Τρίτη, 19 Ιουλίου 2022 13:14

Παράλογο το κόστος των συστημάτων πρόσβασης των ατόμων με κινητικές δυσκολίες στη θάλασσα

Παράλογο το κόστος των συστημάτων πρόσβασης των ατόμων με κινητικές δυσκολίες στη θάλασσα

ΥΠΕΡΟΓΚΗ Η ΔΑΠΑΝΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ  
Πρόσφατα εγκαταστάθηκε στην παραλία του Κορδία σύστημα seatrac για την πρόσβαση μέχρι μέσα στη θάλασσα ατόμων με κινητικές δυσκολίες. Όπως είπε ο αντιδήμαρχος, Νίκος Μπασακίδης, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, το σύστημα αυτό το νοίκιασε ο Δήμος με 5.000 ευρώ (στη τιμή περιλαμβάνεται η εγκατάσταση, τεχνική υποστήριξη και απεγκατάσταση), ενώ, αν το σύστημα ήταν δικό του και έπρεπε να αναθέσει σε εταιρία την εγκατάσταση, συντήρηση και απεγκατάσταση, τότε ο κόστος θα ήταν 7.000 ευρώ! Ο αντιδήμαρχος κ. Μπασακίδης τόνισε ότι προς το συμφέρον του Δήμου είναι πια η ενοικίαση αυτών των συστημάτων, ωστόσο αμέσως μετά η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε την κατάρτιση των όρων για την διενέργεια ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια τεσσάρων ακόμη συστημάτων seatrac, με προϋπολογισμό 184.750,50 ευρώ, τα οποία προορίζονται για τη Δυτική παραλία, για την παραλία στην περιοχή δίπλα στο Φιλοξένια, καθώς επίσης για τις παραλίες στον Αλμυρό Βέργας και στη Μικρή Μαντίνεια, κοντά στο Τουριστικό. 

Η συγκεκριμένη προμήθεια έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, ενώ ο αντιδήμαρχος, Νίκος Μπασακίδης, σημείωσε επιπλέον τον προβληματισμό του για την τύχη που θα έχει ο διαγωνισμός, καθώς επισήμανε ότι στους συγκεκριμένους διαγωνισμούς προσέρχονται δύο εταιρίες που βρίσκονται σε διένεξη και δημιουργείται πρόβλημα στην εξέλιξη των διαδικασιών. Όπως είπε, αυτό συμβαίνει σε κάθε Δήμο που διενεργεί τέτοιο διαγωνισμό. 

ΥΠΕΡΟΓΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ

Σε ό,τι αφορά τις ακτές και τα μπάνια των πολιτών, πρέπει να επισημανθεί το πρόβλημα του υπέρογκου κόστους της ναυαγοσωστικής κάλυψης, όπως το περιέγραψε μάλιστα ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης. Είπε χαρακτηριστικά ότι “ο κόστος έχει εκτοξευτεί και τα χρήματα που έχουν δοθεί στους Δήμους για αυτό τον σκοπό δεν φτάνουν”. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι το κόστος ενός ναυαγοσωστικού πύργου (ναυαγοσώστης, εξοπλισμός κ.λπ) έχει εκτοξευθεί στα 7.000 με 10.000 ευρώ όταν με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο το κόστος ήταν περίπου στα 2.800 ευρώ. Στο Δήμο Καλαμάτας, το κόστος της ναυαγοσωστικής κάλυψης ανέρχεται κάθε καλοκαίρι σε ποσό που ξεπερνά τα 330.000 ευρώ. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου, ζήτησε: “Ας μας ακούσουν επιτέλους οι αρμόδιοι και ας γυρίσουμε στο προηγούμενο Π.Δ. για να μπορέσουν οι Δήμοι να υποστηρίξουν με ρεαλιστικό τρόπο την ναυαγοσωστική πολιτική”.

Στ.Μ.