Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019 19:01

Ντάριο Φο - “Μίστερο Μπούφο” ανεβάζει το καλοκαίρι το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΚΩΣΤΑ ΦΛΟΚΑΤΟΥΛΑ-ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΡΑΓΚΙΟΓΛΟΥ 
“Μια κωμωδία που δεν ρίχνει το ποιοτικό επίπεδο καθόλου”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας, Γιάννης Μαργαρίτης, θα παρουσιάσει το καλοκαίρι το ΔΗΠΕΘΕ. Είναι το θεατρικό έργο του Ντάριο Φο “Μίστερο Μπούφο”, το οποίο, όπως επίσης τόνισε ο ίδιος, είναι πνευματικό δημιούργημα που κατά κύριο λόγο του χάρισε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1997. Η εισήγηση του Γιάννη Μαργαρίτη, που έγινε μέσω skype το μεσημέρι στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φάρις, εγκρίθηκε…

Το έργο σκηνοθετούν ήδη οι Κώστας Φλοκατούλας και Δημήτρης Φραγκιόγλου. Παίζουν οι ίδιοι καθώς και ο Κωνσταντίνος Πασσάς. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 83.000 ευρώ και όπως σημείωσε ο Γιάννης Μαργαρίτης, θα δοθούν 12 παραστάσεις στην Καλαμάτα και θα γίνει προσπάθεια να πραγματοποιηθεί περιοδεία και σε περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Όπως σημείωσε, δεν έχει καταστεί δυνατό μέχρι τώρα, λόγω των εκλογών, να συμφωνηθούν σε ποιες άλλες περιοχές θα γίνουν παραστάσεις. Πάντως πρόσθεσε έχει ήδη κλειστεί μια παράσταση από το Δήμο Συκεών στη Θεσσαλονίκη, που αναλαμβάνει και το σχετικό κόστος.

Στη γραπτή του εισήγηση ο Γιάννης Μαργαρίτης σημειώνει ότι “το έργο συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τη θεατρική παράδοση με το σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό σχόλιο και τις ρίζες του θεάτρου. Ο τίτλος στα ιταλικά σημαίνει “Κωμικό Μυστήριο” και λέγοντας μυστήριο εννοείται το ιερό δρώμενο, το θρησκευτικό ιερό δράμα του καθολικού κυρίως μεσαίωνα. Ο Φο συνέλεξε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες και χαρακτηριστικές κωμικές σκηνές που αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος των εν λόγω ιερών δραμάτων και τις ξανάγραψε μετουσιώνοντας τις μπουφόνικες αυτές στιγμές σε αριστουργήματα προφορικού λόγου και σατιρικής ποίησης που εκμηδενίζουν χρονικές και ιδεολογικές αποστάσεις”.

Στ.Μ.