρεια και ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, περνώντας το ως “έργο γέφυρα” στο νέο ΕΣΠΑ για να μπορέσει να τελειώσει. Πρόσθεσε δε ότι εάν η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έβρισκε τρόπο να διαχειριστεί το κλείσιμο του έργου τότε ο Δήμος θα έπρεπε να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα 11.000.000 ευρώ που διατέθηκαν για την κατασκευή του…

Σε αντίθεση με το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, που ισχυρίζεται ότι το έργο καθυστέρησε γιατί ο Δήμος ήθελε να φτιαχτεί καλά (!), η Ντίνα Νικολάκου τόνισε ότι “το πρόβλημα ήταν διαχειριστικό και διοικητικό, όμως δεν ήταν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου οι οποίες διαχειρίστηκαν την κατασκευή του. Μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα, γιατί ήμουν παρούσα τη στιγμή της κρίσης για το Μέγαρο, ότι αν δεν περνούσε ως έργο γέφυρα και αν δεν γινόταν η συνεργασία που υπήρξε μεταξύ των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου καθώς και των εκπροσώπων μας στη διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ, το πρόβλημα θα ήταν πολύ μεγάλο”.

Πρόσθεσε η αντιπεριφερειάρχης ότι “η γνώμη μου είναι πως δεν πρόκειται για το καλύτερο παράδειγμα υλοποίησης ενός έργου ΕΣΠΑ. Όμως η Καλαμάτα αυτή τη στιγμή έχει ένα Μέγαρο Χορού. Και μας έχουν διαβεβαιώσει ότι έχουν λυθεί τα προβλήματα που υπήρχαν σχετικά με τη σκηνή και την πιστοποίηση”. Επιπλέον σημείωσε ότι “δεν ήταν επιλογή του κ. Τατούλη να επιστρέψει ο Δήμος Καλαμάτας τα 11.000.000 ευρώ. Ο περιφερειάρχης θεώρησε ότι έπρεπε να κάνουμε τα πάντα για να μπορέσει να ολοκληρωθεί και να κλείσει το έργο”.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα του Μεγάρου Χορού η Ντίνα Νικολάκου σχολίασε πως άλλοι έχουν αυτή την ευθύνη, τόνισε ωστόσο ότι “το Μέγαρο δεν έγινε για να μένει κλειστό και να ανοίγει όταν και όποτε ανοίγει. Το Μέγαρο δεν έγινε για να το επισκέπτεται μια συγκεκριμένη ομάδα της κοινωνίας αλλά πρέπει να είναι ανοιχτό σε όλο τον κόσμο. Αυτός είναι ο στόχος αυτού του έργου και θεωρώ ότι θα επικρατήσει σύνεση και θα υπάρξει η επιτροπή εκείνη η οποία θα διοικεί το Μέγαρο κατά τρόπο ώστε να πιάσουν τόπο οι πόροι που έχουν δοθεί και είναι πολύ μεγάλοι. Όταν λέμε ότι έχουμε ένα Μέγαρο Χορού στην Καλαμάτα αυτό πρέπει να καταφέρει να ενταχθεί μέσα στην ίδια την κοινωνία. Αυτό βέβαια απαιτεί συνεργασία, απαιτεί σύνεση, απαιτεί να κατανοήσουμε ότι έχει έρθει η ώρα να ενώσουμε δυνάμεις και να μην θέλει ο καθένας για τον εαυτό του να κρατήσει μερίδιο το οποίο θεωρεί ότι του δίνει κάποιο πολιτικό ανάστημα”.

Πάντως σημειώνεται ότι για να τελειώσει και να κλείσει το έργο ο Δήμος Καλαμάτας αποφάσισε να δώσει επιπλέον χρήματα στον ανάδοχο, με τη συμφωνία της Περιφέρειας, “ανακαλύπτοντας” το 2018 ότι από το 2012 έχουν αλλάξει οι προδιαγραφές κάποιων συστημάτων που αφορούν τη λειτουργία των μηχανισμών της σκηνής. Όμως τα συστήματα αυτά δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν με ασφάλεια ούτε με τις προηγούμενες προδιαγραφές…

Στ.Μ.