Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2022 00:13

Η αδελφοποίηση της Καλαμάτας με το Λόουελ, οι σκοποί της και οι επαφές της αντιπροσωπείας της αμερικανικής πόλης

“Σας εύχομαι τα καλύτερα στη συνεργασία που εγκαινιάσατε και ελπίζω ότι αυτό είναι μόνο η αρχή ενός πολύ παραγωγικού ταξιδιού προς τα εμπρός”. Την ίδια επιθυμία με την παραπάνω, του ελληνοαμερικανού πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζωρτζ Τσούνη, διαβεβαίωσαν ότι έχουν οι εκπρόσωποι των πόλεων της Καλαμάτας και του Λόουελ της Μασαχουσέτης, που ολοκλήρωσαν την αδελφοποίησή τους την Παρασκευή το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας. Ο δήμαρχος της Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος και ο δήμαρχος του Λόουελ, Sokhary Chau, διαβεβαίωσαν ότι η βούλησή τους είναι να δημιουργηθούν στενοί δεσμοί μεταξύ των δύο πόλεων, ιδιαίτερα στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, των επιχειρηματικών συνεργασιών και του τουρισμού. Χθες, Σάββατο, οι εκπρόσωποι του Λόουελ επισκέφθηκαν το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και είχαν συνεργασία με τον πρόεδρό του, Βαγγέλη Ξυγκώρο, τα μέλη της διοίκησης και εκπροσώπους άλλων παραγωγικών φορέων για την αναζήτηση και ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών και την ώθηση τουριστικών επισκέψεων…

Στην τελετή της αδελφοποίησης ο δήμαρχος Καλαμάτας κ. Βασιλόπουλος μεταξύ άλλων σημείωσε: “Η Καλαμάτα διαθέτει λιμάνι, διεθνές αεροδρόμιο, μαρίνα, σύγχρονο Νοσοκομείο, Πανεπιστήμιο και ένα νέο αυτοκινητόδρομο, που τη συνδέει με ασφάλεια και ταχύτητα με την Αθήνα, μέσα σε περίπου 2 ώρες. Επίσης διαθέτει πολλές σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες που μπορούν να ανταποκριθούν σε όλες τις απαιτήσεις. Η πόλη μας αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για τον επισκέπτη, παρέχοντας ασφάλεια, ποιότητα και πολλές επιλογές δραστηριοτήτων και διασκέδασης.

Στη διατροφή υπάρχει μέγιστη ποιότητα και ασφάλεια. Όταν λέμε “Μεσογειακή Διατροφή” φυσικά και εννοούμε τη Μεσσηνιακή Διατροφή που έχουν ως πρώτη ύλη τους τα άριστα ποιοτικά, ασφαλή και μοναδικά προϊόντα μας.

Γνωρίζετε, το είδαμε και στα πολυκαταστήματα στην Αμερική, ότι η Καλαμάτα παράγει την παγκοσμίως γνωστή ελιά Καλαμάτας και το μοναδικό, έξτρα παρθένο καλαματιανό ελαιόλαδο. Εκτός από λάδι και ελιές, η Καλαμάτα παράγει εξαιρετικό κρασί, σύκα, σταφίδες, φρούτα, κηπευτικά, και πολλά άλλα.  Τα προϊόντα της Καλαμάτας ενδιαφέρουν και τον κλάδο των εισαγωγών στις ΗΠΑ διότι εξασφαλίζουν αυτά που απαιτεί ο καταναλωτής: πολύ υψηλή ποιότητα και μεγάλη ασφάλεια.

Η Καλαμάτα αποτελεί μια σοβαρή επιχειρηματική ευκαιρία, ένα υπέροχο μέρος να ζεις να εργάζεσαι να δημιουργείς. Συνοδοιπόροι σε αυτή την προσπάθεια, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου που εδρεύει στην πόλη μας.

Η Καλαμάτα είναι το οικονομικό εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της Νότιας Πελοποννήσου, είναι μια πόλη που αναπτύσσεται διαρκώς, έχοντας στο επίκεντρο των άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Είναι μια πόλη που τολμά, πρωτοπορεί, ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Η εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων δεκάδων εκατ. από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, η εκφρασμένη βούληση, λοιπόν, της Πολιτείας να υποστηρίξει την αναπτυξιακή μας προοπτική και η συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030 αποτελεί, σημείο αναφοράς για τα όσα θα ακολουθήσουν. Και δείχνει την βούληση αυτής της πόλης να αλλάξει να ακολουθήσει τις εξελίξεις. 

Η συνεργασία ανάμεσα στους Δήμους μας, στηριζόμενη στις αρχές του αμοιβαίου οφέλους, των κοινών συμφερόντων και της επιθυμίας προώθησης και ενίσχυσης της οικονομίας, μπορεί να αποδώσει πολλά.

Η ανταλλαγή πληροφοριών και καλών πρακτικών καθώς και η κοινωνική συνεργασία θα βοηθήσουν τους δύο Δήμους στην αρτιότερη λειτουργία προς όφελος των δημοτών μας.

Η αδελφοποίηση των πόλεων μας θα προωθήσει τη συνεργασία στους τομείς του Πολιτισμού, της Εκπαίδευσης, της Έρευνας, της Τεχνολογίας, των Επιστημών, του Τουρισμού του Εμπορίου της Επιχειρηματικότητας.

Εμείς σήμερα χτίζουμε τη μεγάλη γέφυρα παραγωγικής επικοινωνίας μεταξύ των πόλεών μας που έχουν πολλά κοινά, με κορυφαίο συνδετικό κρίκο την έντονη παρουσία της αξιόλογης και δραστήριας Ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Και στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Καυκά και τον υπεύθυνο αδελφοποίησης κ. Ματθαίο που πίστεψαν και υποστήριξαν αυτή την αδελφοποίηση.

Σας καλωσορίζω στην Καλαμάτα την οποία θέλουμε πλέον να αισθάνεστε σαν τη δική σας πόλη”.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Λόουελ, κ. Sokhary Chau μεταξύ άλλων σημείωσε: “Στους αιώνες οι άνθρωποι διέσχισαν το ωκεανό για νέες περιπέτειες. Εμείς εδώ έχουμε έρθει με την αντιπροσωπεία του Λόουελ φέρνοντας μαζί μας και τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν περισσότερο το Λόουελ απ’ όλες τις πόλεις της Αμερικής. Η πόλη μας χτίστηκε από μετανάστες απ’ όλο τον κόσμο. Η πόλη του Λόουελ τα τελευταία πενήντα με εκατό χρόνια, αναπτύχθηκε από την Ελληνοαμερικανική κοινότητα, από την Ελληνική κοινότητα η οποία είναι πάντοτε ενεργή. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε δύο Έλληνες δημάρχους. Ο ένας είναι πάρα πολύ φίλος μου και νομίζω ότι είναι ο νούμερο ένα πολίτης του Λόουελ ο κύριος Μπιλ Σαμαράς.

Έχουμε πολλές προσωπικότητες και ιδιαίτερα εμπόρους που έχουν χτίσει τιτάνια έργα σε όλη την Αμερική. Έχουμε ένα Ελληνικό σχολείο και τέσσερις εκκλησίες. Η αδελφοποίηση για εμάς δεν είναι μικρό πράγμα, αντιθέτως θεωρούμε ότι είναι μεγάλο, διότι θέλουμε να δημιουργήσουμε δεσμούς μεταξύ των κοινοτήτων μας. Είναι τιμή μου να εκπροσωπώ την πόλη του Λόουελ και να υπογράφω αυτό το συμφωνητικό σε μια προσπάθεια μελλοντικά να κάνουμε μεγαλύτερες τις πόλεις μας.

Όπως είπε και ο Δήμαρχος πριν, η συνεργασία μας θα είναι στην εκπαίδευση, στην οικονομία, στον τουρισμό, στις επιστήμες και σε όλα εκείνα που θα βοηθήσουν τους πολίτες μας να είναι καλύτερα. Τώρα ζούμε σε ένα παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Μπορεί οι πόλεις μας να είναι μικρές αλλά είναι παγκόσμιες. Η αδελφοποίηση θα οδηγήσει σε ανάπτυξη των κοινωνιών μας και σε καλή σχέση των πολιτών μας. Η ελληνική φιλοξενία που γνωρίζουμε τις τελευταίες ημέρες είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα για εμάς”.

Στην τελετή στο Πνευματικό Κέντρο μίλησαν ακόμη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο Πολιτειακός Γερουσιαστής Edward Kennedy, ο πρώην δήμαρχος του Λόουελ Μπιλ Σαμαράς, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας Βασίλειος Καυκάς, ενώ διαβάστηκε το μήνυμα του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζωρτζ Τσούνη. 

Στη σύσκεψη χθες στο Επιμελητήριο από τη διοίκησή του συμμετείχαν, εκτός από τον πρόεδρό του Βαγγέλη Ξυγκώρο, ο Παύλος Κρανιώτης, ο Μενέλαος Κουτέλας, ο Βασίλης Τριγκιλίδας. Επίσης συμμετείχαν ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιώργος Εγγλέζος, της Ένωσης Ξενοδόχων Δημήτρης Καραλής, του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Νίκος Μαλαπέτσας και οι αντιδήμαρχοι Νίκος Μπασακίδης και Γιώργος Φάβας. 

Σήμερα Κυριακή η αντιπροσωπεία του Λόουελ θα επισκεφθεί την Αρχαία Θουρία, την Αρχαία Μεσσήνη, ενώ το απόγευμα θα παρακολουθήσει την παρέλαση των χορωδιών που συμμετέχουν στον 4ο Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών. Αύριο, Δευτέρα, θα επισκεφθούν την Αρχαία Ολυμπία και την Επίδαυρο πριν αναχωρήσουν για την πόλη τους.