Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2024 11:29

Έντονη αντίδραση του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας – Όχι εμποροπανήγυρη στην Υπαπαντή

φωτό αρχείο φωτό αρχείο

Τη σθεναρή αντίθεσή του στην αναβίωση του πανηγυριού της Υπαπαντής, υπογραμμίζει με παρέμβασή του ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας. Την αναβίωση έχει ζητήσει με απόφασή της η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Μεσσηνίας, ενώ στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής ο δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, ανακοίνωσε ότι η επαναφορά, όπως είπε, του πανηγυριού, είναι προτεραιότητα, αλλά με όρους και προϋποθέσεις που να στηρίζουν την επιχειρηματικότητα και το εμπόριο…

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος μιλάει ευθέως για συμφέροντα που θέλει που εξυπηρετήσει η δημοτική αρχή και η Ομοσπονδία που ζήτησε την αναβίωση του πανηγυριού της Υπαπαντής, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «…διερωτώμεθα ποιους εξυπηρετεί η τέλεση της εμποροπανήγυρης κατά την εορτή της Υπαπαντής και γιατί δεν ερωτηθήκαμε ευθέως από την Δημοτική Αρχή αλλά χρησιμοποιήθηκαν ενδιάμεσοι. Γιατί τέθηκε το ζήτημα της επαναλειτουργίας της, από σωματεία τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με το εμπόριο…».


Δήμαρχος Καλαμάτας: Προτεραιότητα η επαναφορά του πανηγυριού της Υπαπαντής αλλά από του χρόνου


Πιο συγκεκριμένα η παρέμβαση του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας έχει ως εξής: «Ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας εκφράζει τη σθεναρή του αντίθεση προς τη διεξαγωγή της εμποροπανήγυρης κατά τη διάρκεια της εορτής της Παναγίας Υπαπαντής. Η απόφασή μας βασίζεται σε πλήθος σοβαρών επιχειρημάτων, τα οποία αναλύουμε παρακάτω:

Επιπτώσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα:

Η διοργάνωση της εμποροπανήγυρης κατά τη διάρκεια της εορτής έχει αρνητικές επιπτώσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα των τοπικών επιχειρήσεων. Οι επισκέπτες στρέφονται στην εμποροπανήγυρη, εγκαταλείποντας τα καταστήματα και τις υπηρεσίες της πόλης, προκαλώντας οικονομική απώλεια για τις τοπικές επιχειρήσεις οι οποίες όλο το χρόνο στηρίζουν την οικονομία της πόλης.

Προσέλκυση πιστών για θρησκευτική λατρεία:

Οι πιστοί συμμετέχουν στην εορτή της Παναγίας Υπαπαντής για θρησκευτικούς λόγους και όχι για τη συμμετοχή σε μία εμποροπανήγυρη. Η ανάμειξη της εμποροπανήγυρης επηρεάζει αρνητικά την θρησκευτική εμπειρία των πιστών και απομακρύνει την πνευματική διάσταση της εορτής. Αν κάποιοι θεωρούν ότι η Εμποροπανήγυρη προσελκύει κόσμο δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα να διοργανωθεί κάποια άλλη χρονική στιγμή σε άλλο σημείο της πόλης (άλλωστε από μόνη της όπως καυχιούνται οι υποστηρικτές της θα προσελκύσει χιλιάδες κόσμου).

Λαμπρότητα της εορτής της Υπαπαντής:

Επισημαίνουμε ότι η Εμποροπανήγυρη δεν συνδέεται με τη λαμπρότητα της εορτής της Παναγίας Υπαπαντής. Η εορταστική ατμόσφαιρα πρέπει να διατηρεί τον θρησκευτικό της χαρακτήρα και όχι να υπονομεύεται από κοσμικές εκδηλώσεις. Εκτός αν οι υπεύθυνοι  θεωρούν εικόνα κατάνυξης κατά την διάρκεια της λιτανείας την ταυτόχρονη τέλεση της εμποροπανήγυρης μερικά μέτρα δίπλα με φωνές για προσφορές ή και πολλές φορές με τσακωμούς και ύβρεις μεταξύ των αυτοαποκαλούμενων «εμπόρων».    

Αναγωγή σε σύγχρονες πόλεις:

Τέλος, τα «πανηγύρια» δεν συνάδουν με τη σύγχρονη εικόνα των πόλεων. Η πολεοδομία και οι πόλεις εξελίσσονται με βάση σύγχρονες αξίες και προτεραιότητες. Η διατήρηση παραδοσιακών πρακτικών πρέπει να εξετάζεται κριτικά, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και την εξέλιξη της κοινωνίας. Η εικόνα αυτοσχέδιων πάγκων που δημιουργούν μία «παραγκούπολη» στο κέντρο της Καλαμάτας, μιας σύγχρονης πόλης που κοιτάει το μέλλον, δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα και δεν έχουν καμία θέση σε μία πανέμορφη πόλη η οποία κινείται σε ρυθμούς ανάπτυξης και επιζητά ποιοτικό τουρισμό.

Ποιους αφορά η τέλεση της Εμποροπανήγυρης:

Σαν Εμπορικός Σύλλογος της πόλης, ο οποίος προασπίζεται τα συμφέροντα των συναδέλφων, διερωτώμεθα ποιους εξυπηρετεί η τέλεση της εμποροπανήγυρης κατά την εορτή της Υπαπαντής και γιατί δεν ερωτηθήκαμε ευθέως από την Δημοτική Αρχή αλλά χρησιμοποιήθηκαν ενδιάμεσοι. Γιατί τέθηκε το ζήτημα της επαναλειτουργίας της, από σωματεία τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με το εμπόριο - το οποίο βάλλεται καθημερινά – και με την επαναλειτουργία της θα προκαλέσει αθέμιτο ανταγωνισμό καθώς σε τέτοιου είδους «πανηγύρια» δεν χρησιμοποιούνται ούτε ταμειακές ούτε POS τα οποία το στεγασμένο εμπόριο επιβάλλεται να διαθέτει . Δεν γνωρίζουμε ποια συμφέροντα επιθυμεί να εξυπηρετήσει η Δημοτική Αρχή και η ΟΕΒΕΣ αλλά μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι δεν συνάδει με την γνώμη του Εμπορικού κόσμου της Καλαμάτας.

Επιπλέον, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας πάντα υποστήριξε την τουριστική προβολή της πόλης μας και συμμετείχε ενεργά σε δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό και συνεισφέρουν στην υγιή οικονομία. Αναγνωρίζουμε τη σημασία του τουρισμού και των πολιτιστικών εκδηλώσεων ως μέσα προώθησης της πόλης και ενίσχυσης του τοπικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Τα προηγούμενα επιχειρήματα που παρουσιάσαμε αναφέρονται συγκεκριμένα στον χαρακτήρα της εμποροπανήγυρης κατά τη διάρκεια της εορτής της Παναγίας Υπαπαντής και δεν αντικατοπτρίζουν τη στάση μας έναντι άλλων τύπων εκδηλώσεων ή πρωτοβουλιών που ευνοούν τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την οικονομία της πόλης μας.

Ευελπιστούμε ότι οι προτεινόμενες σκέψεις μας θα ληφθούν υπόψη και θα διαμορφωθεί μια κοινή στρατηγική που θα συνδυάζει την προώθηση του τουρισμού με τον σεβασμό προς την θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά της πόλης μας.

Καλούμε τους φορείς λήψης αποφάσεων και την τοπική κοινότητα να στηρίξουν αυτήν τη θέση για τη διατήρηση του θρησκευτικού χαρακτήρα της εορτής και την προαγωγή μιας οικονομικά υγιούς και σύγχρονης πόλης».