Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018 08:22

Τους έβρισαν, τους ειρωνεύτηκαν, τους ταλαιπώρησαν επειδή διεκδικούν ανοιχτό Πάρκο

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 
Η εμμονή του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, να καταστρέψει το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων επειδή δεν είναι δικό του έργο οδήγησε χθες το βράδυ σε μια θλιβερή συμπεριφορά απέναντι στους κατοίκους που διεκδικούν το Πάρκο να είναι ανοιχτό, περιποιημένο, για όλο το λαό. Οι κάτοικοι που πήγαν στο Δημοτικό Συμβούλιο από τις οχτώ το βράδυ προκειμένου να εκφράσουν την άποψή τους αλλά και να παρουσιάσουν σχετικές αποφάσεις συλλογικών φορέων, όπως του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, πήραν το λόγο λίγο πριν από τα μεσάνυχτα! Άκουσαν το δήμαρχο να μιλάει αλλαζονικά ή και ειρωνικά, καθώς τους είπε να περιμένουν μέχρι τις εκλογές για να πάρουν την απάντησή τους. Και το αποκορύφωμα ήρθε όταν ο δήμαρχος αποχώρησε επιδεικτικά τη στιγμή που οι εκπρόσωποι των Συλλόγων έλαβαν επιτέλους το λόγο αλλά και όταν ο Συνήγορος του Δημότη, Γιώργος Φερετζάκης, παρενέβαινε στη συζήτηση ως Συνήγορος του δημάρχου, εκστομίζοντας μάλιστα και τη λέξη “μαλακίες” ενώ βρισκόταν σε λεκτική αντιπαράθεση με τους δημότες!...

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκαν δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, η μία για τον προϋπολογισμό και η δεύτερη για σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων και η χορήγηση παράτασης των εργασιών για την υπερύψωση του φράχτη με τα κάγκελα που η δημοτική αρχή έχει βάλει στο Πάρκο.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Παύλο Μπουζιάνη, να γίνει πρώτα η συνεδρίαση με τα πολλά θέματα, ώστε να μην χρειαστεί να περιμένουν και να μην ταλαιπωρηθούν βραδιάτικα οι κάτοικοι που είχαν έρθει για το θέμα του Πάρκου Σιδηροδρόμων και να ακολουθήσει η συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό.

Το αίτημα απορρίφθηκε. Πέρασαν λοιπόν περίπου δύο ώρες συζήτησης για το προϋπολογισμό, με τους κατοίκους να περιμένουν την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης συνεδρίασης ώστε να ξεκινήσει η επόμενη και να συζητηθεί το θέμα για το οποίο ήθελαν να μιλήσουν.

Στην επόμενη συνεδρίαση το θέμα για το Πάρκο ήταν δέκατο στην ημερήσια διάταξη και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν να προταχθεί, να συζητηθεί πρώτο. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου το αποδέχτηκε, βάζοντας όμως έναν αντιδημοκρατικό όρο, επικαλούμενος τον κανονισμό. Ότι δηλαδή θα έπρεπε να παραιτηθούν οι παρατάξεις και οι δημοτικοί σύμβουλοι από το δικαίωμά τους να θέσουν ερωτήσεις προς τη δημοτική αρχή ώστε να συζητηθεί πρώτο το θέμα του Πάρκου!

Ύστερα από χρονοτριβές και αντιπαραθέσεις τελικά ξεκίνησε η συζήτηση του θέματος για το Πάρκο χωρίς να κάνουν ερωτήσεις οι παρατάξεις και οι δημοτικοί σύμβουλοι. Τόσο οι παρούσες παρατάξεις της αντιπολίτευσης (μείζων μειοψηφία-Μανώλης Μάκαρης, Λαϊκή Συσπείρωση-Δημήτρης Οικονομάκος, Αλλαγή-Θόδωρος Μπρεδήμας, Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών-Μιχάλης Αντωνόπουλος) όσο και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι (Παναγιώτης Αλούπης και Χάρης Βγενής) τόνισαν ότι είναι λάθος απόφαση η περίφραξη του Πάρκου με κάγκελα και ακόμη περισσότερο το κλείδωμά του τα βράδια. Ο Μανώλης Μάκαρης τόνισε μάλιστα ότι υπάρχει χαρτί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ότι το Πάρκο δεν πρέπει να κλειδώνει διότι πρόκειται για χώρο καταφυγής μετά από σεισμό, όπως επίσης ανέφερε ότι το ίδιο του είπαν και από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας με τον οποίο μίλησε. Και ο Μανώλης Μάκαρης και ο Δημήτρης Οικονομάκος και ο Μιχάλης Αντωνόπουλος υπογράμμισαν ότι η δημοτική αρχή έχει αφήσει το Πάρκο σε κάκιστη κατάσταση, ενώ ο Δημήτρης Οικονομάκος επανέφερε το αίτημα για την ανάκληση της απόφασης παραχώρησης του ορόφου του Σιδηροδρομικού Σταθμού Παραλίας στο Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Μεσσηνίας ώστε ο χώρος αυτός να παραχωρηθεί σε κάποιο σύλλογο που δραστηριοποιείται είτε στον αθλητισμό είτε στον πολιτισμό είτε σε κοινωνικά θέματα.

Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, και αυτή τη φορά έκανε μια τοποθέτηση με σκοπό να προκαλέσει φοβικά αντανακλαστικά σε μερίδα του κόσμου. Είπε δηλαδή ότι τα κάγκελα μπήκαν γιατί στο Πάρκο γινόταν διακίνηση ναρκωτικών, ότι εκεί ήταν ο χώρος συνεννόησης κακοποιών στοιχείων για την τέλεση έκνομων ενεργειών, ότι πολλοί γονείς παιδιών του πηγαίνουν και του δείχνουν σύριγγες από τη χρήση ναρκωτικών τις οποίες βρίσκουν πηγαίνοντας τα παιδιά τους να παίξουν στο Πάρκο. Είπε ακόμη ότι στο Πάρκο σημειώνονται μεγάλες καταστροφές που στοιχίζουν πολλές χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο στο Δήμο.

Ο δήμαρχος είπε ακόμη ότι θα τεθεί μελλοντικά σε διαβούλευση κανονισμός λειτουργίας του Πάρκου αλλά και ότι το ποιος έχει δίκιο θα κριθεί και κατά τις εκλογές που θα γίνουν το Μάη του 2019.

Ο Συνήγορος του Δημότη και της Επιχείρησης Γιώργος Φερετζάκης ανέφερε ότι έχει δεχτεί αναφορές από περιοίκους του Πάρκου Σιδηροδρόμων, για άτομα που μέσα από το Πάρκο πετούσαν πέτρες σε διερχόμενα αυτοκίνητα, για αγέλες αδέσποτων σκύλων που επιτίθονταν σε παιδιά και στα οποία είχαν προκληθεί φοβίες και ψυχολογικά προβλήματα κ.ά


Ελένη Λούρα από το Σύλλογο Γονέων των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και Χριστίνα Λαδά από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Η εκπρόσωπος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Χριστίνα Λαδά, ανέγνωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισμα του Συλλόγου, στο οποίο υπογραμμίζεται η έντονη αντίθεση με τη παραχώρηση αίθουσας στο Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Μεσσηνίας μέσα στο Πάρκο, διότι οι σκοποί του δεν συνάδουν με τα ιδανικά της ισότητας και της δημοκρατίας. Υπογραμμίζεται επίσης ότι το φράξιμο του Πάρκου δημιουργεί στους δημότες το αίσθημα του αποκλεισμού τους από αυτό.

Η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών Καλαμάτας, Ελένη Λούρα, επίσης παρουσίασε απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία αφενός η παραχώρηση της αίθουσας στο Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών και αφετέρου η περίφραξη με τα κάγκελα δημιουργούν ένα κλίμα φόβου στα παιδιά και τους γονείς τους. Τόνισε ότι ο Σύλλογος αναμένει από το Δήμο οραματικές ιδέες για το πως θα γίνει το Πάρκο ανοιχτό, ζωντανό, όμορφο, ώστε να συμβάλει και ο ίδιος για να πραγματοποιηθούν. Ανέγνωσε μάλιστα το ακόλουθο απόσπασμα από την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου: “Τα παιδιά μας θα μεγαλώσουν σε έναν κόσμο που ο φόβος θα παραμονεύει. Ας μην αφήσουμε να τον γνωρίσουν από τόσο μικρά. Ας τα αφήσουμε να χαρούν ελεύθερα, χωρίς σκιές το δικό τους ανοιχτό, ειρηνικό πάρκο”.

Στ.Μ.