Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012 07:09

Ανοίγει ο δρόμος για το νέο Δημαρχείο στο παλιό νοσοκομείο

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ
Αύριο θα ανοίξει ο δρόμος για να ξεκινήσει ένα ακόμη μεγάλο έργο που έχει γνωρίσει την αμφισβήτηση μερίδας των πολιτών, η ανακατασκευή του παλιού νοσοκομείου για τη στέγαση όλων των υπηρεσιών του Δήμου και των νομικών του προσώπων.
Εδώ και πάρα πολύ καιρό οι διαδικασίες είχαν «παγώσει» διότι η οικοδομική άδεια του παλιού νοσοκομείου έχει χαθεί (τι πρωτότυπο!) και γι’ αυτό το κτήριο θα έπρεπε να κατεδαφιστεί! Ωστόσο, με απόφαση που αναμένεται να ληφθεί αύριο, Πέμπτη, από το αρμόδιο συμβούλιο Πολεοδομίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα χορηγηθεί εξαίρεση από την κατεδάφιση.

Το μεγάλο θέμα, ωστόσο, είναι εάν θα εξασφαλιστεί τελικά η απαιτούμενη χρηματοδότηση των 7.000.000 ευρώ. Το έργο δεν είναι ενταγμένο σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αλλά στον κρατικό προϋπολογισμό. Υπάρχουν, λοιπόν, σε περίοδο ελεγχόμενης χρεοκοπίας τόσα χρήματα στα κρατικά ταμεία; Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, τόνισε πάντως χθες ότι γίνεται αγώνας για την εξασφάλιση ολόκληρου του ποσού. Σημειώνεται ότι πέρσι, αλλά και το 2010, η κυβέρνηση είχε δεσμεύσει, στα χαρτιά, ποσό μόλις 400.000 ευρώ για το έργο.
Επίσης, ο δήμαρχος δήλωσε ότι ο Δήμος διεκδικεί ολόκληρο το παλιό νοσοκομείο και όχι μόνο το παλιό κτήριο, που του έχει παραχωρηθεί με απόφαση του πρώην υπουργού Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ζητάει, λοιπόν, και το νεότερο κτήριο της παλιάς Καρδιολογικής Κλινικής, στην οποία ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να λειτουργήσει Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου. Τελικά, αυτό το Κέντρο Υγείας θα γίνει, κάποτε, σε άλλο οικόπεδο που παραχώρησε ο Δήμος στο Νοσοκομείο, στην περιοχή ανατολικά της Πανεπιστημιακής Σχολής.
Επίσης, ο δήμαρχος σχολίασε χθες το γεγονός ότι το Δημόσιο διεκδικεί το κτήριο του Διοικητηρίου, το οποίο η Περιφέρεια Πελοποννήσου θεωρεί ότι είναι δικό της. Το πρόβλημα είναι ότι η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, στην οποία ήταν για πάρα πολλά χρόνια αιρετό στέλεχος ο Παναγιώτης Νίκας, δε φρόντισε ποτέ να εγγραφεί στο κτηματολόγιο ότι το Διοικητήριο της ανήκε.
Στ.Μ.