Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2013 13:25

Δεν αλλάζουν τα όρια των Δήμων αλλά μπορεί να αναβληθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές!

Στάθης Αναστασόπουλος, Κώστας Κόλλιας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Παναγιώτης Νίκας, Δημήτρης Καφαντάρης Στάθης Αναστασόπουλος, Κώστας Κόλλιας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Παναγιώτης Νίκας, Δημήτρης Καφαντάρης

Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ
Ανέτοιμος να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις ήταν χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, που επισκέφθηκε την Κυπαρισσία για την πίτα της τοπικής οργάνωσης της Ν.Δ. Δεν είπε τι θα γίνει με τη μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών, με την…

…τροποποίηση του εκλογικού νόμου στην αυτοδιοίκηση, με τη μετάθεση επιστημονικού προσωπικού από τις πρωτεύουσες των Νομών στους περιφερειακούς Δήμους, με τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.
Μετά την κομματική συνάντηση που είχε με τους δημάρχους της Μεσσηνίας, βουλευτές και άλλους πολιτευτές του κόμματος, στο γραφείο του δημάρχου Τριφυλίας, Κώστα Κόλλια, ο υπουργός ήταν ξεκάθαρος ήταν μόνο για το χωροταξικό του Καλλικράτη, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν ανοίγουμε θέμα αλλαγής των ορίων». Υποστήριξε ότι τα όρια των καλλικρατικών Δήμων χαράχτηκαν με μικροκομματικά και όχι αναπτυξιακά κριτήρια, τόνισε όμως ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι τόσα πολλά και σοβαρά ώστε δεν επιτρέπεται στην κυβέρνηση να ασχοληθεί τώρα με ένα τέτοιο ζήτημα. Άρα η Κοινότητα Αβίας παραμένει στο Δήμο Δυτικής Μάνης, ο Δήμος Τριφυλίας παραμένει ως έχει, το ίδιο και ο Δήμος Πύλου-Νέστορος.
Το θέμα της μετάθεσης των αυτοδιοικητικών εκλογών ο υπουργός Εσωτερικών έδειξε ότι είναι ανοιχτό, παρ’ ότι σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν το έχει συζητήσει ακόμη. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αδιαφορήσει στο αίτημα των δημάρχων και των περιφερειακών της χώρας για την παράταση της θητείας τους αλλά ούτε και να αγνοήσει τις νομικές και άλλες πτυχές ενός τέτοιου ζητήματος.
Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο της αυτοδιοίκησης, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι η πρότασή του για ενιαίο ψηφοδέλτιο υποψήφιων δημοτικών συμβούλων και ενιαίο ψηφοδέλτιο υποψήφιων δημάρχων αποσκοπούσε στο να ανοίξει τη διαβούλευση για το σοβαρό αυτό ζήτημα, κάτι που υποστήριξε ότι έχει συμβεί. Η πρόταση αυτή, πρόσθεσε, αποσκοπεί στο να απομονωθούν οι ακραίες φωνές αλλά και στο να ανοίξει ο δρόμος για την ενασχόληση με την αυτοδιοίκηση προσωπικοτήτων που έχουν να προσφέρουν.
Για το αίτημα των περιφερειακών Δήμων, να μετατεθεί επιστημονικό προσωπικό σε αυτούς από τους Δήμους των πρωτευουσών των Νομών, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι το υπουργείο θέτει σε λειτουργία τρία εργαλεία με τα οποία θα λυθούν προβλήματα στελέχωσης των οργανισμών της αυτοδιοίκησης. Μεταξύ αυτών των εργαλείων τόνισε ότι είναι και η υποχρεωτική μετάταξη στελεχών από έναν οργανισμό σε έναν άλλο.
Για τη διαθεσιμότητα ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι δεν αποτελεί απόλυση, αλλά μια διαδικασία που εντάσσεται στη μετακίνηση προσωπικού που πλεονάζει σε άλλες δημόσιες δομές που έχουν κενά. Τόνισε ότι ουσιαστικά η διαθεσιμότητα είναι μέτρο για την αποφυγή της απόλυσης και την προστασία του εργαζόμενου!
Κατά τα άλλα, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι όταν ανέλαβε καθήκοντα η σημερινή κυβέρνηση αντιμετώπισε μια τρομερά δύσκολη κατάσταση, την οποία όμως, όπως είπε, η κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά κατάφερε όχι μόνο να διαχειριστεί αλλά και να προχωρήσει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας. Ο κ. Στυλιανίδης ευχαρίστησε τον κόσμο της αυτοδιοίκησης για τη συμβολή του σε αυτή την προσπάθεια, ενώ ζήτησε συνέχιση του έργου από τους αυτοδιοικητικούς τονίζοντας ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη ωστόσο τα πιο δύσκολα βρίσκονται πλέον πίσω ενώ μπροστά φαίνεται πια η έξοδος.
Σε ό,τι αφορά το υπουργείο του, υπογράμμισε ότι καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια και καταφέρνει να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του, δεσμεύτηκε ότι οι πόροι προς τους Δήμους είναι σταθεροί και εγγυημένοι, κάλεσε όμως τους οργανισμούς της αυτοδιοίκησης να αναλάβουν πρωτοβουλίες και δράσεις για να εξοικονομήσουν επιπλέον πόρους.
Σημειώνεται ότι στην κομματική σύσκεψη με τον υπουργό συμμετείχαν οι δήμαρχοι Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας και Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης. Επίσης παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής της Ν.Δ. Περικλής Μαντάς, ο βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο πολιτευτής Μίλτος Χρυσομάλλης, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Δημήτρης Μαραβέλιας.
Στ.Μ.