Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας σημειώνει για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του: “Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023 στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας, παρουσία της A.E. Πρέσβειρας της Δημοκρατίας του Παναμά Mrs. Julie Lymberopulos, με την συμμετοχή των Εξοχότατων κ.κ. Πρέσβεων της Πορτογαλίας Mrs. Helena Paiva, Αλβανίας Mrs. Luela Hajdaraga, Κούβας Mr. Aramis Fuente Hernández, Σλοβακίας Mrs. Marcela Hanusova, Σλοβενίας Mrs. Tamara Weingerl Požar, Αυστρίας Mrs. Gerda Vogl, Μεξικό Mr. Alejandro García Moreno Elizondo και Νότιας Αφρικής Mrs. Lindiwe Gail Msengana – Ndlela. Τους υποδέχθηκε ο Πρόεδρος κ. Βαγγέλης Ξυγκώρος, μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου, του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, των Συλλογών Εστίασης Μεσσηνίας και Καλαμάτας.
Επίκεντρο της συνάντησης ήταν η προώθηση και ανάπτυξη των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και των Ευρωπαϊκών χωρών, η ενίσχυση της διακίνησης του εμπορίου και της ανάπτυξης. Η στήριξη των επιχειρηματιών που επιθυμούν να δημιουργήσουν συνεργασίες, καθώς και η τουριστική συνεργασία και προώθηση προϊόντων. Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε κλάδους κοινού ενδιαφέροντος στους τομείς των εξαγωγών και των επενδύσεων, όπως τρόφιμα και ποτά, βιομηχανικά και καταναλωτικά προϊόντα κ.α., καθώς και στη διερεύνηση ευκαιριών στον κλάδο του τουρισμού.
Η Α.Ε. Πρέσβειρα της Δημοκρατίας του Παναμά Mrs. Julie Lymberopulos, που με δική της πρωτοβουλία διοργανώθηκε η σημερινή επίσκεψη των εξοχότατων κ.κ Πρέσβεων στη Μεσσηνία, αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς που έχει με την περιοχή της Μεσσηνίας, λόγω καταγωγής και σημείωσε τα κίνητρα και τις ευκαιρίες που παρέχονται για την περιοχή μας για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων με τις εν λόγω χώρες.
Από την πλευρά του Επιμελητηρίου o Πρόεδρος κ. Βαγγέλης Ξυγκώρος ανέφερε πως επιχειρηματικές συναντήσεις διευκολύνουν περαιτέρω την γνώση, την ανάλυση των ιδιαιτεροτήτων, αλλά και τα σημεία σύγκλησης των οικονομιών των εν λόγω χωρών. Ιδιαιτέρως στάθηκε στη μόνιμη συνεργασία που επιβάλλεται να έχουν οι επαγγελματικοί φορείς με τους εμπορικούς ακολούθους των Πρεσβειών στη χώρα μας, έτσι ώστε να διευκολύνουν το εξαγωγικό εμπόριο και τη προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και να κατευθύνουν τις εξελίξεις για το μέλλον.
Ιδιαιτέρως αναλύθηκαν οι προοπτικές που αναπτύσσονται για τη Μεσσηνία ως προορισμού και παραγωγού εκλεκτών προϊόντων μέσω και της προώθησης του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής, το οποίο πρέπει να αναδειχθεί περισσότερο και να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών”.
ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Στη συνάντηση στο Δημαρχείο ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, έκανε μια παρουσίαση της πόλης και των προοπτικών της τονίζοντας, όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, “η πόλη μετεξελίσσεται διαρκώς και προσδοκά να γίνει περισσότερο ψηφιακή και πράσινη, μέσα και από την συμμετοχή της στο Δίκτυο των 100 Έξυπνων και Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων της Ευρώπης έως το 2030.
Η συνάντηση με τον Δήμαρχο εντασσόταν στο πλαίσιο επίσκεψης των Πρέσβεων στη Μεσσηνία, όπου και είχαν την ευκαιρία να γευτούν τοπικά προϊόντα, να ενημερωθούν για το ελαιόλαδο, να θαυμάσουν από κοντά την Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών "Βικτώρια Καρέλια" καθώς και να έχουν συνάντηση με εκπροσώπους του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και του Εμπορικού Συλλόγου της Καλαμάτας”.
Αρ. Μητρώου Μ.Η.Τ. 262004