Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2019 16:16

Επιεικής για τις ευθύνες του Δήμου, υποβάθμισε το μέγεθος των καταστροφών στην Αλαγονία

Επιεικής για τις ευθύνες του Δήμου, υποβάθμισε το μέγεθος των καταστροφών στην Αλαγονία

ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΝΙΚΑ ΣΕ ΤΑΤΟΥΛΗ 
Δημοτικοί δρόμοι έπεσαν, υποδομές καταστράφηκαν, σπίτια “γλιστρούν” μαζί με τα χώματα, όμως ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, υποβάθμισε σήμερα τις καταστροφές στην Αλαγονία από την πολυήμερη κακοκαιρία. Αντίθετα, ήταν επιθετικός απέναντι στον περιφερειάρχη, Πέτρο Τατούλη, σχολιάζοντας ακόμη και το τσίπουρο που τον κέρασαν κάτοικοι στην Αλαγονία. Μάλιστα ο δήμαρχος είπε ότι ο περιφερειάρχης έκανε δηλώσεις για τις καταστροφές, επάνω στην Εθνική Οδό Καλαμάτας-Σπάρτης, κατηγορώντας όλους τους άλλους για αυτές εκτός από την Περιφέρεια, η οποία υποστήριξε ότι είναι υπεύθυνη που έκλεισε ο δρόμος, γιατί τα προβλήματα, όπως συνέχισε, δεν δημιουργήθηκαν από γεωλογικό φαινόμενο αλλά από κακή αποκατάσταση που έκανε στο παρελθόν στο ίδιο σημείο η Περιφέρεια Πελοποννήσου…


Παναγιώτης Νίκας και στο πλάι του οι αντιδήμαρχοι Παναγιώτα Ντίντα και Γιάννης Μπάκας

Σε ερώτηση για τον λόγο που δεν έχει επισκεφθεί ακόμη την περιοχή της Αλαγονίας και δεν έχει πάει να μιλήσει στους κατοίκους, ο δήμαρχος Καλαμάτας απάντησε ότι οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να γνωρίζουν εάν επισκέφθηκε την περιοχή καθώς και ότι “εγώ στις καταστροφές δεν πάω με κάμερες ποτέ”. Πρόσθεσε ότι “δεν μου αρέσει, με φόντο την απώλεια της περιουσίας του άλλου, να πηγαίνω και να λαϊκίζω και να φωτογραφίζομαι. Έχω πάει, ξέρω την περιοχή μέτρο μέτρο και την αγαπώ όσο και οι άλλοι. Αν και ασθενής, εγώ με 39 πυρετό πήγα στην Αθήνα χθες, όπως και σήμερα. Και μη μου θέτετε τέτοια ζητήματα”.

Πιο σφοδρή ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε ο δήμαρχος στον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη για την κατάσταση των αρδευτικών υποδομών στον κάμπο: “Στην Αλαγονία καταστράφηκαν υποδομές, στον δυτικό δήμο καταστράφηκαν περιουσίες, καταστράφηκαν και καταστρέφονται συνεχώς σοδειές. Υπάρχουν φοβερές επιπτώσεις σε οικογένειες. Η καταστροφή μιας σοδειάς σημαίνει όχι απλά φτώχεια αλλά χρέος. Γατί είναι χρεωμένη η σοδειά. Από τον Άγιο φλώρο μέχρι κάτω τις Γουλιμίδες. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Σας λέω ευθέως ότι συνδέεται με τον ΓΟΕΒ. Ποια αγροτιά, ποια βοήθεια στους αγρότες, σε ποια γεωργία, όταν στη δεκαετία του ‘60 και του ‘70 η Ελλάς τότε έστηνε χωρίς ευρωπαϊκά προγράμματα χωρίς ΕΣΠΑ αυτό το μεγαλούργημα που λέγεται έργο του ΓΟΕΒ. Εγκαταλειμμένο, ρημαγμένο, ακαθάριστο, να πλημμυρίζουμε συνεχώς, να φωνάζουν οι αγρότες, να φωνάζει ο πρόεδρος της Σπερχογείας για αυτή την κατάσταση. Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια. Τετοια έργα να αφήνονται και λόγοι, φανφάρες για τους αγρότες και την ανάπτυξη. Οι αγρότες να μπουν μπροστά για όλη αυτή την ιστορία της εγκατάλειψης και των δρόμων του ΓΟΕΒ και των καναλέτων και των καναλιών και όλης αυτής της κατάντιας”.

Σε ό,τι αφορά και πάλι την κατάσταση στην περιοχή της Αλαγονίας ο δήμαρχος ανέφερε ότι από τις 2.000 οικοδομικές κατασκευές πρόβλημα αντιμετωπίζουν μόνο οι εφτά. Για τις υποδομές που υπέστησαν καταστροφές σημείωσε ότι η αποκατάσταση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα. Είπε ο κ. Νίκας ότι για τις αποκαταστάσεις χρειάζονται περίπου 500.000 ευρώ, χρήματα τα οποία ζήτησε ο ίδιος από το υπουργείο Εσωτερικών, πρόσθεσε όμως ότι ακόμη και να μην χορηγηθεί το ποσό αυτό ο Δήμος μπορεί να το διαθέσει από το ταμειακό του διαθέσιμο, το οποίο ανέφερε ότι φτάνει τα 14 εκατ. ευρώ.

Για τον Πέτρο Τατούλη, την επίσκεψή του στην περιοχή της Αλαγονίας και τις δηλώσεις του για την αναπτυξιακή υστέρη της, ο δήμαρχος σημείωσε: “Το άλλο που θέλω να σας πως και το οποίο έχει θιχτεί και μάλιστα με χασκόγελα πίνοντας τσίπουρα είναι το ζήτημα της αναπτυξης. Ανάπτυξη δεν μπορεί να κάνει ο Δήμος. Το θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει να διαθέσεις χρήματα γι’ αυτό. Η ανάπτυξη είναι δουλειά της Περιφέρειας. Η Περιφέρεια έχει συγκεκριμένα προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ, προγράμματα το οποία έχουν ξεδιπλωθεί στη Μάνη -και σωστά- με 12 εκατ.. ευρώ, στην ορεινή Γορτυνία, στην Κυνουρία. Ένα πρόγραμμα για αυτή την περιοχή, που υποτίθεται τόσο την αγαπάμε, ένα πρόγραμμα ενίσχυσης ιδιωτών, θέλω να ξέρω μια επιδότηση για παραγωγική διαδικασία, ας πούμε για την χλωρίδα της περιοχής, μία βρε αδερφέ, μία... Όταν μιλάμε λοιπόν για ανάπτυξη μιλάμε για υποστήριξη ιδιωτικών επενδύσεων κυρίως και η Ευρώπη δίνει χρήματα γι’ αυτό. Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε γι’ αυτό, τι προγραμματισμό κάνουμε και τι ώθηση δίνουμε”.

Τέλος ο δήμαρχος υποστήριξε ότι από τα έργα που έχει κάνει ο Δήμος Καλαμάτας στην περιοχή της Αλαγονίας δεν υπέστη κανένα ζημιά, ενώ αντίθετα για την Περιφέρεια σημείωσε: “Όσον αφορά στις υποδομές, από κακοκατασκευές έγιναν οι ζημιές, όχι από ερπυσμό ούτε από τη φύση ούτε από το Θεό. Αυτό είναι η πραγματικότητα. Έχουμε πολύ σοβαρές ζημιές στον Εθνικό Δρόμο. Κατά τη χθεσινή ΄΄Καθημερινή΄΄ και σε δηλώσεις του γενικού διευθυντή του ΙΓΜΕ κ. Δημήτρη Τσαγκά, που συνοδεύει τα δύο κλιμάκια, στην περίπτωση του δρόμου το πρόβλημα δεν είναι γεωλογικό, είναι κατασκευαστικό. Αυτό το κομμάτι του Εθνικού Δρόμου που έπεσε κατασκευάστηκε το 2015 από την Περιφέρεια. Πάνω σε αυτό κάθεται ο περιφερειάρχης και κάνει δηλώσεις... Πρέπει να εξηγήσει ο περιφερειάρχης, που το κατασκεύασε, τι έγινε, τι συνέβη; Δεν φταίει για όλα ο Θεός ούτε η φύση. Τι συνέβη; Σκεφθείτε να είμαστε και στις Αλπεις ή σε καμιά πιο δύσκολη περιοχή. Οι γεωλόγοι λένε δεν υπάρχει ερπυσμός. Δεν ξέρω τι συμβαίνει με τα χρήματα των 3.000.000 ευρώ που δόθηκαν για ανακατασκευές και βελτιώσεις του δρόμου προς τη Σπάρτη, πρέπει να απαντήσει κάποιος για τα χρήματα που δόθηκαν προς την Περιφέρεια”.

Επισημαίνεται ακόμη ότι ο δήμαρχος ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, για τα 3.000.000 ευρώ που έδωσε στο Δήμο Καλαμάτας για έργα στον Ταΰγετο, τονίζοντας ότι από τη φωτιά του 2007 και μετά ο Δήμος δεν είχε πάρει χρήματα για έργα που χρειαζόταν η περιοχή της Αλαγονίας, παρά μόνο μικροποσά.

Στ.Μ.