Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2014 16:17

Πήγαν να "ξηλώσουν" τον τάφο του Η. Μαυρομιχάλη και του Αν. Κουτουμάνου!

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Ένα κομμάτι της ιστορίας της Καλαμάτας παραλίγο να διαγράψει η δημοτική αρχή, με την εισήγησή της για «ξήλωμα» των τάφων του παλιού δημάρχου Ηλία Μαυρομιχάλη και του Αναστάσιου Κουτουμάνου, που ήταν ελεύθερο και φωτισμένο πνεύμα, ιδρυτής του Συλλόγου Προς Διάδωσιν των Γραμμάτων…

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Ένα κομμάτι της ιστορίας της Καλαμάτας παραλίγο να διαγράψει η δημοτική αρχή, με την εισήγησή της για «ξήλωμα» των τάφων του παλιού δημάρχου Ηλία Μαυρομιχάλη και του Αναστάσιου Κουτουμάνου, που ήταν ελεύθερο και φωτισμένο πνεύμα, ιδρυτής του Συλλόγου Προς Διάδωσιν των Γραμμάτων…

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε εισήγηση προκειμένου να καταργηθούν σειρά οικογενειακών τάφων, ανάμεσά τους του Ηλία Μαυρομιχάλη και του Αναστάσιου Κουτουμάνου.
Χάρη όμως στην παρέμβαση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Θόδωρου Μπρεδήμα, ο νυν δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, είπε ότι αν πράγματι πρόκειται για τον παλιό δήμαρχο και για τον ιδρυτή του Συλλόγου Προς Διάδωσιν των Γραμμάτων τότε τα δύο αυτά ταφικά μνημεία δεν πρόκειται να πειραχτούν.
Προφανώς η δημοτική αρχή ετοίμασε μια εισήγηση με προχειρότητα, χωρίς να γνωρίζει και χωρίς να ψάξει ποιοι είναι θαμμένοι στους τάφους που πρόκειται να ξηλωθούν και τι έχουν προσφέρει στην περιοχή.
Ο Θόδωρος Μπρεδήμας μίλησε για «τυμβωρυχία» και κάλεσε τη δημοτική αρχή να είναι πιο προσεκτικοί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, τα οποία προέρχονται από το Μεσσηνιακό Βιογραφικό Λεξικό,  του Νίκου Καράμπελα, ο Ηλίας Μαυρομιχάλης γεννήθηκε το 1868 και πέθανε το 1949. Ήταν πολιτικός, ακολούθησε στην αρχή το κόμμα του Θεοτόκη, κατόπιν του εξαδέλφου του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη και εκλεγόταν βουλευτής Καλαμάτας μέχρι το 1919. Έπειτα προσχώρησε στον Ελευθέριο Βενιζέλο, ενώ εξελέγη δήμαρχος Καλαμάτας δύο τετραετίες και βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος.
Ο Αναστάσιος Κουτουμάνος ήταν εκπαιδευτικός, γεννήθηκε στην Αλαγονία το 1872 και πέθανε στην Αθήνα το 1951. Σπούδασε φυσικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ως φοιτητής έλαβε μέρος στα «Ευαγγελικά», κατά της επιβολής των τελών φοιτήσεως από τον Τρικούπη και γενικά σε κάθε κίνηση των φοιτητών για τα ζητήματά τους. Πολύπλευρη υπήρξε και η δράση του ως διευθυντού του Πρακτικού Λυκείου Καλαμάτας. Ίδρυσε το «Σύλλογον προς Διάδωσιν των Γραμμάτων», του οποίου ήταν πρόεδρος μέχρι το θάνατό του. Με έξοδα του Συλλόγου και με εθελοντική προσφορά των δασκάλων της Καλαμάτας λειτούργησε νυκτερινό σχολείο αναλφαβήτων, όπου ακόμη και ηλικιωμένοι των δύο φύλων έμαθαν τα πρώτα γράμματα. Με έξοδα του ίδιου Συλλόγου εκδόθηκε το ημερολόγιο «Μεσσηνιακόν Έτος». Διακρίθηκε για την αγάπη του προς τη γενέτειρα γη, αλλά και για τα αγνά φιλελεύθερα πολιτικά του φρονήματα. Η στάση του στην περίοδο της εχθρικής κατοχής ήταν απόλυτα ευμενής προς όσους αγωνίζονταν εναντίον των κατακτητών.
Στ.Μ.