Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2025 17:58

Παράταξη Τζαμουράνη: Να αποκαλύψει η δημοτική αρχή τις επιδιώξεις της για τους φίκους της 23ης Μαρτίου

Βασίλης Τζαμουράνης. Διακρίνονται δίπλα του ο Δημήτρης Φαββατάς και η Ευγενία Κούβελα-Κάτσαρη και πίσω ο Βασίλης Κανάκης Βασίλης Τζαμουράνης. Διακρίνονται δίπλα του ο Δημήτρης Φαββατάς και η Ευγενία Κούβελα-Κάτσαρη και πίσω ο Βασίλης Κανάκης

Να πει ξεκάθαρα η δημοτική αρχή τι επιδιώκει σχετικά με τους φίκους της οδού 23ης Μαρτίου και να μην χρησιμοποιεί ως προκάλυμμα αιτήματα Συλλόγων για την αντικατάσταση των δέντρων, υπογραμμίζει η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Το θέμα τέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Σώματος από τον επικεφαλής της παράταξης, Βασίλη Τζαμουράνη, που ζήτησε να απαντηθούν συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως και από τον δημοτικό σύμβουλο Βασίλη Κανάκη. Η παράταξη του Βασίλη Τζαμουράνη με δελτίο Τύπου επισημαίνει και άλλα ζητήματα που τέθηκαν από την παράταξη, μεταξύ των οποίων το πολύ σοβαρό πρόβλημα έλλειψης θέσεων στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους στο κέντρο, την πυροπροστασία της Τέντας, το ασυντήρητο αγροτικό οδικό δίκτυο, το οδικό έργο Καλαμάτας-Ριζόμυλου-Πύργου…

 

Πιο συγκεκριμένα η παράταξη του Βασίλη Τζαμουράνη ανακοίνωσε: «Το σίριαλ που έχει ξεκινήσει η δημοτική αρχή Καλαμάτας με υπόθεση τους φίκους στην ανάπλαση της οδού 23ης Μαρτίου πάσχει απ’ όλες τις πλευρές. Αυτή την κακή σκηνοθεσία και διαχείριση ανέδειξε η παράταξή μας “Καλαμάτα_ΜΕΤΑ”, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη, ζητώντας από τη δημοτική αρχή να παρουσιάσει επιτέλους ξεκάθαρα τις επιδιώξεις της αλλά και να αναλογιστεί ότι αυτά τα δέντρα είναι το μοναδικό πυκνό πράσινο στη συγκεκριμένη περιοχή της πόλης. Το περσινό καλοκαίρι είχαμε παρατεταμένες περιόδους αφόρητα υψηλών θερμοκρασιών και οι ειδικοί λένε ότι κάπως έτσι θα είναι και τα επόμενα καλοκαίρια. Ας σκεφτούμε πόσο πιο ζεστή θα είναι η 23ης Μαρτίου χωρίς το πυκνό πράσινο των φίκων που είχε μέχρι σήμερα. 

Ο επικεφαλής της παράταξής μας Βασίλης Τζαμουράνης διατύπωσε ερωτήματα που χρειάζονται συγκεκριμένες απαντήσεις: Γιατί η δημοτική αρχή χαρακτήριζε τους φίκους τοπόσημα της περιοχής και διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να κοπούν; Γιατί ψάχνει τώρα να βρει αν τα δέντρα αυτά μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα και δεν το έκανε όταν ξεκίνησε το έργο της ανάπλασης; Η μελέτη για την ανάπλαση της περιοχής θα ήταν η ίδια εάν οι μελετητές γνώριζαν ότι τα δέντρα πρόκειται να αντικατασταθούν;

Πέρα από αυτά, η δημοτική αρχή δείχνει ότι πάει να οχυρωθεί, για να δικαιολογήσει την πιθανή απομάκρυνση των δέντρων, στις επιστολές που εστάλησαν από δύο Συλλόγους την ίδια ημέρα και με το ίδιο αίτημα άμεσης αντικατάστασης των δέντρων. Μάλιστα τα αιτήματα των δύο Συλλόγων αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Δήμου, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί με άλλα αιτήματα άλλων Συλλόγων για διάφορα άλλα θέματα. 

Η δημοτική αρχή είπε ότι περιμένει το πόρισμα των ειδικών για το αν τα δέντρα πρέπει να απομακρυνθούν ή όχι, βάζοντας ως κριτήριο την ασφάλεια. Και για εμάς η ασφάλεια είναι το πρώτιστο κριτήριο, όμως γι’ αυτήν φροντίζουμε πριν ξεκινήσει ένα έργο και όχι όταν φτάνει στο τέλος του! 

Ο επικεφαλής μας Βασίλης Τζαμουράνης αναφέρθηκε επίσης στο μνημόσυνο που θα τελεστεί την Κυριακή, με διοργάνωση του Δήμου μας, στη μνήμη των εκατοντάδων Καλαματιανών και άλλων Μεσσηνίων που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές στις 8 Φλεβάρη του 1944 στο παλιό στρατόπεδο. Το αίτημά μας είναι το μνημείο για τους εκτελεσθέντες πατριώτες να αναβαθμιστεί με μια μελέτη που να το αναδεικνύει και να υπογραμμίζει την ιστορικότητα και ιερότητα του χώρου. 

Ακόμη αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα υποδομής που έχει ανάγκη η Καλαμάτα και η ευρύτερη περιοχή, το δρόμο Καλαμάτας-Ριζόμυλου-Πύλου και τα αντιπλημμυρικά και ζήτησε ενημέρωση από τη δημοτική αρχή, εφόσον παρακολουθεί κάποιος τις εξελίξεις για τα έργα αυτά.

Σημείωσε ότι όσον αφορά το δρόμο έχουν υποβληθεί συγκεκριμένα αιτήματα σχετικά με τον παράδρομο που πρέπει να κατασκευαστεί, για την ασφάλεια του οδικού άξονα και τη σύνδεσή του με τη Νέα Είσοδο αντί να διέρχεται μέσα στον οικιστικό ιστό του Ασπροχώματος και ζήτησε ενημέρωση από τη δημοτική αρχή αν πρόκειται  ο δρόμος να είναι δίιχνος και με φωτισμό σε όλο το μήκος του.

Η δημοτική μας σύμβουλος Ευγενία Κούβελα-Κάτσαρη έθεσε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο Γυμνάσιο της Θουρίας, με την αποχώρηση του σχολικού φύλακα, ο οποίος πρόσφερε σημαντική υπηρεσία όσον αφορά την εύρυθμη λειτουργία. Ακόμη, έθεσε το μεγάλο πρόβλημα της στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους στην περιοχή του κέντρου της πόλης. Η δημοτική αρχή προχωράει σε έργα αναπλάσεων καταργώντας θέσεις στάθμευσης, υπογράμμισε, κάτι που προκαλεί μια πολύ μεγάλη ταλαιπωρία αλλά και αγανάκτηση στους μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο στερούνται του δικαιώματός τους να σταθμεύουν σε κάποιο σημείο σχετικά κοντά στο σπίτι τους. Οι κάτοικοι του κέντρου της πόλης θα έπρεπε να έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους υπόλοιπους κατοίκους, τόνισε. 

Ο δημοτικός μας σύμβουλος Βασίλης Κανάκης ζήτησε από τη δημοτική αρχή να μεριμνήσει για την πρόσβαση των μαθητών του 4ου Λυκείου Καλαμάτας στο σχολείο τους από το βορρά, όπου υπάρχουν οι σιδηροδρομικές γραμμές και πολλές φορές σημειώνονται ατυχήματα, με την κατασκευή κινητής μεταλλικής ράμπας.

Επίσης αναφέρθηκε στο χρόνιο αίτημα του Ειδικού Γυμνασίου και Λυκείου Καλαμάτας για τη δημιουργία αίθουσας διδασκαλίας, η οποία ακόμη δεν έχει ετοιμαστεί από το Δήμο Καλαμάτας, παρότι υπάρχει σχετική διαβεβαίωση εδώ και μήνες. Ο Βασίλης Κανάκης έθεσε επίσης το ζήτημα με τη πυροπροστασία της Τέντας, καθώς το τελευταίο διάστημα γίνονται αθλητικοί αγώνες κεκλεισμένων των θυρών. 

Ο δημοτικός μας σύμβουλος Δημήτρης Φαββατάς υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο, για την καθιέρωση της 2ας Φεβρουαρίου ως ημέρας αργίας στην Καλαμάτα για τον εορτασμό της Πολιούχου της Παναγίας Υπαπαντής, του Συλλόγου Υπαλλήλων στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ Μεσσηνίας. Ακόμη, αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το αγροτικό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στους πρώην Δήμους Θουρίας, Άριος και Αρφαρών, καλώντας τη δημοτική αρχή να ασχοληθεί με το απαιτούμενο ενδιαφέρον για τη συντήρηση των δρόμων και, γενικότερα, να δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις δημοτικές κοινότητες».