Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021 00:41

Ένας θεσμός που πρέπει να πετύχει ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα - 1ο Διεθνές Forum Διπλωματίας Καλαμάτας

ΕΝΑΡΞΗ ΧΘΕΣ, ΣΗΜΕΡΑ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ  
Το πρώτο βήμα για την καθιέρωση ενός θεσμού μοναδικού στη χώρα, που μπορεί να γίνει σημαντικός για τη χώρα και να προβάλλει την Καλαμάτα ως κέντρο έρευνας της πολιτικής διπλωματίας, έγινε χθες, με την έναρξη του 1ου Διεθνούς Forum Διπλωματίας Καλαμάτας. Είναι μια διοργάνωση που εντάσσεται στο επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου για τον γιορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με την επιδίωξη να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Το κεντρικό θέμα του 1ου Διεθνούς Forum Διπλωματίας Καλαμάτας είναι η Προκήρυξη της Μεσσηνιακής Γερουσίας προς τις Ευρωπαϊκές Αυλές, που συντάχθηκε και αποστάλθηκε μετά την απελευθέρωση της Καλαμάτας.

Η έναρξη του Forum, που συνεχίζεται σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και ολοληρώνεται το βράδυ με συναυλία της ορχήστρας “Μίκης Θεοδωράκης” στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, έγινε από το δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο, ακολούθησαν βίντεο με χαιρετισμούς του πρώην πρωθυπουργού και βουλευτή Μεσσηνίας Αντώνη Σαμαρά και του υφυπουργού Παιδείας και βουλευτή Άγγελου Συρίγου. Χαιρέτησαν με φυσική παρουσία οι βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος. Διαβάστηκε μήνυμα του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιου Κατσή, ενώ χαιρέτησε ακόμη ο κοσμήτορας της Σχολής ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών Νικόλαος Ζαχαριάς. 

Την εναρκτήρια ομιλία έκανε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, με θέμα την “Ιδιοπροσωπία της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821. Μία Επανάσταση χωρίς προηγούμενο”. 

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος κηρύσσοντας την έναρξη του Forum σημείωσε μεταξύ άλλων: “Σας καλωσορίζω στην πόλη της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, στην πόλη όπου συντάχτηκαν τα πρώτα διπλωματικά έγγραφα των επαναστατημένων Ελλήνων.

Πρόκειται για την «Προειδοποίηση προς τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς» που εστάλη στις 23 Μαρτίου 1821 από την Καλαμάτα και την Προκήρυξη προς των Αμερικάνικο Λαό που συντάχτηκε πιθανότατα εντός του Μαρτίου, ακολούθησε τη διαδρομή μέσω του Παρισιού, όπου και μεταφράστηκε από τον Αδαμάντιο Κοραή και τελικώς δημοσιεύτηκε στις 25 Μαΐου 1821.

Ως Δήμος Καλαμάτας εντάξαμε από την πρώτη στιγμή στο σχεδιασμό μας τη διπλωματία, έννοια που πηγάζει από την ίδια την Προειδοποίηση. Το κείμενο με τις φλογερές λέξεις, με τα σπουδαία νοήματα, ένα ντοκουμέντο ιστορικής αξίας που μεταφέρει έως και σήμερα, 200 χρόνια μετά, μηνύματα διαχρονικά και αξίες πανανθρώπινες για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, την Εθνική Ανεξαρτησία.

Επιθυμία μας, μέσα από δράσεις και εκδηλώσεις προσωρινού και μόνιμου χαρακτήρα, μέσα από εξωστρεφείς ενέργειες, να καταδείξουμε τη σημασία της και να καταστήσουμε την Καλαμάτα μας, το Δήμο μας, Τόπο Διπλωματίας.

Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάσαμε και εντάξαμε στις επετειακές μας δράσεις την υλοποίηση του Φόρουμ Διπλωματίας. Ένα Φόρουμ που στόχος μας είναι να γίνει θεσμός, καθιστώντας την Καλαμάτα σημείο αναφοράς, τα επόμενα χρόνια.

Φιλοδοξία μας το Φόρουμ Διπλωματίας να εξελιχθεί σε ένα πολύ σημαντικό γεγονός με βαρύνουσα σημασία και προσέλκυση διεθνών προσωπικοτήτων. Άλλωστε η σημασία και ο αντίκτυπος της διπλωματίας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 είναι εξαιρετικής σημασίας, όχι μόνο για ιστορικούς λόγους, αλλά και για σύγχρονες δυναμικές και κριτικές αναγνώσεις στην τρέχουσα γεωπολιτική σκακιέρα”.

 

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ FORUM

Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021

09:30-10:00 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ – ΕΓΓΡΑΦΕΣ

 

2η ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Προεδρείο: Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Βασίλειος Νικόλτσιος

10:00 Νικόλαος Αναστασόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: «23η Μαρτίου 1821. Η απελευθέρωση της Καλαμάτας και η μαρτυρία των απομνημονευμάτων».

10:20 Roderick Beaton, Ομότιμος Καθηγητής Νέων Ελληνικών και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας του  Πανεπιστημίου του Λονδίνου: «Το φιλελληνικό “κίνημα” στην Ευρώπη και ο ρόλος του στην έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης».

10:40 Ευάγγελος Λιβιεράτος, Ομότιμος Καθηγητής  Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, Honorary Fellow of the International Cartographic Association: «Γεωχωρικά διακυβεύματα της Επανάστασης: τα οράματα, οι γαίες, η ουτοπία του Καποδίστρια, τα σύνορα, οι Γάλλοι χαρτογράφοι και οι μετέπειτα χρόνιες συγχύσεις του κράτους (μέχρι σήμερα;)».

11:00 Γεώργιος Νικολάου, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: «Η έναρξη της Επανάστασης στη Μεσσηνία στα ιστοριογραφικά έργα του Αμβρόσιου Φραντζή και του Ιωάννη Φιλήμονα: Συγκριτικές παρατηρήσεις».

11:20 Ερωτήσεις- Συζήτηση

 

3η ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Προεδρείο: Roderick Beaton, Νικόλαος Μισολίδης

11:40 Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν, Επίτιμος Αρχηγός Στόλου, Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη: «1821, κριτική του ναυτικού αγώνα».

12:00 Δημήτριος Μαλέσης, Δρ. Διδάσκων Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων: «Η πορεία προς την ανεξαρτησία: Η ναυμαχία του Ναβαρίνου, η σημασία και ο αντίκτυπος στην Ευρώπη».

12:20 Βασίλειος Νικόλτσιος, Συνταγματάρχης ε. α., Ειδικός Σύμβουλος Πολεμικού Μουσείου, συγγραφέας: «Τα όπλα των Ελλήνων στην Επανάσταση του 1821».

12:40 Ερωτήσεις- Συζήτηση

13:00 Διάλειμμα

 

4η ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Προεδρείο: Δημήτριος Μαλέσης, Νικολάου Γεώργιος

13:30 Ανδρέας Κούκος, Νομικός-Διδάκτωρ - Πρόεδρος Δ.Σ  Ε.ΜΕ.Ν.Σ.Ι:  «Η διοικητική οργάνωση της Μεσσηνίας κατά την καποδιστριακή περίοδο (1828-1831)».

13:50 Νικόλαος Μισολίδης, Υποψήφιος Διδάκτωρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου:  «Η αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια στην επαναστατημένη Ελλάδα 1826-1828. Η δράση του Αμερικανού ιατρού Samuel Gridley Howe στη Μεσσηνία».

14:10 Νικόλαος Χριστόπουλος, Υποψήφιος Διδάκτωρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: «Η Συμβολή του Ορθόδοξου Κλήρου της Μεσσηνιακής Γης στον Αγώνα του ΄21. Μεσσήνιοι  Ιερείς και Αρχιερείς μάχονται “Για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία”».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

14.30 – 14.45

 

ΚΑΛΑΜΑΤΑ: ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ ΜΕ «ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ» ΤΡΟΠΟ

Προεδρείο: Βασίλειος Μπαζάνης, Αντωνία Παυλάκου

14:45 Παναγιώτα Κουράκλη, Δ/ντρια Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Θεμάτων Δήμου Καλαμάτας: «Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου- Κέντρου Προβολής Διπλωματίας Καλαμάτας».

15:00 Αθανάσιος Βασιλόπουλος, Δήμαρχος Καλαμάτας: «Καλαμάτα: 200 χρόνια μετά».