Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019 17:26

Ο δήμαρχος περιφρονεί ως αβάσιμες τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην υγεία από το δίκτυο 5G

Ο δήμαρχος περιφρονεί ως αβάσιμες τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην υγεία από το δίκτυο 5G

ΞΕΚΙΝΑ ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Όχι μόνο περιφρονεί ως αβάσιμες ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, τις ανησυχίες πολιτών για τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην υγεία τους η ανάπτυξη και λειτουργία δικτύου 5G, αφήνει μάλιστα να εννοηθεί ότι όσοι διατυπώνουν τέτοιες ανησυχίες το κάνουν για να υπονομεύσουν τη σημασία του ότι η Καλαμάτα είναι η πρώτη πόλη στη χώρα που θα λειτουργήσει το νέας γενιάς δίκτυο για την παροχή ασύρματου ίντερνετ υψηλής ταχύτητας. Αντίθετα με το δήμαρχο Καλαμάτας, η περιφερειακή υπουργός περιβάλλοντος των Βρυξελλών Céline Fremault, που είναι απίθανο να θέλει να υπονομεύσει τις πρωτοπόρες επιλογές της Καλαμάτας, σε πρόσφατη δήλωσή της είχε εκφράσει την αντίθεσή της με την ανάπτυξη δικτύου 5G στις Βρυξέλλες πριν την καταγραφή δεδομένων, τονίζοντας: “Ο λαός των Βρυξελλών δεν είναι ινδικά χοιρίδια των οποίων την υγεία μπορώ να πουλήσω με κέρδος. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τίποτα για να αμφιβάλουμε”...

Το θέμα έθεσε το μεσημέρι, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, ο οποίος ζήτησε από τη δημοτική αρχή μια σαφή απάντηση για το αν έχουν ληφθεί υπόψιν οι πιθανές βλαπτικές επιδράσεις στην υγεία που να έχει η ανάπτυξη και λειτουργία του δικτύου 5G. Σημειώνεται ότι αύριο ο Δήμος Καλαμάτας και η εταιρεία WIND πρόκειται να παρουσιάσουν, σε συνέντευξη Τύπου, πληροφορίες για την πιλοτική λειτουργία του δικτύου στην πόλη. 

Ο Μανώλης Μάκαρης αναφέρθηκε και στην τοποθέτηση της περιφερειακής υπουργού Περιβάλλοντος των Βρυξελλών και ρώτησε συγκεκριμένα τη δημοτική αρχή εάν υπάρχουν δεδομένα μη βιολογικής επίδρασης στην ανθρώπινη υγεία από τη λειτουργία των νέων δικτύων 5G. 

“Eγώ όταν έγινα δήμαρχος, πριν από 13 χρόνια, πολλοί υπάλληλοι αρνούνταν να μπούνε στον υπολογιστή διότι θα πέθαναν καρκίνο” σχολίασε ο δήμαρχος και νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, απαντώντας στον Μανώλη Μάκαρη. Σχολίασε μάλιστα ότι “όταν έρχεται κάτι καινούργιο πάντοτε υπάρχουν έτοιμοι κονδυλοφόροι για να γράφουν τα πιο απίθανα πράγματα. Και όταν ήρθε το αυτοκίνητο και όταν ήρθε το τρένο και όταν ήρθαν τα κινητά, που θέλαμε κινητά αλλά χωρίς κεραίες…”

Ο κ. Νίκας χαρακτήρισε την ανάπτυξη και λειτουργία του δικτύου 5G ως μια επανάσταση που θα βοηθήσει στην οικονομική ζωή και θα δώσει θέσεις εργασίας, ενώ αναφερόμενος στην Καλαμάτα σημείωσε: “Η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που αποκτά αυτό το σύστημα -αυτή η προσπάθεια που γίνεται με τη συμβολή της κυβέρνησης, εννοώ της προηγούμενης αλλά και την σημερινής- να μην υπονομεύεται από επιχειρήματα του τύπου ότι θα μας πεθάνουν όλους, διότι δεν είναι έτσι τα πράγματα”. 

Σημειώνεται ότι δεκάδες επιστήμονες από πολλές χώρες έχουν κάνει έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προτείνοντας την αναστολή της ανάπτυξης των δικτύων 5G μέχρι μέχρι να διερευνηθούν πλήρως από επιστήμονες ανεξάρτητους από τη βιομηχανία οι πιθανοί κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία. 

Παρέμβαση για το θέμα, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έκανε και ο Νίκος Μπασακίδης, ειδικός από τη δημοτική αρχή σε θέματα δικτύων επικοινωνίας, ο οποίος τόνισε ότι το δίκτυο που θα λειτουργήσει στην Καλαμάτα θα απαρτίζεται από συστήματα πιστοποιημένα και σε ό,τι αφορά το αν επηρεάζεται η ανθρώπινη υγεία. 

Στ.Μ.