Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019 18:39

Μπεχράκης στην Οικονομική: Κατασπαταλούνται πόροι χωρίς να λύνονται τα προβλήματα στην Αλαγονία

Μπεχράκης στην Οικονομική: Κατασπαταλούνται πόροι χωρίς να λύνονται τα προβλήματα στην Αλαγονία

Σοβαρούς προβληματισμούς διατύπωσε το μεσημέρι, κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας, ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας Σταμάτης Μπεχράκης, για τις παρεμβάσεις που γίνονται στην Αλαγονία για την αποκατάσταση των καταστροφών που σημειώθηκαν το χειμώνα με αφορμή τη νεροποντή. Είπε ότι οι παρεμβάσεις γίνονται χωρίς μελέτες, χωρίς να εισακούονται οι προτάσεις των κατοίκων, με ψηφοθηρική σκοπιμότητα και με πιθανό αποτέλεσμα την κατασπατάληση των πόρων, που είναι απαραίτητοι για την περιοχή, χωρίς να αντιμετωπιστούν τελικά τα προβλήματα…

Οι απαντήσεις που δόθηκαν στον σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας, Σταμάτη Μπεχράκη, ήταν από τους αντιδημάρχους Δημήτρη Δημόπουλο και Δημήτρη Μπούχαλη. Ο κ. Δημόπουλος είπε ότι οι προβληματισμοί του κ. Μπεχράκη δεν είναι αντικειμενικοί και μάλιστα κάποιοι υιοθετούν τις απόψεις εργολάβου οι οποίες όμως δεν κρίνονται αποδεκτές από την Τεχνική Υπηρεσία, ενώ διαβεβαίωσε ότι για τον έλεγχο των εργασιών από την Τεχνική Υπηρεσία για την δημιουργία αποτελεσματικών έργων. Ο κ. Μπούχαλης από την πλευρά του τόνισε ότι πρόκειται για επείγουσες εργασίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έκτακτη ανάγκη που δημιουργήθηκε στην περιοχή της Αλαγονίας, αναφέροντας ότι εάν είχε ακολουθηθεί η τυπική οδός για τη μελέτη, προκήρυξη και υλοποίηση των έργων τότε στην Αλαγονία δεν θα είχε ξεκινήσει ακόμη καμία εργασία. Ο δε πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος, συνέδεσε το θέμα με τις πρόσφατες εκλογές, ζητώντας “να σεβόμαστε τη ψήφο του λαού”. 

Ωστόσο ο Σταμάτης Μπεχράκης επέμεινε στην τοποθέτησή του, υπογράμμισε ότι κάτοικοι της περιοχής έχουν κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες όμως δεν φτάνουν στην Τεχνική Υπηρεσία προκειμένου να αξιολογηθούν, επικαλέστηκε άποψη εργολάβου που δουλεύει στην περιοχή, ότι σε δρόμους που έγιναν αποκαταστάσεις δεν θα πρέπει να πέσει ακόμη άσφαλτος ή τσιμέντο γιατί ενδεχομένως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να ξαναπασυρθούν από τα νερά το χειμώνα. Ακόμη σχολίασε ότι ο εργολάβος δουλεύει χωρίς μελέτες, βλέπει, κρίνει και αποφασίζει ο ίδιος, είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας επίσης ότι από τη δημοτική αρχή υπάρχει ψηφοθηρική διαχείριση αυτού του σημαντικού ζητήματος. 

Ο Σταμάτης Μπεχράκης παρακολούθησε χθες σύσκεψη που έγινε στην Αλαγονία για τα προβλήματα αυτά, υπό το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα. 

Για τη σύσκεψη αυτή εκδόθηκε από το Δήμο Καλαμάτας το εξής δελτίο Τύπου: “Σημαντική σύσκεψη, που διήρκεσε μιάμιση ώρα περίπου, πραγματοποιήθηκε στην Αλαγονία, την Τρίτη 9 Ιουλίου 2019, με συμμετοχή των παλαιών και νέων Προέδρων Κοινοτήτων, των Προέδρων Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής, αλλά και κατοίκων, με αντικείμενο την αξιολόγηση της πορείας των έργων στον Ταΰγετο. Από πλευράς Δήμου, συμμετείχαν ο Δήμαρχος και εκλεγείς Περιφερειάρχης Παναγιώτης Ε. Νίκας, ο Αντιδήμαρχος και εκλεγείς Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, Αντιδήμαρχοι, στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας και οι εργολήπτες των έργων στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι στην ορεινή περιοχή εκτελέσθηκε ή εκτελείται έργο συνολικής αξίας περίπου 2 εκατ. ευρώ, μέσω 7 εργολαβιών.

Η δυσκολότερη πτυχή του έργου είναι, όπως διαπιστώθηκε και από τη συζήτηση, η διαχείριση των ομβρίων με την κατασκευή αποστραγγιστικών έργων.

Το τελικό συμπέρασμα από τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, είναι το εξής:

1) θα πρέπει να υπάρξει συμπληρωματική σύμβαση για την ολοκλήρωση των έργων

2) την επόμενη εβδομάδα θα αποσταλεί από το Δήμο το νέο τρακτέρ με τους καταστροφείς, για τη διαχείριση της ανεπιθύμητης βλάστησης σε πρανή οδών κ.λπ.

3) οι Πρόεδροι Κοινοτήτων θα πρέπει να υποβάλουν άμεσα έκθεση με τις ανάγκες συντήρησης των μικρότερων δρόμων, εντός οικισμών και αγροτικών. Επί της έκθεσης αυτής θα συνταχθεί μελέτη, μετά από αυτοψία και το σχετικό έργο θα χρηματοδοτηθεί άμεσα, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος

4) είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί άμεσα το έργο της άρδευσης με αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων, με τη συμμετοχή της ΔΕΥΑΚ, σε όλα τα χωριά και κυρίως στην Αλαγονία”.

Στ.Μ.