Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2024 11:36

Ηθικό χρέος του Δήμου και της πολιτείας να χαρακτηριστεί η Καλαμάτα Μαρτυρική Πόλη

Ηθικό χρέος του Δήμου και της πολιτείας να χαρακτηριστεί η Καλαμάτα Μαρτυρική Πόλη

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Το ηθικό χρέος που έχουν ο Δήμος Καλαμάτας και η ελληνική πολιτεία, απέναντι στους εκατοντάδες δολοφονημένους της πόλης από τους Ναζί κατακτητές και γενικότερα στον αγώνα του ελληνικού λαού για την ελευθερία από τη Γερμανική κατοχή, υπογράμμισε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής, με μεγάλη συμμετοχή, από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας. Όπως όμως υπογράμμισαν επιπλέον οι ομιλητές του Εθνικού Συμβουλίου, η ένταξη της Καλαμάτας στις Μαρτυρικές Πόλεις έχει μια ακόμη πολύ σημαντική σημασία, θα αναδείξει ακόμη εντονότερα στο επίσημο επίπεδο τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που τέλεσαν οι Ναζί κατακτητές, θα ενισχύσει το αίτημα για την καταβολή των οφειλών της Γερμανίας, θα βοηθήσει να γίνει ευρύτερα αντιληπτό ότι και σήμερα κράτη τελούν τέτοια εγκλήματα, όπως στην Ουκρανία και στη Γάζα…

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Κώστα Αλεξίου από την Επιτροπή Καλαμάτας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας, ο οποίος επισήμανε ότι ο Δήμος Καλαμάτας, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει κάνει από το 2017 αίτηση στο υπουργείο Εσωτερικών με διάφορα στοιχεία για την ένταξη της Καλαμάτας στις Μαρτυρικές Πόλεις. Είπε ότι η αίτηση αυτή δεν έχει ευοδωθεί, ότι στο υπουργείο Εσωτερικών έχει καταργηθεί η επιτροπή που εξετάζει τις σχετικές αιτήσεις, ενώ κάλεσε σε άσκηση πίεσης για την επανασυγκρότηση της επιτροπής στο υπουργείο, ζήτησε την επικαιροποίηση της αίτησης του Δήμου και τόνισε ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα την υποστηρίξει. Το φρικαλεότατο από τα εγκλήματα των Γερμανών στην περιοχή, τόνισε, ήταν η εκτέλεση των εκατοντάδων πατριωτών στις 8 Φλεβάρη του 1944 στο στρατόπεδο της Καλαμάτας, τονίζοντας πως σκοπός της εκδήλωσης ήταν και να τιμηθεί η μνήμη αυτών των ηρώων. Μάλιστα ο ομιλητής Αριστομένης Συγγελάκης πρότεινε να ζητηθεί από την πολιτεία, προς τιμήν των εκτελεσθέντων, να χαρακτηριστεί η 8η Φλεβάρη ως ημέρα αργίας σε όλη τη Μεσσηνία.


Κώστας Αλεξίου, Αλεξάνδρα Σάντα, Αριστομένης Συγγελάκης, Ηλίας Μπιτσάνης

Τη διαβεβαίωση ότι θα υποστηρίξει την αίτηση του Δήμου Καλαμάτας για την ένταξη στις Μαρτυρικές Πόλεις, όταν αυτή επικαιροποιηθεί, έδωσε ο δήμαρχος Καλαβρύτων, Θανάσης Παπαδόπουλος, που έκανε χαιρετισμό στην εκδήλωση μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας. Όπως υπογράμμισε, είναι χρέος των Ελλήνων να διατηρήσουν την ιστορική μνήμη και να τιμούν όσους θυσιάστηκαν τότε για την ελευθερία, γι’ αυτό και η Καλαμάτα, που υπέστη βαρύτατα εγκλήματα από τους κατακτητές, δικαιούται απόλυτα να ενταχθεί στις Μαρτυρικές Πόλεις. 

Χαιρετισμό στην εκδήλωση έκαναν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος και ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας, εκπρόσωπος του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου, Γιώργος Φάβας, που συγχάρηκαν τους διοργανωτές της εκδήλωσης και επίσης είπαν ότι αποτελεί χρέος η ένταξη της Καλαμάτας στις Μαρτυρικές Πόλεις. Χαιρέτησαν ακόμη ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας, Παναγιώτης Λύρας και οι επικεφαλής της “Καλαμάτα ΜΕΤΑ” Βασίλης Τζαμουράνης και της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρης Οικονομάκος.

Ο Κώστας Αλεξίου μετέφερε επίσης μήνυμα του Στέφανου Ληναίου, ο οποίος ήταν από τους ιδρυτές του Εθνικού Συμβουλίου. 

Για τις συνειδητές κτηνωδίες των Γερμανών κατακτητών στην Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή, αλλά και ντόπιων συνεργατών τους, μίλησε, με συγκεκριμένα στοιχεία από πηγές, ο δημοσιογράφος Ηλίας Μπιτσάνης. Τόνισε ότι τα εγκλήματα αυτά ήταν στο πλαίσιο της πολιτικής των Γερμανών που πίστευαν ότι έτσι θα ελέγξουν την Αντίσταση στην Ελλάδα. 

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από την Αλεξάνδρα Σάντα, μέλος της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου, κόρη του ήρωα Λάκη Σάντα και του Αριστομένη Συγγελάκη, συγγραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου, πανεπιστημιακού καθηγητή. Υπογράμμισαν και οι δύο ότι η Καλαμάτα δικαιούνται απόλυτα και πρέπει να ενταχθεί στις Μαρτυρικές Πόλεις. Αναφερόμενοι σε όσα διέπραξαν οι Γερμανοί κατακτητές, οι ομιλητές με αγανάκτηση κατέκριναν όσους σήμερα στην Ελλάδα επιχειρούν να αναθεωρήσουν την ιστορία, στο πλαίσιο μιας μεγάλης προσπάθειας του κράτους της Γερμανίας που εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους, όπως τη λειτουργία ιδρυμάτων στη χώρα ή τη δημιουργία σχημάτων συνεργασίας. Τόσο η κ. Σάντα όσο και ο κ. Συγγελάκης ανέφεραν ότι οι συγκεκριμένοι με κάποιο τρόπο πάνε να δικαιολογήσουν τις κτηνωδίες των κατακτητών, μιλώντας για “αντίποινα”. Υπογράμμισαν ότι ήταν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ότι ήταν δολοφονίες αμάχων χωρίς καμία αναλογικότητα. 

Τέλος τόνισαν ότι το Εθνικό Συμβούλιο δεν πρόκειται να σταματήσει τον αγώνα του για την υπεράσπιση της συλλογικής μνήμης όσον αφορά τα εγκλήματα των κατακτητών στην Ελλάδα και τη διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών και σημείωσαν ότι σε αυτό τον αγώνα θα συμβάλλει η δίκαιη ένταξη της Καλαμάτας στις Μαρτυρικές Πόλεις. 

Στ.Μ.