Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2013 16:43

Στροφή ξανά στον Ταΰγετο μετά τις διαστάσεις που πήρε η συνεργασία με υπόδικο εργολάβο

Στροφή ξανά στον Ταΰγετο μετά τις διαστάσεις που πήρε η συνεργασία με υπόδικο εργολάβο

ΣΤΗΝ ΠΡΩΗΝ RAM
Να διακόψει τη συνεργασία της με τον υπόδικο εργολάβο, μετά τις διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα των αλλεπάλληλων απευθείας αναθέσεων της μεταφοράς των σκουπιδιών, αναγκάζεται ο Δήμος Καλαμάτας. Η δημοτική αρχή στρέφεται και πάλι στη «Μαραθόλακκα» του Ταϋγέτου και το σύστημα της πρώην RAM, το οποίο όμως…

…όχι μόνο δεν απέδωσε στο παρελθόν αλλά γέμισε τον Ταΰγετο με περίπου 6.500 επικίνδυνα «ξεσκισμένα» δεμάτια και πολλούς τόνους δήθεν κομπόστ.
Και επειδή ούτε τώρα υπάρχει βεβαιότητα ότι θα αποδώσει το σύστημα αυτό, η πλειοψηφία αποφάσισε την παράλληλη συνεργασία του Δήμου τόσο με την πρώην RAM όσο και με τον σκουπιδοεργολάβο, εφόσον η πρώτη δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Το ύψος της νέας σύμβασης θα είναι 204.500 ευρώ και η διάρκειά της θα είναι μέχρι να εξαντληθούν τα χρήματα.
Πάντως σήμερα, όπως διαβεβαίωσε με δηλώσεις του στο «Kalamata Journal» ο Θεόδωρος Ρέντζος, της πρώην RAM και όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Θανάσης Βασιλόπουλος, η κατάσταση στη «Μαραθόλακκα» είναι πολύ διαφορετική και ειδικότερα δεν έχουν απομείνει παρά ελάχιστα δεμάτια. Μάλιστα προγραμματίζεται να γίνει και παρουσίαση της περιοχής, στα Μέσα Ενημέρωσης, την επόμενη εβδομάδα.
Σήμερα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη σύναψη συνεργασίας, για την επεξεργασία των σκουπιδιών σε κινητή μονάδα με σύστημα κομποστοποίησης, με την εταιρία «ECOWASTE Ανακύκλωση και Επεξεργασία Στερεών Αποβλήτων ΕΠΕ», την οποία εκπροσωπεί ο Χρήστος Αρβανιτάκης και στην οποία συμμετέχει ο Θεόδωρος Ρέντζος.
Τα μηχανήματα της πρώην RAM, όπως μας είπε ο κ. Ρέντζος, θα φύγουν από το σημείο όπου βρίσκονται τώρα, τη λεγόμενη «Μαραθόλακκα 1» και θα μεταφερθούν στη λεγόμενη «Μαραθόλακκα 2». Στο νέο σημείο όμως ο χώρος δεν είναι επαρκής για να γίνει η επεξεργασία των απορριμμάτων, εκτός αν γίνουν εργασίες ισοπέδωσης της συγκεκριμένης περιοχής του βουνού. Άλλωστε και στο παρελθόν η RAM επιχείρησε να επεξεργαστεί εκεί τα σκουπίδια, χωρίς να τα καταφέρει. Σήμερα πάντως ο κ. Ρέντζος μας είπε ότι ο χώρος του φτάνει!
Η ECOWASTE θα αποζημιώνεται με 62 ευρώ για κάθε τόνο σκουπιδιών που θα επεξεργάζεται, ενώ όσο συνεχίζεται η μεταφορά ο εργολάβος θα πληρώνεται με 59 ευρώ για κάθε τόνο.
Τώρα αναμένεται εάν θα υπάρξει αντίδραση από την Ομάδα Δράσης Ταϋγέτου, που στο παρελθόν έχει αγωνιστεί για να σταματήσει η μεταφορά των σκουπιδιών στη Μαραθόλακκα και έχει κερδίσει σε σχετικές δικαστικές διαδικασίες. Μάλιστα στα τέλη του χρόνου θα συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση των κατοίκων του Ταϋγέτου για την ακύρωση των αποφάσεων των περιφερειαρχών, με τις οποίες είχε παραχωρηθεί η «Μαραθόλακκα» στο Δήμο για να επεξεργάζεται σκουπίδια.
Τέλος, ανακοινώθηκε σήμερα από το Δήμο Καλαμάτας ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας απέρριψε την αγωγή 14 κατοίκων του Ταϋγέτου «οι οποίοι ζητούσαν από το Δήμο αποζημίωση για το διάστημα κατά το οποίο εναπετίθεντο – σύμφωνα με το αίτημά τους – απορρίμματα στη Μαραθόλακκα κατά παραβίαση δικαστικής αποφάσεως. Οι αιτούντες ζητούσαν αρχικά με την αγωγή τους 5.900 ευρώ για κάθε ημέρα παραβάσεως των όρων της αποφάσεως από 1-10-2009.Το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή ως απαράδεκτη λόγω αοριστίας και καταδίκασε τους ενάγοντες στην πληρωμή των δικαστικών εξόδων».
Στ.Μ.