Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019 19:19

Σχεδόν 500.000 ευρώ στους Δήμους της Μεσσηνίας για αντιπυρική προστασία

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 
Υπογράφτηκε και φέτος από τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, η απόφαση για την επιχορήγηση των Δήμων της χώρας ώστε να χρηματοδοτήσουν δράσεις αντιπυρικής προστασίας. Στους έξι Δήμους της Μεσσηνίας το συνολικό ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται στις 750.000 ευρώ περίπου ενώ στους δήμους της χώρας το συνολικό ποσό που θα διατεθεί ανέρχεται στα 16,9 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα,...

...ο Δήμος Καλαμάτας επιχορηγείται με 73.800 ευρώ, ο Δήμος Μεσσήνης με 119.800 ευρώ, ο Δήμος Τριφυλίας με 78.900 ευρώ, ο Δήμος Πύλου-Νέστορος με 99.000 ευρώ, ο Δήμος Δυτικής Μάνης με 42.600 ευρώ και ο Δήμος Οιχαλίας με 70.600 ευρώ...

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ότι “με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, εγκρίθηκε η κατανομή ποσού ύψους 16.910.000,00 ευρώ σε Δήμους της Χώρας, αποκλειστικά  για την κάλυψη δράσεων αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, με χρέωση του λογαριασμού του υπουργείου Εσωτερικών «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων», που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Το εν λόγω ποσό μπορεί να αξιοποιηθεί από τους Δήμους, για τη χρηματοδότηση Προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης, με σκοπό την άμβλυνση των κινδύνων, σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας, αλλά και για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων καθαρισμού της βλάστησης που ενεργείται για τους ίδιους λόγους από ιδιοκτήτες σε περιβάλλοντες χώρους κατοικιών και εκτάσεις.

Επίσης, μπορούν να χρηματοδοτηθούν έργα προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης κυρίως στη ζώνη μίξης δασών – πόλεων και οικισμών για λόγους αντιπυρικής προστασίας των πολεοδομικών συγκροτημάτων αλλά και τη συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου.

Τέλος, ενισχύεται η εθελοντική δράση, ενώ παράλληλα καλύπτονται οι ανάγκες που προκύπτουν από την έλλειψη σε εξοπλισμό, λειτουργικά έξοδα και την κάλυψη δαπανών μίσθωσης οχημάτων για την ενίσχυση του έργου της καταστολής ή της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών”.