Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2019 13:59

Γέμισε ο Νέδοντας και δείχνει πόσο επικίνδυνος είναι

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Ένας μεσαίας διάστασης σωλήνας στη μέση της κοίτης του Νέδοντα, ο οποίος “βαστιέται” από τη γέφυρα βόρεια της Αγοράς (Εθνική Οδός Καλαμάτας-Σπάρτης) δείχνει πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να προξενήσει το ποτάμι καταστροφές, σε περίπτωση θεομηνίας, εάν κράτος, δήμος, περιφέρεια συνεχίσουν να αδιαφορούν για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που επιστημονική μελέτη η οποία έχει εκπονηθεί από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ εδώ και πολλά χρόνια λέει ότι πρέπει να επιλυθούν…

Το ποτάμι έχει γεμίσει νερό, όχι όμως σε ανησυχητικό επίπεδο. Ωστόσο, στο σωλήνα που αναφέραμε παραπάνω, και στον οποίο στηρίζεται κάποιος μετρητής (από τη ΔΕΥΑΚ, με την οποία επικοινωνήσαμε, δεν γνώριζαν να μας πουν τι ακριβώς μετρητής είναι καθώς έχει τοποθετηθεί από άλλη Υπηρεσία που ασχολείται με τα ρέματα), το νερό στροβιλίζεται και στο συγκεκριμένο σημείο μειώνεται η παροχετευτικότητα.

Ας αναλογιστούμε λοιπόν πόσο περισσότερο έντονα στροβιλίζεται το νερό και πόσο περισσότερο μειώνεται η παροχετευτικότητα στις τσιμεντένιες κολώνες που στηρίζουν το καλυμμένο τμήμα του Νέδοντα στην περιοχή του παλιού Αναψυκτηρίου. Η μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ έχει προτείνει το ξήλωμα αυτών των υποστυλωμάτων και την εφαρμογή άλλης τεχνικής λύσης για να κρατηθεί το τσιμεντένιο κάλυμμα του ποταμού στο συγκεκριμένο σημείο. Διαφορετικά, σύμφωνα πάντα με την επιστημονική μελέτη, σε περίπτωση θεομηνίας το νερό μπορεί να μην χωράει να περάσει, να ξηλώσει το κάλυμμα και να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές!

Η ίδια μελέτη καταγράφει ότι κίνδυνος υπάρχει και με τη γέφυρα του Νέδοντα στον Σιδηροδρομικό Σταθμό και συγκεκριμένα ότι είναι χαμηλή και θα πρέπει να ψηλώσει ώστε να φεύγει το νερό.

Το περίεργο είναι ότι όχι μόνο δεν έχει γίνει τίποτα για να επιλυθούν αυτά τα σοβαρά προβλήματα, αλλά ο Δήμος, με χρηματοδότηση από την κυβέρνηση, θα ρίξει και άλλα νερά στο Νέδοντα! Θα μεταφέρει στο ποτάμι τα νερά από την Παναγίτσα, το στρατόπεδο, τον αυτοκινητόδρομο!

Πέρα από αυτά υπάρχει βέβαια η υπόθεση του Ανοιχτού Θεάτρου, που φτιάχνεται ουσιαστικά στην κοίτη του Νέδοντα, επίσης με χρηματοδότηση που εξασφάλισε η κυβέρνηση και ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης για το Δήμο Καλαμάτας. Ενώ σε κάθε ακραίο, ακόμη και απλά έντονο, καιρικό φαινόμενο, χάνονται ανθρώπινες ζωές και καταστρέφονται υποδομές και περιουσίες από τις πλημμύρες, στην Καλαμάτα επέλεξαν να φτιάξουν Ανοιχτό Θέατρο στο Νέδοντα πριν οριοθετηθεί η κοίτη του. Βέβαια σε πρόσφατη σχετικά συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, είπε ότι η οριοθέτηση γίνεται από ιδιωτική εταιρία (!), χωρίς όμως να δώσει περισσότερες εξηγήσεις…

Στ.Μ.