Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2022 22:14

“Ο γορίλας και η ορτανσία” του Ιάκωβου Καμπανέλλη η χειμερινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας

“Ο γορίλας και η ορτανσία” του Ιάκωβου Καμπανέλλη η χειμερινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας

ΚΑΙ “ΟΙ ΞΕΡΟΚΕΦΑΛΕΣ ΚΟΥΤΑΛΕΣ” ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Την αλληγορική κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλλη “Ο γορίλας και η ορτανσία”, σε σκηνοθεσία του Τάσου Πυργιέρη, θα ανεβάσει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας την περίοδο από τα μέσα Δεκέμβρη μέχρι τις αρχές Φλεβάρη του 2023. Η σχετική εισήγηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, Γιάννη Μαργαρίτη, εγκρίθηκε το μεσημέρι κατά πλειοψηφία από το Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις. Εγκρίθηκε επίσης η παιδική παραγωγή, που είναι το έργο του Άγγελου Αγγέλου “Οι ξεροκέφαλες κουτάλες”, το οποίο θα σκηνοθετήσει η Βαλεντίνα Παπαδημητράκη. Το παιδικό έργο θα παίζεται από τις 19 Νοέμβρη μέχρι τις 22 Μάρτη 2022. 

Ο προϋπολογισμός της χειμερινής παραγωγής του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας ανέρχεται σε 61.000 ευρώ και της παιδικής παραγωγής σε 57.825 ευρώ. 

Ο Γιάννης Μαργαρίτης σημείωσε ότι επέλεξε να προτείνει έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη επειδή αφενός το 2022 έχει χαρακτηριστεί ως έτος αφιερωμένο στη μνήμη και το έργο του και αφετέρου για ως συμβολή του ΔΗΠΕΘΕ στην προβολή θεατρικών κειμένων Ελλήνων δημιουργών, κάτι που το επιζητά και το υπουργείο Πολιτισμού. Στο έργο θα παίξουν οι ηθοποιοί Άγγελος Μπούρας, Ρένα Κυπριώτη, Λευτέρης Βασιλάκης και Δημήτρης Οικονομίδης. Τα σκηνικά και κοστούμια θα κάνει η Ελίνα Δράκου. 

Σε ό,τι αφορά το παιδικό έργο επιλέχτηκαν οι ηθοποιοί Άρης Τσαμπαλίκας, Γιώργος Τσαπόγας και Άρης Πλιός τόσο για την επάρκειά τους στην υποκριτική όσο και επειδή ζουν στην Καλαμάτα και αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται το κόστος διαμονής. Τα σκηνικά και κοστούμια θα κάνει η Ξανθή Κοντού. 

Επίσης ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Μαργαρίτης εισηγήθηκε τη συνεργασία του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας με την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας για την παρουσίαση της παράστασης “Ρεμπέτικο”, με κούκλες του γαλλικού θεάτρου Anima Theatre, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. 

Ακόμη ο Γιάννης Μαργαρίτης ανακοίνωσε ότι μετά από πρόταση της συγγραφέα Αργυρώς Μαργαρίτη (συνωνυμία) και με πρωτοβουλία του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας οργανώνεται συμπαραγωγή με τουλάχιστον έξι ΔΗΠΕΘΕ της χώρας και με το Εθνικό Θέατρο για το ανέβασμα του μονολόγου “Βουντή”, το οποίο επίσης αναφέρεται στη Μικρασιατική Καταστροφή. 

Τέλος ο καλλιτεχνικός διευθυντής εισηγήθηκε να συνεχιστεί και φέτος το πρόγραμμα του θεατρικού εργαστηρίου, για το οποίο 

σημείωσε ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από ερασιτέχνες ηθοποιούς. 

Τον προγραμματισμό που παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής καταψήφισε ο Τάσος Πολυχρονόπουλος, εκπρόσωπος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας με επικεφαλής τον Βασίλη Κοσμόπουλο, ζητώντας να γίνει ουσιαστικός απολογισμός της προηγούμενης παραγωγής (Λα Μοσκέτα) και συζήτηση για τον επαναπροσδιορισμό της πορείας του ΔΗΠΕΘΕ. 

Ο Γιώργος Σωφρονάς, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης με επικεφαλής τον Βασίλη Τζαμουράνη, ψήφισε λευκό, τονίζοντας ότι υπάρχει διοικητικό πρόβλημα δεδομένου που η διοίκηση ανέθεσε στον Γιάννη Μαργαρίτη να κάνει τον προγραμματισμό της θεατρικής περιόδου μέχρι την Άνοιξη, τη στιγμή που η σύμβασή του λήγει στο τέλος του 2022. Εκτός και αν, συνέχισε, η διοίκηση θα κάνει στον καλλιτεχνικό διευθυντή και νέα τρίμηνη παράταση της σύμβασής του, όπως έκανε το περασμένο καλοκαίρι, κάτι που ο κ. Σωφρονάς άφησε να εννοηθεί ότι επίσης δεν αποτελεί σοβαρή αντιμετώπιση του θεσμού του ΔΗΠΕΘΕΚ. 

Τέλος σημειώνεται ότι η τιμή των κανονικών εισιτηρίων για το “Ο γορίλας και η ορτανσία” διατηρείται στα 12 ευρώ, ενώ η τιμή για το “Οι ξεροκέφαλες κουτάλες” θα είναι 5 ευρώ το παιδικό και 10 για τους συνοδούς των παιδιών. Ωστόσο το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Φάρις, Πανάγος Φουρναράκης, ζήτησε και για τους συνοδούς των παιδιών η τιμή του εισιτηρίου να είναι 5 ευρώ. 

Στ.Μ.