Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013 12:47

Πρόωρο ξεκίνημα της καμπάνιας για τις ευρωεκλογές λόγω ευρωσκεπτικισμού και αποχής

Juana Lahousse Juarez, γενική διευθύντρια επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Othmar Karas από την Αυστρία, Άννυ Ποδηματά, αντιπρόεδροι του ευρωκοινοβουλίου και Jaume Duch Guillot, υπεύθυνος για μίντια Juana Lahousse Juarez, γενική διευθύντρια επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Othmar Karas από την Αυστρία, Άννυ Ποδηματά, αντιπρόεδροι του ευρωκοινοβουλίου και Jaume Duch Guillot, υπεύθυνος για μίντια

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ
Σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη η καμπάνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ευρωεκλογές που θα γίνουν στις 25 Μάη 2014. Το «Kalamata Journal» παραβρέθηκε στην παρουσίαση του σχεδιασμού αυτής της καμπάνιας, που έγινε παράλληλα με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο της Γαλλίας…

Τα μηνύματα που έρχονται από τις διάφορες έρευνες είναι ότι οι Ευρωπαίοι δείχνουν απρόθυμοι να πάνε να ψηφίσουν. Η αναμενόμενη αύξηση της αποχής, σε συνδυασμό με την επίσης αναμενόμενη αύξηση των ευρωσκεπτικιστών και των αρνητών της Ε.Ε., προβληματίζουν σοβαρά τους εκπροσώπους της κοινότητας. Γι’ αυτό το λόγο ξεκίνησε σχετικά πρόωρα η καμπάνια για τις ευρωεκλογές, η οποία δεν πρέπει να συγχέεται με την πολιτική προεκλογική καμπάνια που θα κάνουν οι πολιτικές παρατάξεις του ευρωκοινοβουλίου και τα εθνικά κόμματα.
«Οι εκλογές αυτές είναι διαφορετικές από τις προηγούμενες, γίνονται σε ένα πρωτόγνωρα δύσκολο περιβάλλον εξαιτίας της κρίσης», τόνισε η Ελληνίδα αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Άννυ Ποδηματά, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον επίσης αντιπρόεδρο του Σώματος, Ότμαρ Κάρας από την Αυστρία, στην αίθουσα Ν-1/201, του κτηρίου Louise Weiss.
Η κ. Ποδηματά αποδέχτηκε ότι αυτή η κρίση αλλά και η άποψη των πολιτών ότι δεν εισακούονται από τα ευρωπαϊκά όργανα, μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλη αποχή από τις εκλογές. Τόνισε όμως ότι η Ένωση χρειάζεται τη μαζική συμμετοχή των εκλογέων, γιατί έτσι θα ενισχυθεί η θεσμική νομιμοποίηση του ευρωκοινοβουλίου έναντι όσων υποβαθμίζουν το ρόλο του και έναντι του ευρωσκεπτικισμού. Πρόσθεσε δε ότι το ευρωκοινοβούλιο έχει δώσει μεγάλες μάχες και έχει επιτύχει αποτελέσματα ώστε να επιλυθούν προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και οι χώρες.
Επίσης υπογράμμισε ότι αυτή τη φορά οι εκλογείς μπορούν να επηρεάσουν ευθέως την επιλογή του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάτι που αποτελεί απάντηση στο κατά πόσο αποδέχονται τα όργανα της Ένωσης να δοθεί ουσιαστικότερος ρόλος στους πολίτες.
Σε σεμινάριο για τις ευρωεκλογές, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα R/1, του κτηρίου Louise Weiss, παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός της θεσμικής καμπάνιας, το βασικό σύνθημα της οποίας είναι «Act, React, Impact» και στην Ελλάδα θα είναι «Δράσε, Αντίδρασε, Επηρέασε».
Οι ομιλητές τόνισαν ότι σκοπός τους δεν είναι να ωραιοποιήσουν την κατάσταση που επικρατεί στην Ένωση, αντίθετα είπαν ότι θα την παρουσιάσουν με τα αληθινά της χρώματα στοχεύοντας στη δραστηριοποίηση των πολιτών.
Η γενική διευθύντρια επικοινωνίας του ευρωκοινοβουλίου, Juana Lahousse Juarez, απαντώντας σε ερωτήσεις των  δημοσιογράφων σημείωσε ότι το κόστος της καμπάνιας ανέρχεται στα 16 εκατομμύρια ευρώ. Κάπως απολογητικά σημείωσε ότι το ποσό δεν είναι μεγάλο σε σχέση με τα δισεκατομμύρια που δαπανώνται στις εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ενώ σχολίασε ακόμη ότι ουσιαστικά το κόστος επιμερίζεται σε τρία σεντς ανά κάτοικο της Ε.Ε.
Σε συζήτηση που έγινε με ευρωβουλευτές εκπροσώπους πολιτικών ομάδων του ευρωκοινοβουλίου, διαπιστώθηκε ότι οι δύο μεγαλύτερες ομάδες, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές/Δημοκράτες, συμφωνούν για την αναγκαιότητα εμβάθυνσης της Ε.Ε. και ως εκ τούτου επιθυμούν τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στις ευρωεκλογές.
Ωστόσο ο Ισπανός Antonio Lopez-Isturiz White είπε ότι στη χώρα του όλοι ασχολούνται με την κρίση και τα προβλήματά της και κανείς δεν ενδιαφέρεται για την Ευρώπη, αντίθετα όμως ευρωβουλευτές άλλων κρατών υποστήριξαν ότι η κρίση στην Ευρώπη έχει βοηθήσει ώστε οι πολίτες να ενημερωθούν για το τι είναι και τι κάνει η Ε.Ε., τι μέτρα παίρνει και τι αποτελέσματα έχει.
Θα ακολουθήσουν και άλλα θέματα από την αποστολή στο Στρασβούργο.
Σταύρος Μαρτίνος