Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012 18:34

Ξανανάβουν τα αίματα μεταξύ Μεσσηνίας-Αρκαδίας για τις φυλακές

Ξανανάβουν τα αίματα μεταξύ Μεσσηνίας-Αρκαδίας για τις φυλακές

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΑΜΑΡΑ 
ΖΗΤΗΣΕ Ο ΜΑΡΓΕΛΗΣ

Το γάντι στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, πέταξε σήμερα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, καλώντας τον να μην επιτρέψει να αδικηθεί το Εφετείο Καλαμάτας και γενικά η Μεσσηνία, με τη χωροθέτηση των φυλακών στην Αρκαδία.

Ο Κώστας Μαργέλης σε σημερινές του δηλώσεις υπαινίχθηκε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου μεθοδεύει τη χωροθέτηση των φυλακών στην Αρκαδία, κάτι που υπογράμμισε ότι αποτελεί κατάφορη αδικία για το Εφετείο Καλαμάτας, στα όρια του οποίου δεν λειτουργεί κανένα σωφρονιστικό κατάστημα.
Το αίτημα χωροθέτησης των φυλακών στη Μεσσηνία και ειδικότερα στο Δήμο Καλαμάτας υπερασπίστηκε σήμερα, με δήλωσή του και ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας. Υπογράμμισε ότι οι φυλακές είναι θέμα που συνδέεται άμεσα με το Εφετείο Καλαμάτας, πρόκειται δηλαδή για μια υπηρεσία που την έχει ανάγκη η περιοχή.
Όσον αφορά τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, μεταξύ άλλων σημείωσε σήμερα ότι ήδη η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει τη χωροθέτηση των φυλακών στη Μεσσηνία, το ίδιο έχει κάνει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, οπότε απομένει «ο τρίτος αλλά και ο μεγαλύτερος κρίκος της συγκυβέρνησης, η Ν.Δ., με επικεφαλής τον πρωθυπουργό της χώρας μας, το Μεσσήνιο πρωθυπουργό, τον Αντώνη Σαμαρά. Προσωπικά πιστεύω ότι στο μυαλό του πρωθυπουργού μας είναι η Ελλάδα, αλλά είμαι βέβαιος ότι στην καρδιά του είναι η Μεσσηνία. Ήρθε η ώρα του Αντώνη του Σαμαρά. Εάν ο Μεσσήνιος πρωθυπουργός μας, πει το μεγάλο ναι και ικανοποιήσει το δίκαιο του παμμεσσηνιακού αιτήματος, είναι βέβαιο ότι το σωφρονιστικό κατάστημα θα δημιουργηθεί στον τόπο που επιτάσσει η λογική, στα όρια του Εφετείου Καλαμάτας».
Επίσης ο κ. Μαργέλης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το κυριότερο κριτήριο χωροθέτησης του νέου καταστήματος κράτησης, πρέπει να είναι η δημιουργία ενός καταστήματος κράτησης στην ευρύτερη περιοχή της έδρας κάθε Εφετείου, σε προσπελάσιμη κατά το δυνατόν θέση, με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση τόσο του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της περιφέρειας, όσο και του καταστήματος κράτησης από τις υφιστάμενες τεχνικές και κοινωνικές υποδομές της περιοχής. Επίσης κριτήριο αποτελεί η, κατά το δυνατόν, αποδοχή της τοπικής κοινωνίας, όπως εκφράζεται από τους θεσμοθετημένους φορείς της.
Θα πρέπει να γίνουν απολύτως κατανοητά τα εξής: Είναι απαράδεκτο να ομιλεί η Περιφέρεια και να συντάσσονται έγγραφα με το ψευδεπίγραφο θέμα: «Ίδρυση Γενικού Καταστήματος Κράτησης Πελοποννήσου». Η Πελοπόννησος ως γνωστόν έχει σήμερα τέσσερα καταστήματα κράτησης, ένα στην περιοχή της Πάτρας (που υπάγεται στο Εφετείο Πατρών), ένα στην περιοχή της Τρίπολης και δύο στην περιοχή του Ναυπλίου (που και τα τρία αυτά υπάγονται στο Εφετείο Ναυπλίου).
Πρέπει λοιπόν όλοι να ομιλούμε για Ίδρυση Γενικού Καταστήματος Κράτησης Εφετείου Καλαμάτας. Ως γνωστόν, στην πόλη της Καλαμάτας λειτουργεί μόνιμο Εφετείο από την 1-11-2004.
Η δημιουργία σύγχρονου καταστήματος κράτησης στην έδρα του Εφετείου Καλαμάτας ενδυναμώνει τη λειτουργία του ίδιου του Εφετείου, αλλά και η ύπαρξη και μόνο του Εφετείου Καλαμάτας οδηγεί στην επιτακτική ανάγκη για ίδρυση ενός σύγχρονου καταστήματος κράτησης στην περιφέρεια του».
Στ.Μ.