Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019 20:12

Οι ζημιές στον τσιγγάνικο καταυλισμό ανέδειξαν ξανά ότι στην Καλαμάτα υπάρχουν και φαβέλες

Σημερινή φωτογραφία με μικρούς τσιγγάνους μαθητές που επιστρέφουν στον καταυλισμό μετά το σχολείο Σημερινή φωτογραφία με μικρούς τσιγγάνους μαθητές που επιστρέφουν στον καταυλισμό μετά το σχολείο

ΑΛΕΞΗΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ 
Ότι στη αναπτυσσόμενη Καλαμάτα υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σε φαβέλες, ανέδειξαν (ξανά) οι καταστροφές που σημειώθηκαν στον τσιγγάνικο καταυλισμό της Αγίας Τριάδας. Τόσο ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, όσο και ο πρόεδρος του Συλλόγου των τσιγγάνων της Αγίας Τριάδας, Βασίλης Δημητρίου αλλά και η Γεωργία Φάσσου, που στέκεται δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους και προσπαθεί να τους βοηθήσει, τόνισαν σήμερα, από τον χτυπημένο από το μπουρίνι καταυλισμό, ότι υπάρχουν λύσεις ώστε η Καλαμάτα, αλλά και η Μεσσήνη, να πρωτοπορήσουν στην Πελοπόννησο και τη χώρα εφαρμόζοντας προγράμματα κοινωνικής ενσωμάτωσης των τσιγγάνων…

“Για να είμαστε ειλικρινείς, έχουμε ευθύνη όλοι μας, μας αφορά όλους μας το θέμα των συνθηκών διαβίωσης σε αυτό το χώρο. Ένα θέμα που δεν μπορεί να βγαίνει στην επιφάνεια μόνο σε περιπτώσεις καταστροφών”, είπε ο βουλευτής Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος στο πλαίσιο επισκέψεών του σε περιοχές που υπέστησαν ζημιές από το μπουρίνι πήγε και στον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας. 

“Αυτή η κατάσταση που αντικρίζουμε σήμερα εδώ είναι ντροπιαστική για όλους μας, για την Ελλάδα του 2019. Να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε” πρόσθεσε ο Αλέξης Χαρίτσης και συνέχισε σημειώνοντας ότι λύσεις υπάρχουν. Μάλιστα ενημέρωσε ότι οι λύσεις έχουν σχεδιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία, όπως ανακοίνωσε, προχώρησε στην παραχώρηση τμήματος της έκτασης στην οποία βρίσκεται ο καταυλισμός από τον ΟΑΕΔ στο υπουργείο Εργασίας, ώστε στη συνέχεια να παραχωρηθεί στο Δήμο Καλαμάτας. 

Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι θα θέσει το θέμα και στη Βουλή, με σχετική ερώτηση που ετοιμάζει, διευκρινίζοντας ότι το ζήτημα αυτό δεν προσφέρεται για να ανέβουν οι αντιπολιτευτικοί τόνοι αλλά για την εφαρμογή πραγματικά βιώσιμων και ανθρώπινων λύσεων για τους κατοίκους του καταυλισμού. 

Τέλος ανέφερε ότι το ζήτημα των συνθηκών διαβίωσης των τσιγγάνων πρέπει να αντιμετωπιστεί ολοκληρωμένα και να αφορά συνολικά τους τσιγγάνους της Καλαμάτας και της Μεσσήνης. 

Η Γεωργία Φάσσου από την πλευρά της τόνισε ότι “επιτέλους πρέπει να πάψει η υποκρισία σε αυτή την κοινωνία. Οι τσιγγάνοι είναι Έλληνες πολίτες και έχουν ίσα δικαιώματα. Οι φαβέλες πρέπει να τελειώσουν”. 

Ανέφερε ότι το πρόβλημα που υπάρχει με τις συνθήκες διαβίωσης των τσιγγάνων είναι πολυδιάστατο, ωστόσο η κ. Φάσσου σημείωσε ότι η λύση που έχει σχεδιαστεί προβλέπει τη δημιουργία οικισμών στους οποίους θα μετεγκατασταθούν, την εκπαίδευση των παιδιών, την ενισχυτική διδασκαλία και την δημιουργία συνθηκών για την εξασφάλιση νόμιμης εργασίας. 

Η κ. Φάσσου, που είχε συνεργασία με την ειδική γραμματεία για τους τσιγγάνους, την οποία είχε συστήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, δήλωσε αισιόδοξη ότι θα υπάρξει η βούληση ώστε να εφαρμοστούν οι λύσεις που έχουν σχεδιαστεί. Είπε ότι “εδώ δεν χωράνε αντιπαραθέσεις, η Καλαμάτα και η Μεσσήνη ας γίνουν πρότυπο για όλη την Πελοπόννησο, για όλη την Ελλάδα”. 

Στ.Μ.