Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013 18:31

Απρόσκλητη και φέτος η δημοτική αρχή στην πίτα του Σωματείου της ΔΕΥΑΚ

«ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ»
Ούτε φέτος προσκάλεσαν τη δημοτική αρχή στην εκδήλωση κοπής της πίτας τους, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΚ. «Είχαμε και έχουμε δημοτικές αρχές που απλώς…

…παρακολουθούν τα γεγονότα και υλοποιούν πρώτοι και χωρίς αντίρρηση τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων του κεφαλαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Παναγιώτης Κουφαλάκος, κατά την κοπή της πίτας, που έγινε το μεσημέρι στα γραφεία της Επιχείρησης.
Επιπλέον, ο Παναγιώτης Κουφαλάκος τόνισε ότι η μείωση των τιμολογίων της ΔΕΥΑΚ ήταν πρόταση και απαίτηση του ίδιου και των συναδέλφων του. Επίσης, υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι μόνο με ταξικό αγώνα θα μπορέσουν να ανατρέψουν την πολιτική που εφαρμόζεται.
Σημειώνεται ότι τα φλουριά έτυχαν στον Νικήτα Βεργινάδη, που έλαβε 100 ευρώ από το Σωματείο, στον συμβασιούχο Χρήστο Θεοδωρακόπουλο, που θα πάρει πέντε ημέρες άδεια, και στον Παναγιώτη Ξυδέα, που θα πάρει τρεις ημέρες άδεια.
«Ευχές πολλές για υγεία! Τα υπόλοιπα δε λύνονται με ευχές αλλά με αγώνα», σημείωσε ο Παναγιώτης Κουφαλάκος, ξεκινώντας την ομιλία του, που τη συνέχισε ως εξής: «Ευχή λοιπόν να είμαστε γεροί να αγωνιζόμαστε. Έρχονται δύσκολες μέρες για την τάξη μας. Από μας εξαρτάται το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας. Σήμερα δεν καλέσαμε κανέναν από τους εκπροσώπους των Δημοτικών αρχών που πέρασαν και που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στη ΔΕΥΑΚ και τους εργαζόμενούς της. Είχαμε και έχουμε Δημοτικές αρχές που απλώς παρακολουθούν τα γεγονότα και υλοποιούν πρώτοι και χωρίς αντίρρηση τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων του κεφαλαίου.
Με την πολιτική τους απαξιώνουν την υπηρεσία μας, αποδυναμώνουν την εργατική δύναμη της ΔΕΥΑΚ προς όφελος των εργολάβων. Η Υπηρεσία με εντολές των Δημοτικών αρχών, λειτουργεί ως επιχείρηση, που το δικαίωμα για νερό και αποχέτευση το έχουν μόνο όσοι μπορούν να πληρώνουν ανταποδοτικά και μάλιστα με ΦΠΑ, πολιτιστικό τέλος, ειδικό τέλος 80% και 95%. Οι πολιτικές τους δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ιδιωτικοποίηση.
Τα κοράκια της ΕΥΔΑΠ ΑΕ καραδοκούν έτοιμα να κατασπαράξουν. Για τους παραπάνω λόγους δεν είμαστε κοινωνικοί εταίροι με τις Δημοτικές Αρχές αλλά και τις Δημοτικές παρατάξεις που στήριζαν και στηρίζουν τέτοιες πολιτικές.
Είμαι υποχρεωμένος, μετά τις δηλώσεις του Δημάρχου για μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΚ, να σας υπενθυμίσω δημοσίευση πού έκανα στις 28/12/2012 και αναφερόμουν στις μειώσεις των μισθών μας και στην παρότρυνση για μείωση των τιμολογίων. Χαίρομαι πού οι προτροπές μου έπιασαν τόπο. Εμείς κάθε μέρα φωνάζουμε ότι το νερό δεν είναι εμπόρευμα, δεν πουλιέται. Είναι δώρο της φύσης και πρέπει να παρέχεται δωρεάν. Το καπιταλιστικό σύστημα το βλέπει σαν εμπόρευμα και εκτός των άλλων το φορολογεί με ΦΠΑ.
Εμείς ποτέ δεν συνδυάζαμε τους μισθούς μας με την τιμή στο νερό και την αποχέτευση. Αυτοί που τόσο καιρό χρέωναν στους μισθούς μας την αύξηση του νερού τώρα τι έχουν να πουν;
Παραθέτω μερικά οικονομικά στοιχεία για να καταλάβετε την κοροϊδία:
ΕΞΟΔΑ ΜΙΣΘΩΝ ΔΕΥΑΚ 2009 + ΕΡΓΟΔ. ΕΙΣΦ. 5.155.245
ΕΞΟΔΑ ΜΙΣΘΩΝ ΔΕΥΑΚ 2012 + ΕΡΓΟΔ. ΕΙΣΦ. 2.708.261
Διαφορά :  - 2.446.984
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ: Από τη μείωση των μισθών μας μήπως σώθηκαν οι εργαζόμενοι της  χώρας; Μήπως μειώθηκε η ανεργία; Μήπως μειώθηκαν οι τιμές; Μήπως μειώθηκε το νερό και οι υπηρεσίες ύδρευσης αποχέτευσης;
Τίποτε από τα παραπάνω δεν συνέβησαν, γιατί πολύ απλά δεν ήταν αυτός ο σκοπός τους. Ο σκοπός τους είναι η εξαθλίωση των εργαζομένων προς όφελος του Μεγάλου Κεφαλαίου, που καραδοκεί να αγοράσει τα νερά μετά την απαξίωση των επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης.
Χαιρετίζουμε λοιπόν και εμείς την απόφαση του Δημάρχου για μειώσεις στα τιμολόγια του νερού και συμβάλαμε και εμείς για την αποκατάσταση της Αλήθειας για να παρθεί αυτή η απόφαση.
Τέλος, εμείς, το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ, δεν το βάζουμε κάτω. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι, με θάρρος και πίστη στην ενωμένη δύναμη που έχουμε αν το συναποφασίσουμε.
Ευχόμαστε Αγωνιστική συνείδηση, αλληλεγγύη και «ανάκαρο» να ανατρέψουμε δυναμικά ότι έχουν σχεδιάσει για μας και τις οικογένειές μας».
Σημειώνεται ότι ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΚ, Αριστείδης Τσαούσης, έκανε απολογισμό των πεπραγμένων της χρονιάς που έφυγε και μίλησε για τη σωστή διαχείριση των οικονομικών της Επιχείρησης, η οποία απέδωσε στο αποθεματικό της ΔΕΥΑΚ».