Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2023 17:08

Ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο η επιστολή του Μητροπολίτη με τη φράση για «…τη λάσπη η οποία προσιδιάζει μόνο στα γουρούνια»

φωτό αρχείο Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας φωτό αρχείο Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΕ ΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΙΔΙΑΖΕΙ ΣΕ ΓΟΥΡΟΥΝΙ 

«…απαξιώ να απαντήσω και να ασχοληθώ με τη λάσπη η οποία προσιδιάζει μόνο στα γουρούνια». Αυτή η φράση, που περιλαμβάνεται σε επιστολή του Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομου, προς τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας,  Βασίλη Κοσμόπουλο, με κοινοποίηση στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτρη Πολίτη, η οποία αναφέρεται στον δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Φαββατά, απασχόλησε δεύτερη φορά, χθες το βράδυ, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.

 

Ο Δημήτρης Φαββατάς κατέθεσε πρόταση έκδοσης ψηφίσματος, στην οποία αναφέρεται ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας δεν υπάρχουν σύμβουλοι με στάση που να προσιδιάζει σε γουρούνια και γι’ αυτό το Σώμα καταδικάζει τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό του Μητροπολίτη Μεσσηνίας.

Ωστόσο, το ψήφισμα που κατέθεσε ο Δημήτρης Φαββατάς καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Σώματος, που μάλλον θεωρεί ότι η συγκεκριμένη φράση δεν τη θίγει και έχει την άποψη ότι η επιστολή του Μητροπολίτη, παρότι αναφέρεται σε δημοτικό σύμβουλο και παρότι κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν είναι θέμα να συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Υπέρ του ψηφίσματος ψήφισαν εφτά δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Κατά ψήφισαν 17 δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας ή δημοτικών ομάδων που συνεργάζονται με την πλειοψηφία. Δύο σύμβουλοι, ο Μιχάλης Αντωνόπουλος και ο Ανδρέας Ζαγάκος, ψήφισαν «παρών».

Η πρόταση ψηφίσματος έχει ως εξής: «Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαμάτας καταδικάζει τη φράση «... απαξιώ να απαντήσω και να ασχοληθώ με τη λάσπη η οποία προσιδιάζει μόνο στα γουρούνια», η οποία περιλαμβάνεται στην υπ' αριθμ. 107170/12.10.23 επιστολή του Μητροπολίτη Μεσσηνίας προς τον επικεφαλής του Δημοτικού Συνδυασμού «Καλαμάτα Μπροστά», Βασίλειο Κοσμόπουλο, που κοινοποιήθηκε στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτριο Πολίτη, καθώς συνιστά υβριστικό, απαξιωτικό και προσβλητικό χαρακτηρισμό για δημοτικό σύμβουλο.

Καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του δημοτικού συμβουλίου κανενός η στάση και τα λεγάμενα «δεν προσιδιάζουν σε γουρούνι» και ως εκ τούτου τέτοιες δηλώσεις προσβάλλουν όχι μόνο μεμονωμένους συμβούλους αλλά εν γένει το θεσμό του εκλεγμένου από τους δημότες δημοτικού συμβούλου.

Γι' αυτό, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας καταδικάζει τον εν λόγω χαρακτηρισμό».

 

Σημειώνεται ότι στην επιστολή του Μητροπολίτη υπάρχουν και άλλοι χαρακτηρισμοί, όπως η λέξη «κύριος» για τον Δημήτρη Φαββατά μέσα σε εισαγωγικά, ή αναφορά σε συνδικαλισμό της τεμπελιάς.

Στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Βασίλης Τζαμουράνης επανέλαβε ότι «τέτοιες εκφράσεις που περιελάμβανε η επιστολή είναι ανεπίτρεπτες και τις καταδικάζω», ενώ πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι καταδικαστέες είναι οι παρεμβάσεις αυτού του είδους, κυρίως σε ανθρώπους που έχουν κάποια δημόσια θέση και λένε την άποψή τους για κάποια θέματα, κυρίως εργασιακής φύσεως».

Ο Τάσος Νιάρχος, από τη Λαϊκή Συσπείρωση, έδωσε θετική ψήφο για το ψήφισμα, σημειώνοντας όμως ότι αυτό θα έπρεπε να αναφέρεται όχι μόνο σε «υβριστικές» αναφορές του Μητροπολίτη αλλά και στην υπονόμευση πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών. «Το θέμα δεν περιορίζεται στη συγκεκριμένη υβριστική έκφραση. Σε μια πολιτική αντιπαράθεση δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε και πολύ περισσότερο ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας να απαντά με ύβρεις και αγωγές. Έχει άμεση σχέση με τις πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Αύριο μπορεί να στραφεί ενάντια στον οποιοσδήποτε, είτε μέλος του δημοτικού συμβουλίου είτε είναι  δήμαρχος είτε οποιοσδήποτε άλλος» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Νιάρχος.

Ο δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, ανέφερε ότι η συζήτηση του θέματος έχει εξαντληθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση του Σώματος, ενώ σημείωσε ότι «εδώ δεν καλούμαστε να πούμε αν υπάρχει ανάμεσά μας κάποιο γουρούνι, προφανώς δεν υπάρχει. Καλούμαστε να ψηφίσουμε ή να καταψηφίσουμε ένα ψήφισμα. Δεν έχουμε κανένα λόγο να μπούμε σ αυτή τη διαδικασία».

Ο Σταμάτης Μπεχράκης τόνισε ότι «πρέπει να προφυλάξουμε το Δημοτικό Συμβούλιο από τέτοιου είδους παρεμβάσεις και ο κ. δήμαρχος να παραβρεθεί στη δίκη, αν θα γίνει, υπέρ του κ. Φαββατά».

Ο Γιώργος Σωφρονάς, σημείωσε ότι «προφανώς και καταδικάζω τη φράση και εκπλήσσομαι που εσείς ανέχεστε μια (τέτοια) φράση που απευθύνεται σε έναν δημοτικό σύμβουλο. Αναρωτιέμαι, με όλο το σεβασμό και τη στάση μου τέσσερα χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο, αν αυτή η επιστολή και η φράση προερχόταν από έναν άλλο άνθρωπο, ασήμαντο και όχι θεσμικό, θα την καταδικάζατε; Δεν τα έχετε καλά ούτε με τον εαυτό σας».

Στ.Μ.

 


 

“Υπάρχει μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας που συμπεριφέρεται σαν γουρούνι;”



 

Ανάλγητη και αλαζονική η στάση του Ιδρύματος της Μητρόπολης Μεσσηνίας «Η Στέγη της Εκκλησίας»


 

Συνέχεια στην υπόθεση των καταχρηστικών απολύσεων - Αγωγή στα δικαστήρια και “Λάσπη που προσιδιάζει μόνο στα γουρούνια”!