“Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημονικών συνεργατών του Δήμου η ενεργειακή κρίση μεταφράζεται για το Δήμο σε κάτι περισσότερο από 1.000.000 ευρώ για το κλείσιμο του 2021” είπε συγκεκριμένα ο δήμαρχος κ. Βασιλόπουλος και συνέχισε: “Για το 2022 η επιβάρυνση μπορεί να αγγίξει τα 4.500.000 ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει και τις έμμεσες αυξήσεις που επηρεάζουν τους προϋπολογισμούς και θα ξεπεράσουν τα 3.000.000 ευρώ και τα περίπου 2.000.000 ευρώ που έχει αφήσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ως επιπλέον κόστος η πανδημία. Αυτές οι εκτιμήσεις δεν αφορούν μόνο το Δήμο αλλά όλα τα νομικά πρόσωπα του Δήμου”.
Ο δήμαρχος σε ό,τι αφορά τη στάση των διοικήσεων των Δήμων απέναντι στη νέα μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζει η αυτοδιοίκηση είπε: “Η πίεση όλων των δημάρχων είναι, μεταξύ άλλων, να υπάρχει γενναία αναθεώρηση τιμολογίων σε όλα τα έργα. Παράλληλα να ενισχυθούν οι δράσεις μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων προκειμένου να υπάρξουν λύσεις βιώσιμες για τους Δήμους και φυσικά μια σειρά επιμέρους σημαντικών θεμάτων, όπως οι τιμές χρέωσης ηλεκτρικής ενέργειας για ΔΕΥΑ και Συνδέσμους. Ειδικά ως προς αυτό έχει γίνει ξεκάθαρο ότι πολλές ΔΕΥΑ, και του Δήμου Καλαμάτας, ανά την επικράτεια θα χρεοκοπήσουν τους επόμενους μήνες ή τα επόμενα χρόνια”.
Πάντως ο δήμαρχος κ. Βασιλόπουλος είπε για την κυβέρνηση: “Σε ό,τι αφορά τη βοήθει από το κράτος θα έχουμε σίγουρα δύο επιπλέον ΚΑΠ και μισή ΣΑΤΑ, που αφορά τις σχολικές επιτροπές, περίπου 90.000 ευρώ για τα σχολεία για τα οποία έγινε και μερική κάλυψη του αυξημένου κόστους. Η απάντηση αν αρκεί αυτό για να λυθεί το πρόβλημα είναι προφανές πως όχι. Η δέσμευση της κυβέρνησης δια του κ. Πέτσα (αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών) είναι ότι εξετάζονται και άλλοι τρόποι για την ενίσχυση των ΟΤΑ προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση”.
Στ.Μ.
