Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021 10:22

Χαρίτσης στη Βουλή: Ήδη η κυβέρνηση είναι κάτω από 2 δισ. ευρώ στους στόχους που έθεσε για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ποσό 2 δισεκατομμυρίων ευρώ λιγότερα απ’ όσα είχαν προϋπολογιστεί έχει απορροφήσει η κυβέρνηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, τόνισε ο βουλευτής Μεσσηνίας, τομεάρχης ανάπτυξης και επενδύσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του στη Βουλή. Το κυριότερο όμως είναι, όπως συνέχισε ο Αλέξης Χαρίτσης, ότι ακόμη και αυτά τα πολύ λίγα χρήματα που απορρόφησε η κυβέρνηση, σε σχέση με όσα είχαν προϋπολογιστεί, δεν παράγουν προστιθέμενη αξία, δεν κατευθύνονται στην πραγματική οικονομία αλλά στους “ίδιους λίγους ισχυρούς”...

“Σε μια χρονιά που οι πολλαπλές κρίσεις καθιστούν πιο αναγκαία από ποτέ την εισροή πόρων στην πραγματική οικονομία, πέσατε έξω πάνω από 2 δισ. στις δαπάνες  που εσείς οι ίδιοι είχατε προϋπολογίσει για το Ταμείο Ανάκαμψης” ανέφερε συγκεκριμένα ο Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του προς τον υπουργό Οικονομικών και συνέχισε ότι “σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων όμως φαίνεται ότι τελικά οι πραγματικές δαπάνες δεν θα ξεπεράσουν τα 150 εκατ. ευρώ!”.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου του γραφείου του Αλέξη Χαρίτση τονίζεται πως ο βουλευτής υπογράμμισε ότι το πρόβλημα με την κυβέρνηση και τις απορροφήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης “δεν είναι μόνο

ποσοτικό. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι ακόμη και αυτές οι ελάχιστες δαπάνες αφορούν προκαταβολές για τον οδικό άξονα Ε65, ένα έργο που ωριμάζει εδώ και τρία ΕΣΠΑ και  την προμήθεια laptop του Υπ. Παιδείας» επισήμανε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτές είναι οι αναπτυξιακές δράσεις που σχεδιάζετε για αυτό το καινοτόμο εργαλείο;» διερωτήθηκε. 

Ο Αλ. Χαρίτσης χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης «ιστορική ευκαιρία για να υπάρξει και ανάκαμψη αλλά και μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας». «Αυτό όμως χρειάζεται σχέδιο, ώστε τα χρήματα να πιάσουν τόπο» συνέχισε ο ίδιος, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν μπορεί να επαναληφθεί η λογική  του παρελθόντος και να χρησιμοποιηθούν αυτά τα κονδύλια σε  προγράμματα που δεν παράγουν προστιθέμενη αξία και για να χρηματοδοτηθούν οι ίδιοι λίγοι και ισχυροί». 

Ο Αλ. Χαρίτσης κατέληξε: «Δυστυχώς οι μέχρι τώρα επιδόσεις της κυβέρνησης μάς κάνουν να ανησυχούμε πάρα πολύ για το πότε και πώς αυτά τα σημαντικά κονδύλια θα φτάσουν στην ελληνική οικονομία»”.