Κυριακή, 16 Μαρτίου 2014 01:05

«Νίκη από την πρώτη Κυριακή» ζήτησε ο Π. Νίκας στην παρουσίαση της υποψηφιότητάς του

«Νίκη από την πρώτη Κυριακή» ζήτησε ο Π. Νίκας στην παρουσίαση της υποψηφιότητάς του

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Νίκη από την πρώτη Κυριακή ζήτησε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, που το βράδυ του Σαββάτου παρουσίασε στο «Elite City Resort» τον απολογισμό του έργου του, τους στόχους για την επόμενη πενταετία και τους 40 από τους 65 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του κεντρικού ψηφοδελτίου…

Στα ονόματα που ανακοίνωσε ο Παναγιώτης Νίκας δεν περιλαμβάνεται κάποια μεγάλη έκπληξη. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι έγιναν προσθήκες στο ψηφοδέλτιο που θυμίζουν την παράταξη του Δημήτρη Δράκου στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, όπως αυτές των πρώην νομαρχιακών συμβούλων Νίκου Μπαρούνη και Παναγιώτη Τσιμόγιαννη. Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος θα είναι ο Μπάμπης Σταθόπουλος, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές κόπηκε αφού είχε ανακοινωθεί το όνομά του, προφανώς ύστερα από παρέμβαση ανθρώπων του Αντώνη Σαμαρά, επειδή ήταν υποστηρικτής της Ντόρας Μπακογιάννη. Υπάρχουν επίσης υποψήφιοι από την ιατρική κοινότητα, ο γυναικολόγος Δημήτρης Αναστασόπουλος, ο χειρουργός Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ο ιατροδικαστής Παναγιώτης Δούζης, που θα επιδιώξουν να κερδίσουν τη ψήφο των συναδέλφων τους, απέναντι στην αντίπαλη υποψηφιότητα του καρδιολόγου Μανώλη Μάκαρη, που είναι ο επικεφαλής του «Δικτύου». (Οι 40 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι βρίσκονται στο αρχείο μετά το τέλος του ρεπορτάζ).
Ο Παναγιώτης Νίκας στη μακρά ομιλία του, απέναντι σε ένα πολυπληθές ακροατήριο, απέφυγε να μιλήσει για τους αντιπάλους του. Είπε μόνο ότι ο δικός του συνδυασμός δεν πρόκειται να απαντήσει σε τυχόν προκλήσεις και κάλεσε τους φίλους του συνδυασμού του να μην πάει καμία ψήφος χαμένη, ώστε να επιτευχθεί «νίκη από την πρώτη Κυριακή, δεν χρειάζεται δεύτερη Κυριακή»!
Ο δήμαρχος Καλαμάτας και επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας για το Δήμο Καλαμάτας» μίλησε ενώπιον του προέδρου της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής της Ν.Δ. Περικλή Μαντά, του πολιτευτή της Ν.Δ. Μιλτιάδη Χρυσομάλλη, του διοικητή του ΣΔΟΕ και δημοτικού συμβούλου Καλαμάτας Στέλιου Στασινόπουλου, της διοικήτριας του Νοσοκομείου Σπάρτης Εύης Παπαγεωργίου και πολλών άλλων παραγόντων. Είπε ότι η υποψηφιότητά του είναι ανεξάρτητη, δεν παρέλειψε όμως να ευχαριστήσει τον Αντώνη Σαμαρά και την κυβέρνηση του για σειρά ενεργειών τους και κυρίως για την επαναλειτουργία του 9ου Συντάγματος Πεζικού, το οποίο τόνισε ότι προοριζόταν για κέντρο «λαθρομεταναστών». Είπε επίσης ότι όπως κατάργησε τον τσιγγάνικο καταυλισμό της Αγίας Τριάδας έτσι είναι έτοιμος να καταργήσει και τους υπόλοιπους καταυλισμούς, αρκεί να αναλάβει το κράτος της ευθύνες του, να θέσει δηλαδή, όπως τόνισε, την κατασκήνωση της Μπιρμπίτας σε λειτουργία. Ο Παναγιώτης Νίκας μίλησε και για την υπόθεση των σκουπιδιών, σημειώνοντας ότι ο Δήμος θα στηρίξει την προσπάθεια για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος, υπογραμμίζοντας όμως ότι δεν πρόκειται να δειχθεί να επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά με το κόστος των 100 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτή η τιμή προκύπτει από το διαγωνισμό που έκανε η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Σε ό,τι αφορά την κρίση, ο Παναγιώτης Νίκας κάλεσε τον κόσμο να είναι ενωμένος απέναντι στα προβλήματα και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι και αυτή η καμπή θα περάσει, όπως ο ελληνισμός έχει περάσει και άλλες δυσκολότερες.

Οι βασικές γραμμές από τον απολογισμό του έργου της δημοτικής αρχής, τον οποίο έκανε ο Π. Νίκας, είναι οι εξής: «Είμαστε ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ στην πιο δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Η οικονομική κρίση κτύπησε και την περιοχή μας, φέρνοντας ανεργία, δυστυχία, μείωση εισοδημάτων, μετανάστευση.

Με μειωμένα έσοδα περί το 65%, παλαίψαμε, αγωνισθήκαμε, αξιοποιήσαμε ευρωπαϊκά προγράμματα και, χωρίς καμία αύξηση Δημοτικών τελών, έχουμε να παρουσιάσουμε ένα αξιοζήλευτο και δημιουργικό έργο.

Αλλάξαμε και αλλάζουμε συνεχώς το Δήμο και την πόλη. Τη μετατρέπουμε σε μιαν ευρωπαϊκή πόλη, αξιοποιούμε τις δυνατότητες της Καλαμάτας και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Σταθήκαμε δίπλα στο Δημότη, αγωνισθήκαμε για το πρόβλημά του, για τις ανάγκες του, αδιαφορώντας για τα κομματικά συρματοπλέγματα και τις σεβαστές προτιμήσεις του καθενός.

Πορευθήκαμε με κριτήριο τη διαλλακτικότητα και τη συνεννόηση, με πίστη στην ενότητα και τη συνεργασία, που αποτελούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την έξοδο από τη διαλυτική κρίση.

Πορευθήκαμε με γνήσιο πατριωτικό πνεύμα και στηρίξαμε ό,τι εκφράζει την ψυχή του Ελληνισμού, δηλαδή την Ορθοδοξία, τα ιδανικά και τις αξίες μας, τους εθνικούς μας αγώνες, τους ήρωές μας.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ

Α. ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Ξεκινώ πρώτα από την οικονομική κρίση και τα κοινωνικά θέματα.

  1. Οργανώσαμε ένα Δήμο ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, για να βοηθήσουμε το συνάνθρωπο της ανάγκης και της δυστυχίας.
  2. Δημοτικό Παντοπωλείο, Δημοτικό Ιατρείο, Δημοτικό Φαρμακείο, Δημοτικό Εστιατόριο, σίτιση μαθητών, μεταφορά αναπήρων, στήριξη κακοποιημένων γυναικών, Δημοτικοί Λαχανόκηποι και πολλά άλλα αποτελούν τον ισχυρό βραχίονα κοινωνικής συμπαράστασης και φροντίδας στους αδύνατους.

Β. ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

Κι όλο αυτό το πλέγμα της κοινωνικής αλληλεγγύης στηρίζεται στην αμέριστη βοήθεια του Μητροπολίτη μας, αλλά και στους εκατοντάδες εθελοντές μας, που ως αληθινοί ιεραπόστολοι προσφέρουν εργασία και κυρίως την αγάπη και την ανθρωπιά τους για το συνάνθρωπο της ανάγκης και της δυστυχίας. Όλους τους ευχαριστώ και τους ευγνωμονώ.

Γ. ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ

Παρά την οικονομική κρίση, ουσιαστικά την πτώχευση της χώρας, βρήκαμε τον τρόπο να κάνουμε έργα στρατηγικής σημασίας, κυρίως με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

  1. Το νέο Δημαρχείο μας μέσα στο 2014 θα συγκεντρώσει όλες τις υπηρεσίες μας και θα είναι το καλύτερο Δημαρχείο της χώρας, σε μιαν έκταση 15 στρεμμάτων και σε στεγασμένους χώρους 7.500 τετραγωνικών μέτρων, χωρίς να καταβάλουν γι’ αυτό οι Καλαματιανοί ούτε ένα ευρώ.
  2. Μέγαρο Χορού: κέντρο πολιτισμού νότιας Πελοποννήσου
  3. Τα εκτεταμένα έργα των αναπλάσεων, κατασκευασμένα ή δημοπρατημένα, από την κεντρική πλατεία, την Πλάτωνος και τη Φαρών, μέχρι την Ανάσταση, την Ανάληψη και τις Γουλιμίδες, καθώς και η ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου, δίνουν έναν ευρωπαϊκό χαρακτήρα και βελτιώνουν τη λειτουργικότητα της Καλαμάτας.
  4. Σειρά, επίσης, άλλων έργων, από την κατασκευή νέων διδακτηρίων (Δημοτικά Σχολεία 10ο και 26ο, καθώς και 8ο, 3ο Νηπιαγωγείο) μέχρι εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις που συνεχίζονται και τεχνικές παρεμβάσεις στην Καλαμάτα και στις Τοπικές Κοινότητες, βελτιώνουν την εικόνα, δίνουν εργασία και διευκολύνουν τη ζωή μας.
  • Ειλικρινά ενοχλούμαι όταν μου λένε ότι φρόντισα το κέντρο σε βάρος της περιφέρειας και της γειτονιάς. Η κατασκευή ενός πεζοδρόμου 3 χιλιομέτρων από το Κάστρο μέχρι την παραλία δεν είναι έργο αισθητικής σημασίας, αλλά κυρίως λειτουργικής και αναπτυξιακής. Το κέντρο είναι για όλους μας, είναι η εικόνα της πόλης μας.

Όμως, ο Δήμαρχος που παίρνει το Δημαρχείο από το κέντρο και το πάει στη γειτονιά, σε μια περιοχή που υποβαθμίσθηκε από τη μεταφορά του Νοσοκομείου, που αναπλάθει πλήρως την περιοχή Κουφού Ελιές στη Ράχη, κατασκευάζοντας το κτήριο του ΚΑΠΗ και την πανέμορφη πλατεία (λέγω 2 παραδείγματα), αποδεικνύει – νομίζω – την αντιπολιτευτική κατεύθυνση αυτών των επιχειρημάτων.

ΔΕΥΑΚ

Τέλος, με τα έργα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ της ΔΕΥΑΚ, ΕΠΕΡΧΕΤΑΙ πλήρης εκσυγχρονισμός στη διαχείριση του νερού και των λυμάτων.

Αναφέρομαι σε έργα συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 25 εκατ. ευρώ όπως είναι ο εκσυγχρονισμός του βιολογικού καθαρισμού, η αντικατάσταση του αμιάντου σε μήκος 90 χιλιομέτρων, η διαχείριση της λυματολάσπης, οι επεκτάσεις των αγωγών λυμάτων, οι επεκτάσεις των δικτύων υδροδότησης.

Ειλικρινά, λυπούμαι, αγαπητοί συνδημότες, γιατί δεν κατόρθωσα αυτά τα κρίσιμα χρόνια να κάνω περισσότερα έργα, να ικανοποιήσω όλα τα εύλογα αιτήματα, όλες τις δίκαιες διεκδικήσεις σας.

Δ. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η φροντίδα για τη βελτίωση των αθλητικών υποδομών με

  • Την κατασκευή ποδοσφαιρικών γηπέδων (Ασπρόχωμα, Νέδουσα, Θουρία, Παλιάμπελα) και τη συντήρησή τους
  • Την ολοκλήρωση της μελέτης και την ένταξη ανακατασκευής του Δημοτικού Σταδίου, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ
  • Τον εκσυγχρονισμό του Κολυμβητηρίου, της «Τέντας» και του Κλειστού
  • Τη δημιουργία πίστας μηχανοκίνητου αθλητισμού

καθώς και η υποστήριξη όλων των καθιερωμένων εκδηλώσεων και, κυρίως, η διοργάνωση διεθνών εκδηλώσεων σε νέα – μοντέρνα αθλήματα όπως οι καταδύσεις, το jet ski, ο ανεμοπτερισμός κ.ά. αποδεικνύουν την αγάπη για τον αθλητισμό και, ιδιαιτέρως, τη συνειδητοποίηση της συμβολής που μπορεί να έχουν οι αθλητικές εκδηλώσεις για την προβολή και την ανάπτυξη της πόλης και της περιοχής μας.

Ε. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έχουμε πλέον όλοι συνειδητοποιήσει πως είμαστε πόλη και Δήμος τουριστικός, πως το μέλλον μας είναι συνδεδεμένο με τον Τουρισμό.

  • Με τα τρία γραφεία Τουριστικής Υποστήριξης (Ιστορικό Κέντρο, Παραλία, Αεροδρόμιο)
  • Με τη συνεχή προβολή της πόλης σε ΜΜΕ και τη συμμετοχή σε εκθέσεις
  • Με τη συνεχή βελτίωση της ελκυστικότητας της πόλης μας
  • Με την υποστήριξη συνεδρίων και τη διοργάνωση πληθώρας εκδηλώσεων

συμβάλλαμε καθοριστικά να είναι η Καλαμάτα το κέντρο του τουρισμού στη νότια Πελοπόννησο.

Στ. ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πάμπολλες εκδηλώσεις πολιτισμού, ψυχαγωγίας και διασκέδασης διοργανώνονται όλο το χρόνο και σ’ όλες τις εποχές.

Κάποιες από τις οποίες έχουν και πανελλήνια απήχηση

  • Καλαματιανό Καρναβάλι
  • Λευκή Νύχτα
  • Αγροτικές Εκθέσεις: Ανθοκομική, Άρτος - Οίνος – Έλαιον
  • Χριστουγεννιάτικα δένδρα

Ιδιαίτερη φροντίδα δίδεται στην άρτια διοργάνωση των εθνικών εκδηλώσεων, γιατί η Καλαμάτα είναι και η πόλη του πατριωτισμού και των εθνικών αγώνων.

Ζ. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Δεν είναι υπερβολή να τονίσω πως λύσαμε το πρόβλημα ΜΟΝΟΙ μας, χωρίς κρατική βοήθεια.

  • Είμαστε πρώτοι και βραβευμένοι στην ανακύκλωση – 35%
  • Διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια με τη μέθοδο της κομποστοποίησης
  • Αρχές Απρίλη ξεκινά η μεγάλη Γιορτή της Ανακύκλωσης στον πεζόδρομο Αριστομένους, για να προβάλουν τα παιδιά μας το έργο τους σ’ αυτόν τον τομέα.
  • Κατασκευάσαμε πάνω από 200 «πηγάδια», για να μειώσουμε το κόστος διαχείρισης και να βελτιώσουμε την αισθητική, αλλά και την υγιεινή.
  • Συνεργαζόμαστε με δεκάδες δημότες για να διαχειριζόμαστε το οργανικό τμήμα των απορριμμάτων στην πόλη και σύντομα με το οργανικό των απορριμμάτων, επεξεργασμένο, θα συντηρούμε λαχανόκηπο και ανθόκηπο.
  • Η. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
  • Παρά την οικονομική κρίση και την ουσιαστική πτώχευση της χώρας
  • Παρά το γεγονός ότι είμαστε ο μόνος Δήμος που πληρώνει για τη διαχείριση των απορριμμάτων (61 ευρώ τον τόνο)
  • Παρά το γεγονός ότι ουδεμία αύξηση τελών και Δημοτικών φόρων επιβλήθηκε την τελευταία πενταετία
  • Παρά το γεγονός ότι οι τρεις Δήμοι που εντάχθηκαν στο Δήμο Καλαμάτας έφεραν χρέη πάνω από 5 εκατ. ευρώ

Είμαστε Δήμος πλεονασματικός, με πλεόνασμα περί τα 6,5 εκατ. ευρώ για το 2013.

Αυτό σημαίνει φερεγγυότητα:

Δηλαδή έγκαιρη πληρωμή εργολάβων, προμηθευτών, υπηρεσιών και κυρίως έγκαιρη μισθοδοσία των υπαλλήλων μας.

Θ. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ

Αγωνισθήκαμε με όλες μας τις δυνάμεις για την προάσπιση των συμφερόντων της πόλης και του Δήμου:

  • Συμβολή στην επαναλειτουργία του στρατοπέδου Παπαφλέσσα
  • Συμβολή στη διάσωση του περιμετρικού δρόμου
  • Ανυποχώρητη διεκδίκηση πόρων για εντάξεις έργων από Περιφέρεια και Υπουργεία (άξονας καίριας σημασίας Καλαμάτα – Ριζόμυλος)
  • Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο
  • Συμβολή για την προώθηση Πελοποννησιακών θεμάτων σ’ όλους τους τομείς (Πρόεδρος ΠΕΔ).

Η θητεία μας ολοκληρώθηκε. Πράξαμε το χρέος μας απέναντι στην πόλη, το Δήμο και τους συμπολίτες μας. Πορευθήκαμε με διαλλακτικότητα και διάθεση συνεργασίας. Δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις».

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του Π. Νίκα για την επόμενη πενταετία αυτό έχει ως εξής: «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε το έργο που ξεκινήσαμε εδώ και 7 χρόνια. Να συμβάλουμε στο ξεπέρασμα της κρίσης και να δώσουμε την αναγκαία ώθηση στην πόλη και στο Δήμο μας. Υπάρχουν άριστες προοπτικές για την Καλαμάτα, που με τον εθνικό δρόμο, το διεθνές της αεροδρόμιο, τα πολλά συγκριτικά της πλεονεκτήματα, είναι βέβαιο ότι θα γίνει σε λίγα χρόνια, ένα από τα σημαντικότερα αστικά κέντρα της Ελλάδος. Θα σας παρουσιάσω σήμερα τις ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ του νέου προγράμματός μας, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την προηγούμενη πορεία μας.

Α. ΥΠΟΔΟΜΕΣ

1. Λιμάνι – παραθαλάσσια ζώνη:

  • υδατοδρόμιο
  • κατεδάφιση αποθηκών
  • παραθαλάσσιο πάρκο
  • μεταφορά εμπορικού τμήματος λιμένος

2. Αναπλάσεις:

  • «Ουζάκια»
  • πλατεία Υπαπαντής
  • βόρειο πεζοδρόμιο Ναυαρίνου
  • ανατολικά και δυτικά της κεντρικής πλατείας – Βασιλέως Γεωργίου

3. Κατασκευή πεζοδρομίων και αναβάθμιση εισόδων πόλης:

  • Λακωνικής
  • Αθηνών
  • Ηρώων
  • Αύρας
  • Σπάρτης κ.λπ.

4. Δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης:

  • Διαχείριση ομβρίων
  • Αντικατάσταση όλων των αγωγών αμιάντου
  • Επέκταση αγωγών λυμάτων
  • Νέος αγωγός ύδρευσης από το Πήδημα
  • Συνδετήριος αγωγός ύδρευσης Αγίου Φλώρου – Πηδήματος
    5. Πάρκα: Αναβάθμιση
  • Κεντρικού Πάρκου Σιδηροδρόμων στην Καλαμάτα
  • Αγίου Φλώρου
  • Άρι
  • Αλμυρού
  • Πηδήματος

6. Ποδηλατόδρομος

  • Δυτικός ποδηλατόδρομος Καλαμάτας
  • Ποδηλατόδρομος μέχρι τον Άγιο Φλώρο κ.ά.

Β. ΚΤΗΡΙΑ

  1. Δημαρχείο: ολοκλήρωση μεταφοράς όλων των Δημοτικών Υπηρεσιών μέσα στο 2014
  2. Πρώην Καρδιολογική Κλινική: μετατροπή της σε Κέντρο Υγείας και Πρόνοιας του Δήμου – 2015
  3. Παραδοσιακά, Δημοτικά, κτήρια:
  • Κέντρα Πολιτισμού
  • Κέντρα Δραστηριοτήτων (Κύτταρο Νεανικής Επιχειρηματικότητας, Σχολή Τουρισμού κ.λπ.)
  1. Κτήριο ΔΕΥΑΚ (τέως Σχολή Νοσοκόμων): Μεταφορά το 2016
  2. Κτήρια Ανατολικού Κέντρου: σταδιακή παραχώρηση στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
  3. Άλλα Δημοτικά κτήρια: αξιοποίηση των κτηρίων σε Αλαγονία, Αρτεμισία, Θουρία, Άρι, Αρφαρά, Αριοχώρι
  4. «Αχίλλειον»: Βασική συντήρηση από Υπουργείο Πολιτισμού / αξιοποίηση μέσω προγράμματος Jessica
  5. Κληροδότημα Παναγιώταρου: ΣΔΙΤ / τουριστικός σκοπός
  6. Δημοτικό Σχολείο Παπαφλέσσα: κατασκευή στην Πολιανή
  7. Νέοι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί: κτήρια στη Βέργα, στα Λαίϊκα, στ’ Αρφαρά και στη Θουρία

Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ – ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ

1. Προσαρμογή κυκλοφορίας και χώρων στάθμευσης εντός του 2014

2. Νέα μελέτη ελεγχόμενης στάθμευσης με αξιοποίηση ηλεκτρονικών δεδομένων

3. Νέα κυκλοφοριακή μελέτη για:

  • Διασφάλιση χώρων στάθμευσης
  • Ενίσχυση του δικτύου ποδηλατοδρόμων
  • Γραμμές Αστικού ΚΤΕΛ
  • Μονοδρομήσεις

Δ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

  • Υποψηφιότητα Καλαμάτας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021
  • Οργάνωση Φεστιβάλ Χορωδιών τον Οκτώβριο του 2015
  • Αξιοποίηση του Μεγάρου Χορού – μελέτη βιωσιμότητας Εθνικής Τράπεζας
  • Κατασκευή ανοικτού χώρου εκδηλώσεων στην Ανατολική Γειτονιά
  • Ε. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

1. Ανακατασκευή Δημοτικού Σταδίου – 5 εκατ. ευρώ

2. Εκσυγχρονισμός «Τέντας» και Κολυμβητηρίου (συνέχεια)

3. Αθλητικοί χώροι Αγίας Τριάδος – αθλητικό κέντρο

4. Κατασκευή σύγχρονου Κλειστού Γυμναστηρίου

5. Εκσυγχρονισμός γηπέδων ποδοσφαίρου

  • Αμφείας
  • Λαιΐκων
  • Σφαγείων
  • Αρφαρών
  • Πλατέος

6. Ολοκλήρωση κατασκευής χώρου μηχανοκίνητου αθλητισμού

Στ. ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ

Επανέναρξη λειτουργίας Κέντρου Αντικαρκινικής Προστασίας

Ζ. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

1. Ενίσχυση ανακύκλωσης

2. Κομποστοποίηση και αξιοποίηση οργανικού κλάσματος

3. Εφαρμογή μεθόδων μείωσης του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων

Η. ΑΥΞΗΣΗ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΗΣ

1. Ανάδειξη θρησκευτικών μνημείων

2. Ανάδειξη μονοπατιών και καλντεριμιών

3. Συνέχιση ανασκαφών στην αρχαία Θουρία

4. Ανάδειξη Κάστρου Καλαμάτας

5. Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Ακοβίτικων με την ανάπλαση δίπλα στον ποταμό Άρι

6. Αύξηση εκδηλώσεων κάθε μορφής

7. Πρόγραμμα τουριστικής προβολής

Ι. ΑΝΑΠΤΥΞΗ

1. Αξιοποίηση τοπικής παραγωγής, ευόδωση επιχειρηματικότητας

  • Προβολή ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα και βρώσιμης ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτα
  • Προβολή τοπικών προϊόντων: αγκινάρα Μικρομάνης, μήλα Πολιανής, προϊόντα Ταϋγέτου – Ακοβίτικων
  • Ενίσχυση βιολογικής γεωργίας
  • Στήριξη των επιχειρήσεων με συγκεκριμένες δράσεις

ΙΑ. ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ

  • Συνεχής προώθηση προγραμμάτων ψηφιοποίησης, με στόχους την ελαχιστοποίηση προσέλευσης του δημότη στις υπηρεσίες και την άμεση ενημέρωσή του ή την ανταπόκριση του Δήμου στο αίτημά του
  • Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ), με βασική πρόνοια για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας
  • Συνέχιση της προσπάθειας για τη μείωση του κόστους λειτουργίας του Δήμου και των υπηρεσιών του και, παράλληλα, τη μείωση των Δημοτικών Τελών και Δημοτικών Φόρων
  • Στοχευμένες κινήσεις για τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών από το Δήμο
  • Συμμετοχή σε προσπάθειες για αύξηση της αυτονομίας των Δήμων, στερέωση της Αυτοδιοίκησης, αύξηση των πόρων, εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου και κατάργηση ή έστω δομική και ουσιαστική τροποποίηση του Ν. 3852 («Καλλικράτης»)

Βασική φροντίδα μας στη νέα περίοδο

  • Η ορθολογική διαχείριση των οικονομικών
  • Η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού
  • Η συνεχής παραγωγή μελετών
  • Η αξιοποίηση κάθε ευρωπαϊκού προγράμματος
  • Η προσέλκυση χορηγιών και δωρεών
  • Η συνεργασία με όλους τους φορείς της πόλης και του Δήμου
  • Η διαλλακτικότητα και η συνεργασία με όλους
  • Η αποφυγή του λαϊκισμού και της ψευδολογίας
  • Η φροντίδα για τα νιάτα μας, τις παραδόσεις και τις αξίες μας».