Τρίτη, 18 Αυγούστου 2020 17:19

Εξι κλίνες νοσηλείας covid-19 στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και οι διασωληνωμένοι στη (πρώην) Μονάδα Εμφραγμάτων

Εξι κλίνες νοσηλείας covid-19 στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και οι διασωληνωμένοι στη (πρώην) Μονάδα Εμφραγμάτων

Το σχέδιο του Νοσοκομείου Καλαμάτας, το οποίο αποφασίστηκε σήμερα από το Διοικητικό Συμβούλιο, για τη λειτουργία του ως νοσοκομείου covid-19, παρουσιάζει ο διοικητής, Γιώργος Μπέζος. Σύμφωνα με αυτό, δημιουργούνται έξι κλίνες νοσηλείας covid-19, στο Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας. Όσοι ασθενείς χρειαστούν διασωλήνωση θα νοσηλεύονται στην (πρώην) Μονάδα Εμφραγμάτων. Η Α’ και Β’ Παθολογικές Κλινικές συνεννώνονται, ενώ 20 κλίνες της Β’ Παθολογικής διατίθενται για τη νοσηλεία ύποπτων περιστατικών μέχρι να βγουν οι απαντήσεις των μοριακών τεστ... 

Με την επιλογή του Νοσοκομείου Καλαμάτας ως νοσοκομείου covid-19 θα έρθει εξοπλισμός, όπως κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, αναπνευστήρες αλλά και 15 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό. Επειδή στη Μονάδα Εμφραγμάτων θα νοσηλεύονται οι διασωληνωμένοι με covid δημιουργείται Υπομονάδα Εμφραγμάτων…

Από τον διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γιώργο Μπέζο, έγινε η εξής ανάρτηση στη σελίδα του στο facebook, σχετικά με το σχέδιο για τη λειτουργία του Νοσοκομείου ως νοσοκομείο covid-19:  

“Με αίσθημα ευθύνης, μετά τον ορισμό του Νοσοκομείου Καλαμάτας ως Νοσοκομείο Covid-19 με απόφαση της 6ης ΥΠΕ, και της πρότασης της Επιτροπής Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων που μας κατατέθηκε, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα το σχέδιο βάση του οποίου θα διαχειριστεί τα ύποπτα και τα επιβεβαιωμένα περιστατικά covid-19 που χρήζουν νοσηλείας:

1ον. Κάθε επιβεβαιωμένο περιστατικό covid-19 που χρήζει νοσηλείας, νοσηλεύεται στο Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας 6 κλινών.

2ον. Η διαχείριση των υπόπτων περιστατικών γίνεται ως εξής:

α) Τοποθετείται στο προαύλιο χώρο του ΤΕΠ ένας οικίσκος τύπου ISO-BOX, 2 έως 4 χώρων στον οποίο γίνεται η λήψη δείγματος με στόχο τα ύποπτα περιπατητικά περιστατικά να μην εισέρχονται σε πρώτο χρόνο στο εσωτερικό του Νοσοκομείου. Ο οικίσκος παραχωρείται τις επόμενες μέρες από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας και της στήριξης που έχει με το Νοσοκομείο.

β) Ύποπτα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας και μέχρι να βγει το αποτέλεσμα από τον μοριακό αναλυτή PCR του εργαστηρίου μας νοσηλεύονται σε 20 κλίνες της Β΄Παθολογικής Κλινικής, η οποία διαχωρίζεται με ειδική κατασκευή σύμφωνα με τους όρους και τις προδιαγραφές που προτείνει η Επιτροπή Λοιμώξεων.

γ) Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες οι εργασίες εγκατάστασης νέας κλιματιστικής μονάδας για τη δημιουργία θαλάμων αρνητικής πίεσης.

3ον) Οι υπόλοιπες 20 κλίνες της Β΄Παθολογικής Κλινικής προστίθενται στις κλίνες της Α΄Παθολογικής Κλινικής για την νοσηλεία των παθολογικών μη covid-19 περιστατικών. Συνενώνεται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των 2 παθολογικών κλινικών. Σημειώνεται ότι το άθροισμα των ειδικευμένων παθολόγων που υπηρετούν στο νοσοκομείο αυτή τη στιγμή είναι 9 και τις επόμενες ημέρες αναμένεται η πρόσληψη ακόμη 1 συν μία μετακίνηση που πραγματοποιήθηκε ενός παθολόγου από το Κ.Υ Καλαμάτας. Συνολικά δλδ. 11 ειδικευμένοι παθολόγοι συν 3 πνευμονολόγοι (σήμερα αναρτήθηκε στο διαύγεια της 6ης ΥΠΕ ο διορισμός της 3ης πνευμονολόγου)

4ον. Εαν χρειαστεί να νοσηλευτεί διασωληνωμένο περιστατικό covid-19, αυτό γίνεται στην Μονάδα Εμφραγμάτων μέχρι 4 κλίνες.Για το σκοπό αυτό και με την στήριξη της 6ης ΥΠΕ και της ηγεσίας του Υπ. Υγείας την ερχόμενη εβδομάδα παραλαμβάνουμε καινούριο σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό (6 κλίνες ΜΕΘ, αναπνευστήρες, μόνιτορ με κεντρικό σταθμό κλπ).Αύριο εγκρίνεται αυτό το πακέτο ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από το ΚΕΣΥΠΕ. Μέχρι τη στιγμή που θα χρειαστεί να νοσηλευτεί διασωληνωμένο περιστατικό, η Μονάδα Εμφραγμάτων συνεχίζει κανονικά την λειτουργία της.

5ον. Για την διαχείριση και αντιμετώπιση των εμφραγμάτων και λοιπών καρδιολογικών περιστατικώνπου χρήζουν εντατικής παρακολούθησης, δημιουργείται ΆΜΕΣΑ μια υπομονάδα εμφραγμάτων 6 κλινών μέσα στη Καρδιολογική Κλινική συνενώνοντας 2 τετράκλινους θαλάμους.Το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο συνεχίζει κανονικά την λειτουργία του.

6ον. Μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας το Νοσοκομείο ενισχύεται ακόμη με 15 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό.

7ον. Το Νοσοκομείο προxωρά τις επόμενες ημέρες στην προμήθεια ενός φορητού μηχανήματος αιμοκάθαρσης με απιονιστή για την περίπτωση που θα χρειαστεί επιβεβαιωμένο περιστατικό covid-10 που νοσηλεύεται, επείγουσα αιμοκάθαρση.

8ον. Το συγκρότημα παραγωγής οξυγόνου είναι έτοιμο να παράξει το πικ της παραγωγής του!!

Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το σχέδιο που θα πορευθούμε.

Θέλω να δώσω πολλά συγχαρητήρια σ' όλο το προσωπικό που αγωνίζεται καθημερινά με επαγγελματική ευσυνειδησία προκειμένου να ανταποκριθεί το Νοσοκομείο σ' αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις!!!

ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!!!!”.