Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2014 20:11

Πληθώρα πρωτοβουλιών στην Καλαμάτα για τα χημικά της Συρίας

Πληθώρα πρωτοβουλιών στην Καλαμάτα για τα χημικά της Συρίας

ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 
Συγκέντρωση ενημέρωσης για τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχει η καταστροφή των χημικών της ΣΥΡΙΑΣ στη Μεσόγειο, διοργανώνει για την Παρασκευή η παράταξη του Μανώλη Μάκαρη. Την Κυριακή θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας το ΠΑΜΕ, ενώ τη Δευτέρα θα γίνει σύσκεψη από την Πρωτοβουλία Πολιτών Καλαμάτας…

ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 
Συγκέντρωση ενημέρωσης για τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχει η καταστροφή των χημικών της ΣΥΡΙΑΣ στη Μεσόγειο, διοργανώνει για την Παρασκευή η παράταξη του Μανώλη Μάκαρη. Την Κυριακή θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας το ΠΑΜΕ, ενώ τη Δευτέρα θα γίνει σύσκεψη από την Πρωτοβουλία Πολιτών Καλαμάτας…

Η συγκέντρωση της παράταξης «Ανοιχτός Δήμος Ενεργοί Πολίτες» θα γίνει αύριο στις εννέα το βράδυ, στο Λιμάνι Καλαμάτας. Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει την Κυριακή στις 8:30 το βράδυ στο μνημείο λιμενεργατών στο λιμάνι. Η σύσκεψη της Πρωτοβουλίας θα γίνει τη Δευτέρα στις οκτώ το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.
Ας δούμε τι λένε οι παραπάνω φορείς στις σχετικές προσκλήσεις τους:

ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΗΜΟΣ
Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε την σχεδιαζόμενη   καταστροφή  των χημικών όπλων  της Συρίας- στα οποία περιλαμβάνονται  ιδιαίτερα τοξικά- νευροπαραλυτικά αέρια - στην Μεσόγειο θάλασσα δυτικά της Κρήτης και νοτιοδυτικά της Μεσσηνίας. H μέθοδος μάλιστα που επιλέχτηκε είναι η υδρόλυση, η οποία θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά εν πλω. Να σημειωθεί ότι καμία χώρα δεν δέχτηκε να την εφαρμόσει στην στεριά -έστω και έναντι αδρού τιμήματος- προφανώς λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας. Οι επιστήμονες εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους τόσο για την ασφάλεια της μεθόδου όσο και για την καταλληλότητα του πλοίου που θα χρησιμοποιηθεί. Το όλο εγχείρημα μάλιστα εντάσσεται σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που η ανάπτυξη του από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ολοκληρώθηκε μόλις το προηγούμενο καλοκαίρι.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος αστοχίας, η οποία δυνητικά θα έχει αλυσιδωτές και τεράστιες συνέπειες στο θαλάσσιο περιβάλλον, καθώς  η  Μεσόγειος αποτελεί μια κλειστή θάλασσα, ένα κλειστό οικοσύστημα με μικρές δυνατότητες φυσικής απορρύπανσης. Τα όλο θέμα λοιπόν μας αφορά άμεσα γιατί σε ενδεχόμενη αστοχία της μεθόδου πέρα από την επιβάρυνση του θαλάσσιου οικοσυστήματος θα επιβαρυνθεί και η υγεία μας μέσω της διατροφικής αλυσίδας.
Είναι επιτακτική ανάγκη να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας σε αυτή την επικίνδυνη μέθοδο. Εμείς, ως  Ανοιχτός Δήμος -Ενεργοί Πολίτες, σταθεροί  στις δεσμεύσεις μας  απέναντι στους συνδημότες μας, καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο της Καλαμάτας  αλλά και τους υπόλοιπους γειτονικούς δήμους   καθώς και την Περιφέρεια Πελοποννήσου να πάρουν ξεκάθαρη θέση  για την αποτροπή  αυτής της  διαφαινόμενης οικολογικής απειλής. Καλούμε επίσης τους φορείς, τους συλλόγους και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και όλους τους πολίτες να συνδράμουν σε αυτό τον αγώνα για την  προστασία του τόπου μας και να συμμετέχουν ενεργά στην συγκέντρωση ενημέρωσης που διοργανώνουμε την Παρασκευή  20 Ιουνίου και ώρα 9 μ.μ. στο λιμάνι της Καλαμάτας.

ΠΑΜΕ
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, εργαζόμενοι-άνεργοι, το τελευταίο διάστημα, μετά την παράδοση του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στον ΟΗΕ, αναδεικνύεται ένα νέο σε εξέλιξη έγκλημα των ιμπεριαλιστικών κέντρων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και αφορά την προσπάθεια τους να απορρίψουν τα χημικά της Συρίας στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην περιοχή  της  Κρήτης.
Μετά την απροκάλυπτη επέμβαση τους με την υποστήριξη των "αντικαθεστωτικών" και το διαμελισμό της χώρας, τώρα προσθέτουν σε βάρος των λαών της περιοχής ένα νέο έγκλημα. Με το επιχειρούμενο περιβαλλοντολογικό έγκλημα, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την υποκρισία της δήθεν "πράσινης" ΕΕ.
Μόνο ως ευχολόγια μπορούν να ληφθουν οι δηλώσεις  του υφυπουργού εξωτερικών  ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε αυτή η διαδικασία καταστροφής να μην οδηγήσει σε άλλους κινδύνους. Δηλώσεις, που όχι μόνο δεν καθησυχάζουν, αλλά, αντίθετα, ομολογούν την επικινδυνότητα του απαράδεκτου εγχειρήματος.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, η ΕΕ, με τα περισσότερα κράτη - μέλη της να είναι μέλη του ΝΑΤΟ, οργανώνει πολέμους με οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά μέσα. Διεξήγαγε πόλεμο στο έδαφος της Ευρώπης, συμμετέχει στους σχεδιασμούς επέμβασης σε Ασία και Αφρική και σήμερα επεμβαίνει στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις ενέργειες των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προσπάθεια απόρριψης των χημικών της Συρίας στο θαλάσσιο χώρο της περιοχής μας.
Καλούμε  σε  λαϊκή κινητοποίηση κατά της ρίψης των χημικών στην περιοχή μας, μονό το οργανωμένο λαϊκό κίνημα έχει τη δύναμη να τους αποτρέψει.  
Όλοι στην Συγκέντρωση που διοργανώνει  το ΠΑΜΕ και τα σωματεία που το στηρίζουν  την ΚΥΡΙΑΚΗ 15/6/2014 και ώρα  20:30 στο μνημείο τον λιμενεργατών  στο λιμάνι της Καλαμάτας
Δεν πρέπει να  έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στις δυνάμεις που στηρίζουν την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, δηλαδή τις αιτίες των πολέμων και των χημικών και σήμερα ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα!
Απαιτούμε:
·                     να μην γίνει καταστροφή των επικίνδυνων χημικών της Συρίας στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου και γενικά να αποκλειστεί κάθε μέθοδος που είναι καταστροφική για το περιβάλλον
·                     την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις
·                     να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και όλες οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ
·                     όχι άλλο αίμα για τα κέρδη των μονοπωλίων».
ΟΧΙ ΣΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ – ΟΧΙ ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
Η Μεσόγειος έχει επιλεγεί για την απόθεση 700 τόνων τοξικών χημικού πολέμου από το οπλοστάσιο της Συρίας.
Οφείλουμε να αντιδράσουμε σε τέτοιου είδους ενέργειες αναλαμβάνοντας την ατομική και συλλογική ευθύνη που μας αναλογεί.
Καλούμε τους φορείς της περιοχής μας, πολιτιστικούς συλλόγους, περιβαλλοντικές κινήσεις και αυτοδιοικητικές παρατάξεις σε συζήτηση στο Εργατικό Κέντρο, τη Δευτέρα 16 Ιουνίου και ώρα 8:00 μ.μ., με σκοπό την ανάληψη πρωτοβουλιών – δράσεων ενάντια σε τέτοιου είδους ενέργειες.