Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2012 18:33

Καταγγελίες για «ξεπούλημα» και εξυπηρέτηση «προσωπικών συμφερόντων»!

Καταγγελίες για «ξεπούλημα» και εξυπηρέτηση «προσωπικών συμφερόντων»!

ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ 
Την ευθεία κατηγορία ότι λειτουργεί υπογείως, εις βάρος των συμφερόντων του Δήμου Καλαμάτας, για προσωπικό του όφελος, απηύθυνε το μεσημέρι στον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Θόδωρο Μπρεδήμα, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Δημήτρης Μπούχαλης. Ο ίδιος την Παρασκευή, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, υποστήριξε ότι η μείζων μειοψηφία δεν ανάρτησε στο διαδίκτυο το σύνολο των προεκλογικών της δαπανών, κατά παράβαση της νομοθεσίας. Πριν, ωστόσο, ο Δημήτρης Μπούχαλης εξαπολύσει αυτές τις κατηγορίες, ο Θόδωρος Μπρεδήμας κατήγγειλε τη δημοτική αρχή ότι «ξεπουλάτε το Δήμο Καλαμάτας» και ότι παρανόμως επιχειρεί να παραχωρήσει στο Δήμο Πειραιά τα δύο διατηρητέα κτήρια του κληροδοτήματος Αναστασόπουλου, από την Αλαγονία.

Αυτά έγιναν κατά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, όπου αιφνιδιαστικά ο Δημήτρης Μπούχαλης έφερε εισήγηση για την παραχώρηση των διατηρητέων κτηρίων στο Δήμο Πειραιά και την εξουσιοδότηση του δημάρχου Καλαμάτας να υπογράψει με το δήμαρχο Πειραιά το σχετικό συμφωνητικό.
Ο αντιδήμαρχος παρουσίασε επιστολή της εταιρίας «Δίπολον», στην οποία ανακοινώνει ότι αποσύρει το ενδιαφέρον της για την αξιοποίηση των δύο κτηρίων. Η ίδια εταιρία, κατά την προηγούμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, όπου υπήρχε εισήγηση για την παραχώρηση των κτηρίων στο Δήμο Πειραιά, απέστειλε εγγράφως το ενδιαφέρον της, ώστε να επισκευάσει, αξιοποιήσει και εκμεταλλευτεί η ίδια τα διατηρητέα.
Το θέμα τότε «πάγωσε», με την προοπτική να γίνει διαγωνισμός και να καταθέσουν τις προσφορές τους όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται να επισκευάσουν και να εκμεταλλευτούν τα κτήρια.
Το μεσημέρι, λοιπόν, η πλειοψηφία ξανάφερε το θέμα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των μειοψηφιών, που υποστήριξαν ότι τόσο σοβαρά θέματα δεν μπορούν να έρχονται αιφνιδιαστικά στην Οικονομική Επιτροπή και χωρίς ενημέρωση.
Μάλιστα, ο επικεφαλής του «Δικτύου», Σταμάτης Μπεχράκης, αποχώρησε καταγγέλλοντας τη διαδικασία ως «γελοία» και παρατηρώντας, «δήμαρχο βγάλαμε ή μπέη;», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει ότι η δημοτική αρχή επιμένει να διοικεί με αυταρχισμό. Ο Δημήτρης Μπούχαλης τον αποκάλεσε «εισαγγελέα» για το ύφος του.
Στη συνέχεια, ο Θόδωρος Μπρεδήμας επίσης αποχώρησε, αφού πρώτα κατήγγειλε ότι η πλειοψηφία παρανομεί, επειδή δεν κάνει διαγωνισμό για την εξασφάλιση της διαφάνειας και ότι η παράταξή του θα κάνει ένσταση, υπογραμμίζοντας επίσης ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες για όσους υπερψηφίσουν.
Τότε ο Δημήτρης Μπούχαλης τον κατηγόρησε ότι στρέφεται εις βάρος των συμφερόντων του Δήμου για προσωπικό του όφελος, ενώ ο Θόδωρος Μπρεδήμας απάντησε ότι, εάν δεν ήταν η παράταξή του για να σταθεί ανάχωμα, τώρα η δημοτική αρχή θα είχε παραχωρήσει τα δύο διατηρητέα για χίλια ευρώ το χρόνο και για 99 χρόνια. Σημειώνεται, ότι αυτή ήταν η πρώτη προσφορά του Δήμου Πειραιά, που ακολούθως επανήλθε ζητώντας τα κτήρια για 45 χρόνια με 800 ευρώ ενοίκιο το μήνα.
Στη συζήτηση του θέματος παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Αλαγονίας, Παναγιώτης Μπαλίκος, που ισχυρίστηκε ότι η παράταξη του Θόδωρου Μπρεδήμα «προσπάθησε να χαλάσει τη δουλειά» της αξιοποίησης των δύο διατηρητέων κτηρίων από το Δήμο Πειραιά. Όπως είπε, η εταιρία «Δίπολον» έστειλε το φαξ, με το οποίο αποσύρει το ενδιαφέρον της, στο γραφείο του Θόδωρου Μπρεδήμα, κάτι που υποστήριξε ότι αποκαλύπτει πως η προσφορά της ήταν «μαϊμού», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο επικεφαλής της «Πρωτοπορίας», Νίκος Φωτέας, δεν αποχώρησε, ζήτησε ωστόσο να αναβληθεί το θέμα προκειμένου να ενημερωθεί για τους όρους του συμφωνητικού. Τελικά ψήφισε λευκό.
Σε γραπτή του δήλωση, μετά την Οικονομική Επιτροπή, ο Δημήτρης Μπούχαλης σημειώνει για τη συγκεκριμένη υπόθεση: «Στη σημερινή συνεδρίασή της (11η/2012) λήφθηκε μια σημαντική απόφαση για την αξιοποίηση του κληροδοτήματος «Κ. Αναστασόπουλου» στον Πειραιά.
1) Τα ακίνητα του κληροδοτήματος «Κωνσταντίνου Αναστασόπουλου» στον Πειραιά ήταν για πολλές δεκαετίες εγκαταλελειμμένα, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει εστία μόλυνσης, χώροι για περιθωριακά στοιχεία και ναρκομανείς, αλλά και να έχει υποβαθμιστεί αισθητικά η περιοχή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δίπλα σε αυτά τα κτήρια λειτουργεί σχολείο.
2) Η παραπάνω κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα να κατατεθούν προσφυγές στη δικαιοσύνη από περίοικους και να υφίστανται ταλαιπωρία οι εκπρόσωποι του κληροδοτήματος και της Τοπικής Κοινότητας Αλαγονίας στα δικαστήρια. 
3) Έγιναν μεγάλες προσπάθειες από τις κατά καιρούς Δημοτικές Αρχές για ανακατασκευή του κτηρίου και προσθήκη ορόφου, ώστε να αξιοποιηθεί το ακίνητο (στο μεταξύ το κτήριο χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο), που όμως όλες απέτυχαν. 
4) Η συνεργασία με το Δήμο Πειραιά θα έχει ως αποτέλεσμα να ανακατασκευαστεί το κτήριο (με την ένταξη από το Δήμο Πειραιά στο ΕΣΠΑ), καθώς ο Δήμος Καλαμάτας δεν μπορεί να δικαιολογήσει επισκευές κτηρίων σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ άλλης Περιφέρειας. 
Με τον τρόπο αυτό θα εξυπηρετηθούν κοινωνικές ανάγκες που προκύπτουν. 
5) Επιπρόσθετα, θα υπάρξει και ένα μικρό εισόδημα για την Τοπική Κοινότητα Αλαγονίας, ενώ μέχρι τώρα υπήρχαν μόνο έξοδα και κατηγορίες για αδυναμία αξιοποίησης.
6) Σε κάθε περίπτωση, η νομιμότητα της συμφωνίας θα εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών και τη Γενική Διεύθυνση καθώς και το Δ.Σ. Εθνικής Επιτροπής Κληροδοτημάτων».
Στ.Μ.