Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 10:12

Ο Δήμος θα καθαρίσει το χωριό της Νέδουσας από τα νεκρά πλατάνια - Τεράστια η καταστροφή

ΤΑΫΓΕΤΟΣ 
Μέσα στο μήνα αναμένεται να ξεκινήσει εργασία κοπής και καύσης των δεκάδων νεκρών πλατάνων μέσα στο χωριό της Νέδουσας, στον Ταΰγετο. Είναι δέντρα που προσβλήθηκαν από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους, η οποία έχει προξενήσει ήδη τεράστια καταστροφή στη χλωρίδα σε μοναδικού φυσικού κάλλους περιοχές της Μεσσηνίας, όπως στα φαράγγια του Νέδοντα και της Νέδας. Η παρέμβαση αυτή έχει σκοπό να αποτραπεί ο κίνδυνος από ενδεχόμενη πτώση των νεκρών δέντρων και να αντιμετωπιστεί η αισθητική κατάσταση που δημιουργεί στο χωριό η εικόνα με τα μεγάλα ξερά δέντρα…

Η παρέμβαση θα γίνει με έργο που ανέθεσε ο Δήμος Καλαμάτας σε εργολάβο, ενώ θα υπάρχει εποπτεία από το Δασαρχείο της Καλαμάτας. 

Θα κοπούν περίπου 40 νεκρά πλατάνια με την τήρηση των μέτρων που προβλέπει το πρωτόκολλο για τη διαχείριση των δέντρων που έχουν νεκρωθεί από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους. 

Τα κομμένα δέντρα δεν θα απομακρυνθούν από το χωριό της Νέδουσας, ώστε να μην μεταδοθεί η ασθένεια, αλλά θα καούν σε συγκεκριμένο ασφαλές σημείο του χωριού. Επίσης όλα τα μηχανήματα και εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για αυτή την εργασία θα απολυμαίνονται μετά από κάθε λειτουργία. 

Πάντως η παρέμβαση αυτή, που είναι σημαντική, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ανακόψει την περαιτέρω μετάδοση της ασθένειας, η οποία έχει ήδη επεκταθεί στο φαράγγι του Νέδοντα που γεμίζει με ξερά πλατάνια, τα οποία με τον όγκο και το πράσινό τους, κατά τη θερινή περίοδο, χάριζαν μια μοναδική αίσθηση και εικόνα που δεν θα μπορέσει να βιώσει η επόμενη γενιά. 

Στ.Μ.