Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019 18:48

Ο δήμαρχος προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να καταλαγιάσει η αγανάκτηση από τις καταστροφές στην Αλαγονία

Ο δήμαρχος προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να καταλαγιάσει η αγανάκτηση από τις καταστροφές στην Αλαγονία

ΑΟΡΙΣΤΗ Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 
Χρόνο προσπαθεί να κερδίσει ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, προκειμένου να καταλαγιάσει η αγανάκτηση για τις καταστροφές στην Αλαγονία από τη χρόνια εγκατάλειψη της περιοχής και τις πολυήμερες βροχοπτώσεις. Γι’ αυτό το λόγο καθυστερεί η σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, την οποία έχουν ζητήσει με υπογραφές τους 16 Δημοτικοί Σύμβουλοι. Και ακόμη ο δήμαρχος επιχειρεί να στρέψει το ενδιαφέρον στις ζημιές που έχουν γίνει από καθιζήσεις στην Εθνική Οδό Καλαμάτας-Σπάρτης, επάνω από την Αρτεμισία, ανακοινώνοντας ότι αύριο, σε συνέντευξη Τύπου, θα αποδώσει “τις ευθύνες που προκύπτουν στο θέμα συντήρησης του εθνικού δρόμου Καλαμάτας – Σπάρτης”. Πιθανόν ο δήμαρχος θα αποδώσει ευθύνες στον αντίπαλό του, περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, καθώς αρμόδια για τη συντήρηση του εθνικού δρόμου είναι η Περιφέρεια...

Ενώ η νομοθεσία λέει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να συγκληθεί μέσα σε έξι ημέρες από την ημέρα που το ⅓ των δημοτικών συμβούλων αιτηθούν εγγράφως την έκτακτη σύγκληση του Σώματος, ο δήμαρχος βάζει προϋποθέσεις για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου!

Σε σχετικό δελτίο Τύπου του Δήμου σημειώνεται ότι “έχει κατατεθεί αίτημα 16 Δημοτικών Συμβούλων για έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου και συζήτηση του θέματος των καταστροφών από την κακοκαιρία. Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι ασφαλώς δεν υπάρχει αντίρρηση να πραγματοποιηθεί αυτή η συνεδρίαση, με προϋπόθεση ότι θα συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία ώστε να διαφωτισθεί πλήρως το Σώμα. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν”. Η νομοθεσία πάντως προβλέπει ότι εάν δεν συγκαλέσει ο πρόεδρος τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μέσα σε έξι ημέρες από την αίτηση των δημοτικών συμβούλων, τότε μπορούν να συγκαλέσουν το Σώμα σε έκτακτη συνεδρίαση οι ίδιοι.

Από το Δήμο ανακοινώθηκε ότι σήμερα ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, “συναντήθηκε στην Αθήνα, με στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών, με αντικείμενο την αποκατάσταση των υποδομών στην περιοχή Αλαγονίας και στο σύνολο της περιφέρειας του Δήμου, οι οποίες επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία”.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι αύριο, Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, “στο Δημαρχείο θα γίνει συνάντηση με τους Προέδρους και Εκπροσώπους Τοπικών Κοινοτήτων, οι οποίες επλήγησαν από την κακοκαιρία και οι πολίτες τους έχουν υποστεί ζημιές σε ιδιοκτησίες και υποδομές, καθώς και στον αγροτικό τομέα, με σκοπό την τεκμηρίωση του αιτήματος κήρυξης του Δήμου Καλαμάτας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Είναι προφανές ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει καμία αντίρρηση να κηρυχθεί ο Δήμος Καλαμάτας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διότι αυτό θα διευκολύνει τις αποζημιώσεις πληγέντων, μεταξύ άλλων.

Της συνάντησης με τους Προέδρους θα προηγηθεί συνάντηση του Δημάρχου με τους δύο γεωτεχνικούς του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, οι οποίοι πραγματοποιούν αυτοψία στον Ταΰγετο και σε ένα μήνα περίπου θα καταθέσουν γραπτή έκθεση, η οποία θα δίδει τις κατευθυντήριες οδηγίες για κάθε είδους κατασκευές προς αποκατάσταση των καταστροφών. Από τα πρώτα στοιχεία, πρέπει να αποκλεισθεί η περίπτωση μετεγκατάστασης χωριών”.
Στ.Μ.