Τρίτη, 13 Μαϊος 2014 23:15

«Ήρθε η ώρα της ανατροπής» φώναξε ο κόσμος στην ομιλία του Μ. Μάκαρη

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Με τον κόσμο να φωνάζει ότι «ήρθε η ώρα της ανατροπής», ο Μανώλης Μάκαρης πραγματοποίησε το βράδυ προεκλογική ομιλία στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. Εκτός από τον Μανώλη Μάκαρη –και τον Δημήτρη Οικονομάκο της Λαϊκής Συσπείρωσης αλλά και τον Θόδωρο Μπρεδήμα που θα μιλήσει την Τετάρτη- άλλος υποψήφιος δήμαρχος δεν έχει μιλήσει στην πλατεία ούτε έχει προγραμματιστεί μέχρι τώρα να μιλήσει…

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Με τον κόσμο να φωνάζει ότι «ήρθε η ώρα της ανατροπής», ο Μανώλης Μάκαρης πραγματοποίησε το βράδυ προεκλογική ομιλία στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. Εκτός από τον Μανώλη Μάκαρη –και τον Δημήτρη Οικονομάκο της Λαϊκής Συσπείρωσης- άλλος υποψήφιος δήμαρχος δεν έχει μιλήσει στην πλατεία ούτε έχει προγραμματιστεί μέχρι τώρα να μιλήσει…

Ο Μανώλης Μάκαρης, υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας με το συνδυασμό «Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες», κατά την ομιλία του είπε για τον αντίπαλό του, δήμαρχο και εκ νέου υποψήφιο Παναγιώτη Νίκα, πως ταυτίστηκε με την μνημονιακή κυβέρνηση και ότι δεν έχει να δώσει κάτι περισσότερο στο Δήμο.
Την ομιλία παρακολούθησαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Νίκος Πατσαρίνος (με το συνδυασμό του Οδυσσέα Βουδούρη), η υποψήφια περιφερειάρχης Δήμητρα Λυμπεροπούλου (με το συνδυασμό Πελοπόννησος Οικολογική). Ο Μανώλης Μάκαρης εμφανίστηκε βέβαιος για την ανατροπή στον Δήμο Καλαμάτας, «που θα συζητηθεί σε όλη την Ελλάδα», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σκληρή ήταν η κριτική που άσκησε στον Παναγιώτη Νίκα και την υπ’ αυτόν δημοτική αρχή: «Ο απερχόμενος δήμαρχος ουσιαστικά δεν είπε στους πολίτες τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να τον επανεκλέξουν. Δεν είπε λέξη για τις οξυμένες ανάγκες των ανθρώπων, ούτε βέβαια για τις έκτακτες συνθήκες που απειλούν την πόλη με μαρασμό. Είναι φυσικό. Το προεκλογικό πρόγραμμα του κ. Νίκα είναι η ίδια του η θητεία. Είναι ο ίδιος ο δήμαρχος και η πολιτική που έχει επιλέξει απέναντι στην πόλη. Δεν θα αλλάξει κάτι τώρα ξαφνικά». Πυρά εξαπέλυσε επίσης ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας και γενικότερα στην απερχόμενη δημοτική αρχή, η οποία -όπως τόνισε- «έχει ήδη κριθεί απ’ τους πολίτες, σε όλα τα πεδία. Κρίθηκε στην σχέση της με την κυβέρνηση των μνημονίων.
Σιώπησε για όλα τα μέτρα που συνέθλιψαν την πόλη και τις ζωές των ανθρώπων. Συναίνεσε στην συρρίκνωση και τον οικονομικό στραγγαλισμό του δήμου. Απουσίασε από τις κεντρικές πρωτοβουλίες της αυτοδιοίκησης, που προσπάθησε να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Κρίθηκε για τον αλαζονικό και αυταρχικό τρόπο διαχείρισης των υποθέσεων της πόλης και την πελατειακή αντιμετώπιση των δημοτών. Κρίθηκε και για την ισχνή προσφορά της στην μάχη της καθημερινότητας, σε καιρούς απαιτητικούς, σε καιρούς που η κοινωνική συνοχή όφειλε να είναι η πρώτη προτεραιότητα».
Ο Μ. Μάκαρης, αναφερόμενος στο συνδυασμό «Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες» ξεκαθάρισε ότι αποτελεί «μια αυθεντική αυτοδιοικητική κίνηση “από τα κάτω”, που διεκδικεί την αλλαγή στο δήμο, απέναντι στους εκπροσώπους της κεντρικής εξουσίας. Δεν είμαστε ανεξάρτητοι επειδή αυτό επιτάσσει η επικοινωνιακή μόδα.
Δεν είμαστε κομματική αυτοδιοικητική παράταξη. Είμαστε απλώς ασυμβίβαστοι, με την ιδιοκτησιακή λογική των κομμάτων για την αυτοδιοίκηση. Ασυμβίβαστοι, με το δημαρχοκεντρικό μοντέλο που παράγει αυταρχισμό. Ασυμβίβαστοι, με εκείνους που θεωρούν το δήμο ιδιοκτησία τους».
Ο Μ. Μάκαρης επανέλαβε τις προγραμματικές δεσμεύσεις του συνδυασμού του για τον Δήμο Καλαμάτας, «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αναβάθμιση της ποιότητα ζωής, παραγωγική ανασυγκρότηση και δημοκρατία, συμμετοχή των πολιτών». Όπως σημείωσε, οι δεσμεύσεις αυτές «δεν είναι φαραωνικά έργα, ούτε απαιτούν κάποιον πακτωλό χρημάτων που δεν υπάρχει. Αυτό που χρειάζεται για να υλοποιηθούν είναι τρία πράγματα, α) μια δημοτική αρχή που να ιεραρχεί τις ανθρώπινες ανάγκες πάνω από όλα τα άλλα, β) η πολιτική βούληση για συγκρούσεις όταν το απαιτεί το καλό της πόλης και γ) η ίδια η αποφασιστικότητα και συμμετοχή των πολιτών». Όπως δεσμεύτηκε ο Μ. Μάκαρης, «θα λειτουργήσουμε με κέντρο τον πολίτη, τον εργαζόμενο και τον άνεργο, τον αγρότη, την τρίτη ηλικία και πάνω απ’ όλα τη νέα γενιά, που τόσα της έχουν στερήσει και τόσα πολλά της χρωστάμε. Γιατί θέλουμε τον πολίτη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, συμμέτοχο στη δημοτική προσπάθεια, πολύτιμο σύμβουλο και συνεργάτη της δημοτικής αρχής».