Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019 17:46

Φωτογραφίζοντας με μια ιστορική μηχανή στον “Θίασο” της Καλαμάτας

Η KODAK ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΙΛΝΤΙΣΗ 
Κάθεσαι να πιεις ένα καφέ και βλέπεις να περνάει από μπροστά σου η ιστορική εξέλιξη της φωτογραφικής μηχανής! Αυτή την τύχη είχε η παρέα μας προχθές το πρωί στον “Θίασο”, όταν ο Δημήτρης Φίλντισης μας έδειξε ένα υπέροχο δώρο που του έκαναν, μια φωτογραφική μηχανή των αρχών του 1900, πρωτοποριακή για την εποχή της, από τις πρώτες που μπορούσαν να μπουν στην τσέπη του χρήστη τους και δεν χρειαζόταν βαλίτσα για να μεταφερθεί…

Είναι μια φωτογραφική μηχανή KODAK No 2A folding cartridge premo, σε πολύ καλή κατάσταση και λειτουργική, η οποία, σύμφωνα με μια γρήγορη έρευνα που κάναμε, κυκλοφόρησε σε λίγες εκατοντάδες κομμάτια, από το 1890 έως το 1960.

Στην ταυτότητα της φωτογραφικής μηχανής του Δημήτρη Φίλντιση γράφει “Patented in USA Jan.18.1910  Jan.7.1913.”.


Ο Δημήτρης Φίλντισης (κάθεται στη μέση) με την παρέα του και ο Βασίλης Πρωτόπαπας από τον "Θίασο" ετοιμάζεται να τους φωτογραφίσει με τη μηχανή σταθμός στην ιστορική εξέλιξη της φωτογραφικής μηχανής

Ο Δημήτρης, που ασχολείται καλλιτεχνικά και επαγγελματικά με τη φωτογραφία, είναι ξετρελαμένος με τις εικόνες που κάνει με αυτή τη πολύ σημαντική ιστορικά και εξαιρετικά καλή φωτογραφική μηχανή.

Η KODAK No 2A folding cartridge premo ήταν μια πρωτοποριακή μηχανή γιατί “δίπλωνε” και το μέγεθός της γινόταν τέτοιο ώστε να μπορέσει να χωρέσει σε μια μεγάλη τσέπη και έτσι οι χρήστες της μπορούσαν να την έχουν πάντα μαζί τους για να απαθανατίζουν εικόνες.

Αισθανόμαστε τυχεροί που ο Δημήτρης Φίλντισης μας έδειξε αυτό το φωτογραφικό κειμήλιο, κάνοντάς μας να εκτιμήσουμε ακόμη περισσότερο τον πολιτισμό της φωτογραφίας.

Στ.Μ.