Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2022 11:13

Η δημοτική αρχή ξεχνά τι έχει δεσμευτεί και ενδεχομένως εκθέτει και το “Διάζωμα”

Βασίλης Κοσμόπουλος, Θανάσης Βασιλόπουλος Βασίλης Κοσμόπουλος, Θανάσης Βασιλόπουλος

ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ - ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ “ΔΙΑΖΩΜΑ” 
Στα τέλη του χρόνου, σε μια συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας, βρέθηκαν ξανά στο στόχαστρο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης οι απευθείας αναθέσεις της δημοτικής αρχής. Ο Βασίλης Κοσμόπουλος, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, είχε πει συγκεκριμένα ότι οι απευθείας αναθέσεις “έχουν ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο”... 

Αφορμή ήταν κάποιες αναθέσεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας είτε μέσα από τη Διαύγεια είτε λόγω παρατάσεων που έπρεπε να δοθούν στις αναθέσεις αυτές οπότε ήρθαν οι σχετικές εισηγήσεις στην Οικονομική Επιτροπή. Και πιο συγκεκριμένα η μια ανάθεση, που προκάλεσε την πιο έντονη κριτική της αντιπολίτευσης, αφορούσε υπηρεσίες σχεδιασμού και μεθοδολογίας προγράμματος ανάπλασης, η οποία έγινε σε γραφείο από τη Λαμία. Άλλη ανάθεση που προκάλεσε κριτική ήταν σχετικά με το νέο τουριστικό λογότυπο του Δήμου. 

Για αυτή την κριτική, διαβάσαμε, έκανε δηλώσεις ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, “φορτώνοντας” ουσιαστικά το θέμα στο “Διάζωμα”, με το οποίο συνεργάζεται ο Δήμος, για την υποστήριξή του σε θέματα του αναπτυξιακού του σχεδιασμού. Είπε ο δήμαρχος, σύμφωνα με όσα γράφτηκαν: “Όλα είναι με νόμιμες διαδικασίες, τα πάντα. Η ανάθεση για το μάστερ πλαν που ανέφερε ο κ. Κοσμόπουλος, αυτό από τη Λαμία, δεν ξέρει ότι είναι αποτέλεσμα του μνημονίου που έχουμε υπογράψει με το “Διάζωμα”; Και αυτό και το logo μέσα από τη συνεργασία με το “Διάζωμα” έχει προκύψει και έχει προκύψει και η ανάθεση για το branding της Καλαμάτας”.


Απευθείας αναθέσεις στο Δήμο Καλαμάτας: “Έχουν ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο” - Καμία απάντηση από τη δημοτική αρχή


Όμως, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας αποφάσισε να συνάψει ο Δήμος Μνημόνιο Συνεργασίας με το Διάζωμα, στις 23 Νοεμβρίου 2020, συμφωνήθηκε ότι πριν από την ανάθεση οποιασδήποτε εργασίας ή υπηρεσίας, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου Μνημονίου, θα ενημερωνόταν σχετικά το Δημοτικό Συμβούλιο ή έστω γενικά τα συλλογικά όργανα του Δήμου. 

Την πρόταση αυτή είχε κάνει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Βασίλης Κοσμόπουλος, όχι επειδή δεν έχει εμπιστοσύνη προς το “Διάζωμα” και ιδιαίτερα τον πρόεδρό του, Σταύρο Μπένο, όπως είχε υπογραμμίσει, αλλά επειδή τα συλλογικά όργανα πρέπει να έχουν ενημέρωση και να κάνουν τις παρατηρήσεις και προτάσεις τους. 

Την πρόταση αυτή υποστήριξε ο ίδιος ο Σταύρος Μπένος, την υποστήριξαν επίσης παρατάξεις της αντιπολίτευσης και την αποδέχτηκε ο δήμαρχος. Φαίνεται όμως ότι η δημοτική αρχή όχι μόνο δεν έφερε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο τις αναθέσεις που συνδέονται με το συγκεκριμένο Μνημόνιο, αλλά αντίθετα κατηγορεί την αντιπολίτευση επειδή ζητά να ενημερωθεί και κάνει την κριτική της για απευθείας αναθέσεις που δεν γνωρίζει με ποια κριτήρια και για ποιους λόγους γίνονται. 

Και για να είμαστε απόλυτα ακριβείς, ας δούμε τι είχε ειπωθεί σε αυτή τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου εγκρίθηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας του Δήμου με το “Διάζωμα”: Ο Βασίλης Κοσμόπουλος ζήτησε να μπει στο Μνημόνιο προσθήκη που να “λέει ότι πριν την εκκίνηση κάθε σταδίου υλοποίησης του παρόντος μνημονίου τα δύο μέρη θα συμφωνούν και συνυπογράφουν ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου”. 

Ο Σταύρος Μπένος απάντησε μεταξύ άλλων: “Η απάντησή μου είναι ότι βεβαίως η απόλυτη προτεραιότητα και ευθύνη για τις επιλογές των μελετών του Δήμου, δεν το συζητάμε, κ. Κοσμόπουλε, ορθώς το επισημαίνετε. Εμείς μάλιστα ακόμα και αν μας πείτε να αναθέσουμε εμείς μια μελέτη, θα σας ρωτήσουμε για την προτίμησή σας. Έτσι; Αυτό είναι απολύτως καθαρό και πολύ καλά το θέσατε”.

Όταν έφτασε η ώρα της ψηφοφορίας για το Μνημόνιο Συνεργασίας του Δήμου με το “Διάζωμα”, ο Βασίλης Κοσμόπουλος και ο Γιώργος Σωφρονάς από την παράταξη του Βασίλη Τζαμουράνη, δήλωσαν ότι ψηφίζουν με τον όρο ότι θα μπει προσθήκη ότι οι αναθέσεις θα γίνονται μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Ο δήμαρχος συμφώνησε, με την παρατήρηση ότι θα αποφασίζει το αρμόδιο κάθε φορά συλλογικό όργανο, όπως προβλέπεται στη νομοθεσία. 

Έτσι λοιπόν στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη σύναψη του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Δήμου και “Διαζώματος” σημειώνεται: «Πριν την εκκίνηση κάθε σταδίου υλοποίησης του παρόντος μνημονίου τα δύο μέρη θα συμφωνούν και συνυπογράφουν ύστερα από απόφαση του αρμόδιου συλλογικού οργάνου κάθε πρόσθετη πράξη που θα προβλέπει την τυχόν εξειδίκευση που απαιτείται, καθώς και τους εκπροσώπους των μερών, που θα  παρακολουθούν και θα επιβλέπουν την διαδικασία υλοποίησης».

Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι τώρα. Θα περιμέναμε λοιπόν ο δήμαρχος να πει ότι στο εξής θα φέρνει τα θέματα στα συλλογικά όργανα,  όπως έχει αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο, αντί να τα “φορτώνει” στο “Διάζωμα” ή στη φαντασία της αντιπολίτευσης τα όσα λέγονται για τις απευθείας αναθέσεις. 

Στ.Μ.