Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021 16:45

Ενέργειες του Δήμου Καλαμάτας για τους πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν στο λιμάνι

Σαράντα έξι πρόσφυγες, 19 ανήλικοι, οχτώ γυναίκες και 19 άνδρες, από το Αφγανιστάν, το Ιράν και τη Συρία, έχουν μεταφερθεί προσωρινά στις αποθήκες στο λιμάνι της Καλαμάτας, μετά από πρόβλημα που αντιμετώπισαν όταν το σκάφος έπλεε ακυβέρνητο νότια της Ζακύνθου. Οι δύο από τους 46, σύμφωνα με τα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν, έχουν κολλήσει κορονοϊό…

Ο Δήμος Καλαμάτας ανακοίνωσε σχετικά ότι “τα ξημερώματα, εμπορικό πλοίο που έπλεε στην περιοχή, σε συνέχεια εντολής του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, περισυνέλεξε 46 άτομα (με καταγωγή από Αφγανιστάν, Ιράν και Συρία) από ακυβέρνητο σκάφος, περίπου 90 ν.μ. νότια της Ζακύνθου.

Η κινητοποίηση του Δήμου Καλαμάτας ήταν άμεση. Ο Δήμος, με τη συνδρομή και της Π.Ε. Μεσσηνίας, προσέφερε νερό, τροφή και κλινοσκεπάσματα στους διασωθέντες συνανθρώπους μας, ενώ υπήρξε εγκατάσταση χημικών τουαλετών στο χώρο των αποθηκών του λιμένα, μέρος των οποίων διατέθηκε για την προσωρινή στέγασή τους από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας. Σημειώνεται ότι τις υπηρεσίες τους προσφέρουν από την πρώτη στιγμή και εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Λόγω πανδημίας εφαρμόζονται όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ από ελέγχους που διενήργησε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, ανάμεσα στα 46 άτομα εντοπίστηκαν 2 θετικοί στον κορωνοϊό.

Την προανακριτική διαδικασία έχει αναλάβει το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας”.