Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2024 12:50

Πέταξαν έξω το Εργατικό Κέντρο και το παλιό Σωματείο από τη ΔΕΥΑΚ!

Πέταξαν έξω το Εργατικό Κέντρο και το παλιό Σωματείο από τη ΔΕΥΑΚ!

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 

Η ΔΕΥΑΚ έχει αποθεματικό 9.000.000 ευρώ (γιατί άραγε δεν μειώνονται τα τιμολόγια;) και τεχνικό πρόγραμμα για το 2024 ύψους σχεδόν 50.000.000 ευρώ, δήλωσε πριν ένα μήνα περίπου ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρώην πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης, Θανάσης Βασιλόπουλος.

 

Με τέτοια οικονομικά μεγέθη θα περίμενε κανείς μια πιο σοβαρή και κυρίως πειστική εξήγηση των θεμάτων της Επιχείρησης από τον δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο, προς τον κόσμο. Ιδίως αυτή την περίοδο που αναμένεται εξελίξεις όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση του νερού και την κατάργηση/συγχώνευση/εξαγορά ΔΕΥΑ της χώρας. 

Αντίθετα όμως, χθες, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, για την εκλογή των μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ, είδαμε και ακούσαμε τον δήμαρχο να αλλάζει ή να θέλει να αλλάξει τη σύνθεση του Συμβουλίου, χωρίς να μπορούν να πείσουν κανέναν οι λόγοι που επικαλέστηκε. 

Πρώτον άφησε εκτός του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ, για πρώτη φορά, το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας και έβαλε στη θέση του, για πρώτη φορά, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας. 

Τι του έφταιξε του δημάρχου το Εργατικό Κέντρο και το πέταξε έξω από τη ΔΕΥΑΚ πρέπει να το εξηγήσει στον κόσμο. 

Η δικαιολογία “εμείς επιλέγουμε αυτή τη φορά να βάλουμε το Επιμελητήριο. Θεωρώ ότι χρειαζόμαστε μια παρουσία στη ΔΕΥΑΚ, που έχει τόσα έργα και θα σκαφτεί όλο το κέντρο της Καλαμάτας, να έχουμε και από τον επιχειρηματικό κόσμο. Νομίζω είναι καλύτερο αυτή τη στιγμή να έχουμε μια τέτοια προσέγγιση. Ας πάει και το Επιμελητήριο μια φορά”, δεν επαρκεί για να καταλάβουμε γιατί στην πραγματικότητα προτιμήθηκε να πάει το Επιμελητήριο αντί του Εργατικού Κέντρου στη Δημοτική Επιχείρηση με το αποθεματικό των 9.000.000 ευρώ και το τεχνικό πρόγραμμα των 50.000.000 ευρώ. 

Δεύτερον, ο δήμαρχος πρότεινε να μείνει εκτός του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ το Σωματείο Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μεσσηνίας και στη θέση του να πάει το σχετικά νεοσύστατο Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Καλαμάτας. 

Είπε μάλιστα ο δήμαρχος ότι το προτείνει αυτό επειδή το σχετικά νεοσύστατο Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Καλαμάτας είναι αντιπροσωπευτικότερο του παλιού Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας. 

Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις, με εντονότερη του Δημήτρη Οικονομάκου, από τη Λαϊκή Συσπείρωση, ο οποίος μίλησε για “πραξικόπημα” προκειμένου να πεταχτεί έξω το παλιό Σωματείο “επειδή φωνάζουν και διαμαρτύρονται για τον διευθυντή και αυτά που έχει κάνει τόσα χρόνια”. 

Επιπλέον προέκυψε, από τοποθετήσεις όπως του Δημήτρη Φαββατά ή του Βασίλη Κανάκη,  ότι το παλιό Σωματείο φέρεται να έχει περισσότερα μέλη μόνιμους εργαζόμενους στη ΔΕΥΑΚ, ενώ το σχετικά νεοσύστατο Σωματείο φέρεται έχει μέλη πολλούς συμβασιούχους. 

Μάλιστα ο Δημήτρης Φαββατάς σχολίασε ότι όταν μιλάμε “για εργαζόμενους στα Σωματεία μιλάμε για μόνιμους υπαλλήλους και δεν μιλάμε για υπαλλήλους με δίμηνα, με διορισμούς απ’ το τηλέφωνο, με μπλοκάκια εργασίας και αυτά”. 

Μετά τις αντιδράσεις ο δήμαρχος μετέφερε για αργότερα την απομάκρυνση του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ, λέγοντας ότι θα κληθούν τα δύο Σωματεία να παρουσιάσουν στοιχεία και να αποδείξουν ποιο είναι το πιο αντιπροσωπευτικό. 

Να σημειωθεί εδώ ότι το σχετικά νεοσύστατο Σωματείο φτιάχτηκε την προηγούμενη περίοδο, όταν δήμαρχος και πρόεδρος πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ ήταν ο Θανάσης Βασιλόπουλος. 

Να σημειωθεί επίσης ότι ο δήμαρχος δεν έχει αποφύγει να υποστηρίξει, σε παλιότερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι για τα εσωτερικά προβλήματα που υπάρχουν στη ΔΕΥΑΚ την μεγαλύτερη ευθύνη έχει το παλιότερο Σωματείο. 

Οι τελευταίες επισημάνσεις ίσως παίζουν και τον καθοριστικό ρόλο, και όχι τα περί αντιπροσωπευτικότητας, για την απόφαση του δημάρχου να πετάξει έξω από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ το παλιότερο Σωματείο. 

Να σημειωθεί ότι νέος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ θα είναι ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος και αντιπρόεδρος ο Νίκος Μπασακίδης. 

Να σημειωθεί επίσης ότι στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ, της επιχείρησης με τα 9.000.000 αποθεματικό και το τεχνικό πρόγραμμα των 50.000.000 ευρώ, δεν καλούνται οι δημοσιογράφοι εδώ και χρόνια, ούτε όσο καιρό ήταν πρόεδρος ο δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος. 

Στ.Μ.