Τρίτη, 18 Αυγούστου 2020 13:50

Π.Θέμελης για τα αρχαία της Υπαπαντής: Εφόσον θέλετε να ξηλώσετε την πλατεία πρέπει να γίνει ανασκαφή

Π.Θέμελης για τα αρχαία της Υπαπαντής: Εφόσον θέλετε να ξηλώσετε την πλατεία πρέπει να γίνει ανασκαφή

Υπέρ της ανασκαφής και ανάδειξης των αρχαιοτήτων της Καλαμάτας στην πλατεία της Υπαπαντής, τοποθετήθηκε ξεκάθαρα ο καθηγητής, ανασκαφέας της Αρχαίας Μεσσήνης, Πέτρος Θέμελης. Σε δηλώσεις του, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Δυτική Μάνη, ο Πέτρος Θέμελης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι εφόσον θα ξηλωθεί η πλατεία της Υπαπαντής για ανάπλαση πρέπει να γίνει ανασκαφή και να αναδειχθούν οι αρχαιότητες, διαφορετικά, συνέχισε, είναι προτιμότερο να μείνει η πλατεία ως έχει και να πάνε τα χρήματα σε άλλο έργο…

Ο Πέτρος Θέμελης ανέφερε ότι έχει αρθρογραφήσει για τις αρχαιότητες της Καλαμάτας και της πλατείας της Υπαπαντής, στο περιοδικό της “Καθημερινής” <<Επτά Ημέρες>>, καθώς είχε ασχοληθεί “ακροθιγώς” με το θέμα το 1963 που “έσκαβα στα Ακοβίτικα” και “μόλις είχα έρθει στην Καλαμάτα να παραλάβω το Μουσείο Μπενάκη από την οικογένεια τότε”. Τότε είχε γίνει η ανασκαφή από τον Νίκο Γιαλούρη στην πλατεία της Υπαπαντής. 

Όπως είπε ο καθηγητής κ. Θέμελης, “υποστηρίζω το εξής: Εφόσον θέλετε να ξηλώσετε την πλατεία πρέπει να γίνει ανασκαφή και να διατηρηθούν τα αρχαία κάτω, επισκέψιμα και ορατά, να συντηρηθούν να αναδειχθούν. Να γίνει πληρέστερη ανασκαφή γιατί ο Γιαλούρης έκανε τομές βιαστικά, στη διάρκεια μιας λεγόμενης σωστικής ανασκαφής και όχι συστηματικής. Τώρα που ξέρουμε ότι έχουμε αρχαία πρέπει να κάνουμε μια συστηματική ανασκαφή. Αλλιώς αφήστε την πλατεία όπως είναι και μην την πειράζετε και δώστε τα χρήματα κάπου αλλού, το 1.700.000 ευρώ”. 

Στ.Μ.