Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021 09:49

Ο Θεμιστοκλής, ο Σωκράτης και ο Σεφέρης και η ανάπλαση της οδού Αναγνωσταρά στην Καλαμάτα

Νέα παράταση μέχρι τις 2 Απριλίου 2022 πήρε το έργο της ανάπλασης της οδού Αναγνωσταρά, που ακόμη δεν έχει ξεκινήσει και σύμφωνα με την αρχική προθεσμία έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τις 4 Αυγούστου. Η παράταση δόθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας, που συνεδρίασε χθες το μεσημέρι, ύστερα από σχετική εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, η οποία προηγουμένως είχε συνεννοηθεί με τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, η οποία χρηματοδοτεί το έργο μέσω του ΕΣΠΑ. Γύρω από το έργο αυτό, που είπαμε δεν έχει καν ξεκινήσει ακόμη, υπάρχει μια αντιπαράθεση, μεταξύ του αναδόχου και του Δήμου, με διαστάσεις όχι μόνο τεχνικές, διοικητικές, γραφειοκρατικές αλλά ακόμη και φιλοσοφικές!...

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ανάδοχος στο αίτημά του για τη χορήγηση της παράτασης επικαλείται από τον Θεμιστοκλή και τον Σωκράτη μέχρι τον Σεφέρη! 

Κάποιος τρίτος που παρακολουθεί το τι συμβαίνει με το έργο, χωρίς να έχει ειδικές γνώσεις, δεν μπορεί να βγάλει άκρη για το ποια από τις δύο πλευρές έχει δίκιο. Ο ανάδοχος επικαλείται σειρά επιχειρημάτων με τα οποία αιτιολογεί το λόγο που δεν ήταν δυνατό να ξεκινήσει μέχρι τώρα το έργο, όμως ο Δήμος υποστηρίζει ότι τα αιτήματα αυτά δεν εδράζονται στη νομοθεσία. Παρόλα αυτά ο Δήμος ικανοποίησε μερικά από τα αιτήματα του αναδόχου ενώ και ο ανάδοχος τελικά αποδέχτηκε να εκτελέσει το έργο όπως ορίζει η μελέτη και σύμφωνα με τις οδηγίες της Τεχνικής Υπηρεσίας. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν από τη δημοτική αρχή (αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης) και την Τεχνική Υπηρεσία (επιβλέπων μηχανικός Κώστας Παπουτσής) χθες στην Οικονομική Επιτροπή, το έργο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τις 4 Αυγούστου, όμως ο ανάδοχος δεν το είχε καν ξεκινήσει γιατί ζητούσε από το Δήμο τεχνικά σχέδια εκτέλεσης. Αυτά τα σχέδια, σύμφωνα πάντα με τη δημοτική αρχή και την Τεχνική Υπηρεσία, δεν είναι υποχρεωμένος να τα ετοιμάσει ο Δήμος, όμως για να μην μπει το έργο σε περιπέτειες αποφασίστηκε να ικανοποιηθεί το αίτημα του αναδόχου. Τα σχέδια παραδόθηκαν λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας ολοκλήρωσης του έργου και επειδή ήταν αδύνατο να γίνουν οι εργασίες στον ελάχιστο χρόνο που είχε απομείνει, δόθηκε παράταση με οριακή προθεσμία (που αν δεν τηρηθεί μπορεί να επέλθει μέχρι και έκπτωση) μέχρι τις 4 Νοέμβρη. Και πάλι όμως το έργο δεν ξεκίνησε αλλά τελικά φαίνεται να επιτεύχθηκε κάποιος συμβιβασμός, ο ανάδοχος ζήτησε παράταση μέχρι τις 2 Απρίλη 2022 και η Οικονομική Επιτροπή χθες του την έδωσε, ύστερα από εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία, μετά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής η Υπηρεσία και ο ανάδοχος θα είχαν συνάντηση για την έναρξη των εργασιών. 

Παρ’ότι όμως η απόφαση για την παράταση ήταν ομόφωνη από τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, ο Τάσος Αγγελής, σύμβουλος της παράταξης της Ελένης Αλειφέρη που συνεργάζεται με τη δημοτική αρχή, πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης, ανέφερε ότι με την εμπειρία που έχει “πολύ φοβάμαι ότι δεν θα προχωρήσει αυτό το έργο”. Μάλιστα τόνισε ότι εάν εξαρτιόταν από τον ίδιο δεν θα έδινε παράταση για την υλοποίηση του έργου.

Ο Λεωνίδας Λιάππας, σύμβουλος της παράταξης της Μαρίας Οικονομάκου, από την πλευρά του ανέφερε ότι “το έργο πάει για τις καλένδες” και εκτίμησε ότι ο ανάδοχος, λόγω των ανατιμήσεων στα υλικά των έργων, πιθανόν δεν θέλει να κάνει το έργο, όπως πιθανόν δεν θέλουν να το κάνουν και οι επιλαχόντες. Είπε ο κ. Λιάππας ότι κατά τη γνώμη του η σωστή απόφαση θα ήταν να μην δοθεί παράταση, ώστε να σταλεί και ένα μήνυμα από το Δήμο στους εργολάβους ότι υπάρχουν πράγματα που δεν τα αποδέχεται. 

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Κοσμόπουλος, από την πλευρά του είπε ναι στην παράταση, “με βαριά καρδιά” όμως, όπως υπογράμμισε, και πρόσθεσε ότι ο Δήμος θα έπρεπε να έχει πάρει μέτρα νωρίτερα προκειμένου να προστατέψει το έργο. 

Τέλος ο Τάσος Αγγελής επανήλθε και επέστησε την προσοχή για την κατάσταση “λίμπα” που μπορεί να δημιουργηθεί στην Αναγνωσταρά κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, εφόσον έχει ξεκινήσει το έργο. Είπε ότι υπάρχει κίνδυνος να ξεσηκωθούν οι επαγγελματίες και έθεσε το ερώτημα εάν μπορεί να δοθεί μεγαλύτερη παράταξη, μέχρι τα τέλη Ιούνη 2022, ώστε το έργο να ξεκινήσει μετά την εορταστική περίοδο. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος,  Νίκος Μπασακίδης, απάντησε ότι τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει.

Στ.Μ.