Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021 13:35

Επέτειος 28ης Οκτωβρίου - Μηνύματα από τους πολιτικούς εκπροσώπους στην παρέλαση στην Καλαμάτα

Επέτειος 28ης Οκτωβρίου - Μηνύματα από τους πολιτικούς εκπροσώπους στην παρέλαση στην Καλαμάτα

Με την πολιτική εκπροσώπηση του τόπου παρούσα πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα η παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, για την αντίσταση του ελληνικού λαού απέναντι στο φασισμό και ναζισμό. Την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εκπροσώπησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ο οποίος ανέφερε ότι το θάρρος και το πείσμα των Ελλήνων νίκησε το φασισμό και τον ναζισμό. Παρακολούθησαν την παρέλαση οι βουλευτές του Νομού Αλέξης Χαρίτσης, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο πρώην περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, οι επικεφαλής των Σωμάτων Ασφαλείας του τόπου κ.ά

“Είναι μια ημέρα μνήμης, μια ημέρα που όλοι θυμόμαστε πως το θάρρος και το πείσμα των Ελλήνων νίκησε τον φασισμό και το ναζισμό, νίκησε πολύ ισχυρότερες δυνάμεις, σε μια παράδοση ηρωισμού και θυσίας που χαρακτηρίζει το έθνος μας” ανέφερε ο υπουργός Μάκης Βορίδης και συνέχισε: “Και είναι μια ημέρα που μετά από κάποιο διάστημα μπορέσαμε να τιμήσουμε όπως πρέπει αυτή τη μνήμη διοργανώνοντας τις παρελάσεις, κάτι το οποίο σημαίνει ότι σταδιακά και προσεκτικά επιστρέφουμε στην κανονικότητα της ζωής μας. Αυτή η ημέρα τιμάται κάθε χρόνο και θυμίζει και την ιστορία μας και τους αγώνες και τις θυσίες για την ελευθερία μας αλλά ταυτόχρονα παραδειγματίζει για το μέλλον, για το πως πρέπει να στεκόμαστε ενωμένοι απέναντι σε αντίστοιχες προσκλήσεις”. 

ΑΛΕΞΗΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Χαρίτσης, σημείωσε: “Τιμάμε τη  μεγάλη εθνική μας επέτειο, όπου ο ελληνικός λαός όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στο φασισμό. Τιμάμε τους αγώνες των προγόνων μας για ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη. Τους αγώνες αυτούς δεν μπορούμε να τους τιμάμε μόνο με την ιστορική μνήμη, πρέπει να τους τιμάμε με τους αγώνες μας και σήμερα. Σήμερα που βλέπουμε ότι το τέρας του φασισμού και στη χώρα μας και διεθνώς προσπαθεί και πάλι να σηκώσει κεφάλι. Χρέος όλων μας είναι να αντισταθούμε απέναντι σε αυτό το τέρας, να ορθώσουμε δημοκρατικό τείχος απέναντι σε τέτοιες πρακτικές και λογικές. Και βεβαίως είναι χρέος όλων μας να διδάξουμε στις νεότερες γενιές την ιστορία αυτού του τόπου, που έχει δώσει μεγάλους αγώνες απέναντι στον ολοκληρωτισμό, το ναζισμό το φασισμό. Δεν μπορούμε επ ουδενί να επιτρέψουμε στο αυγό του φιδιού να εκκολαφθεί ξανά στη χώρα μας. Τιμούμε το Επος του ‘40 με τους αγώνες του σήμερα για ελευθερία και δημοκρατία”.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΑΣ

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, έδωσε “συγχαρητήρια για την οργανωμένη παρέλαση που είχαμε σήμερα. Ήταν όλα πολύ όμορφα. Κατά τον Μυριβήλη το ‘40 δείξαμε την εθνική μας ταυτότητα, δηλαδή είμαστε ενωμένοι ως Έλληνες και νομίζω ότι αυτό είναι και το ζητούμενο για τα χρόνια που έρχονται, για τους μήνες που έρχονται για το λαό μας. Σκεφτόμαστε τους αγωνιστές του ‘40, αυτούς που άφησαν τα κόκαλά τους στα βουνά της Αλβανίας, στη Βόρεια Ήπειρο, πολλά από τα οποία δεν τα έχουμε βρει ακόμα. Θυμόμαστε το λαό μας, ο οποίος αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις ενωμένος. Τον κυβερνήτη Ιωάννη Μεταξά, ο οποίος ετοίμασε τη χώρα για αυτή τη μεγάλη μάχη. Την Εθνική αντίσταση, τους νεκρούς της Εθνικής Αντίστασης και τους αγώνες κατά του φασισμού. Χρόνια πολλά σε όλους, να είναι ενωμένο το έθνος μας και η πατρίδα μας να προχωρήσει διότι οι κίνδυνοι, όπως ξέρετε, εξακολουθούν να είναι μεγάλοι”. 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, δήλωσε: “Συμπληρώθηκαν σήμερα 81 χρόνια από το βροντερό ΟΧΙ της μικρής σε έκταση αλλά μεγάλης σε ψυχή Ελλάδας ενάντια στον επίδοξο κατακτητή, ενάντια στον ολοκληρωτισμό και την υποταγή. Σήμερα λοιπόν τιμούμε την ιστορική και υπέρλαμπρη επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτή. Τιμή και δόξα στους αγωνιστές και σε όλους όσοι θυσιάστηκαν για τη δική μας λευτεριά, για να μπορούμε εμείς να ζούμε ελεύθεροι και να διαμορφώσουμε νόμοι μας το μέλλον μας. Χρόνια πολλά!”. 

ΣΤΑΘΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, σημείωσε: “Η ενότητα, η αισιοδοξία, η αγωνιστικότητα και η ελπίδα των Ελλήνων του Έπους 1940 ας είναι παρακαταθήκη για τους Έλληνες του 2021. Χρόνια πολλά στους Ελληνες”. 

ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ

Η περιφερειακή σύμβουλος, πρώην αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Αντωνία Μπούζα, είπε: “Με αισθήματα τιμής, υπερηφάνεια αλλά και μίμησης των ηρωικών πράξεων του ηρώων θα πρέπει να πορευτούμε και αυτή την περίοδο, που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει ποικίλες απειλές από το εξωτερικό. Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες”. 

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας συνέδεσε την επέτειο με τον αγώνα που τόνισε ότι πρέπει να δώσουν σήμερα οι Έλληνες απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού: “Η σημερινή ημέρα υπομιμνήσκει ότι ο ελληνικός λαός σύσσωμος αντέδρασε απέναντι σε έναν εχθρό και κέρδισε την ελευθερία του. Το μήνυμα αυτό της 28ης Οκτωβρίου έχει τη σημερινή του επικαιρότητα. Και πάλι βρισκόμαστε απέναντι σε έναν εχθρό, ο οποίος απειλεί τη ζωή μας, την ενότητά μας και πρέπει σύσσωμοι να αντιδράσουμε, υιοθετώντας το εμβόλιο, αντιδρώντας σύσσωμοι απέναντι σε αυτή την πανδημία. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε και πάλι την ελευθερία μας. Έτσι μόνο θα μπορέσουμε να ζήσουμε και πάλι τη ζωή μας που είναι το πολύτιμο αγαθό όλων μας”.