Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012 17:09

«Σμπαραλιάζεται» ο Βιολογικός Καθαρισμός Καλαμάτας με κίνδυνο για το περιβάλλον

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ 
Χωρίς τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας και με κενά στο προσωπικό λειτουργεί ο Βιολογικός Καθαρισμός της Καλαμάτας, με αποτέλεσμα να εγκυμονείται κίνδυνος για το περιβάλλον και το Μεσσηνιακό Κόλπο, καταγγέλλουν το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του Βιολογικού, οι οποίοι την Πέμπτη θα κρατήσουν κλειστή την πύλη της μονάδας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
Σύμφωνα με το Σωματείο, η απαξίωση του Βιολογικού είναι σκόπιμη και βασίζεται στην πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας, με σκοπό την ιδιωτικοποίηση της μονάδας και γενικότερα της ύδρευσης και της αποχέτευσης.

Ωστόσο, το Σωματείο και οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ξεπουλήσει περιουσία του εργαζόμενου λαού».
Στην καταγγελία του Σωματείου τονίζεται μεταξύ άλλων: «Σας ενημερώνουμε ότι οι βάρδιες για το Βιολογικό Καθαρισμό δεν γίνονται με νόμιμο και ασφαλή τρόπο, τόσο για τη συντήρηση και λειτουργία των εγκαταστάσεών, του όσο και για την ασφάλεια των εργαζομένων. Η μη ασφάλεια στον τρόπο λειτουργίας δεν εξασφαλίζει την ποιότητα της διάθεσης των καθαρών λυμάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και για την προστασία του Μεσσηνιακού κόλπου. Το κατεπείγον έγγραφο με αρ. πρωτ. 809/21.2.2012, του υπεύθυνου της μονάδας του Βιολογικού Καθαρισμού, αποδεικνύει του λόγου το αληθές».
Όσον αφορά τα περί ιδιωτικοποίησης του Βιολογικού, το Σωματείο σημειώνει: «Η κοροϊδία έχει και τα όρια της. Έπεσαν οι μάσκες. Απαξιώνεται ο Βιολογικός με σκοπό την ιδιωτικοποίηση του. Το ποσό των 9.509.157,54 ευρώ αναφέρεται στον ισολογισμό του 2008 για αποτίμηση των εγκαταστάσεων του Βιολογικού (σύμφωνα με την έκθεση των ορκωτών λογιστών). Η απαξίωση της εργασίας μέσα από τις περικοπές σε ειδικευμένο προσωπικό, που εδώ και καιρό εφαρμόζει η Δημοτική Αρχή, ακολουθώντας τυφλά και χωρίς διαμαρτυρίες τις οδηγίες της τρόικας και της συγκυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ-ΝΔ, οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Ύδρευσης - Αποχέτευσης. Η συντήρηση των δικτύων έχει ανατεθεί ήδη σε εργολάβους, μετά την εφαρμογή του μνημονίου και την κατάργηση του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας. Καλούμε τη δημοτική αρχή, να αναλάβει τις ευθύνες της άμεσα, διεκδικώντας και αγνοώντας τις οδηγίες της κυβέρνησης του κεφαλαίου και του ξεπουλήματος των πάντων. Την καλούμε να προβεί σε ενέργειες πρόσληψης μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των βαρδιών και της συντήρησης του Βιολογικού».