Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2014 16:18

Τα μυστικά του δημάρχου για τους νέους αντιδημάρχους και τον πρόεδρο του Δ.Σ.

ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ 
Επτασφράγιστο μυστικό κρατάει ο δήμαρχος Καλαμάτας την απόφασή του για το νέο πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τους έξι νέους αντιδημάρχους. Ωστόσο, τα αντικείμενα και οι αρμοδιότητες που θα έχουν οι νέοι αντιδήμαρχοι, όπως έχουν παρουσιαστεί από το δήμαρχο στους συμβούλους του, αφήνουν περιθώρια για προγνωστικά…

ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ 
Επτασφράγιστο μυστικό κρατάει ο δήμαρχος Καλαμάτας την απόφασή του για το νέο πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τους έξι νέους αντιδημάρχους. Ωστόσο, τα αντικείμενα και οι αρμοδιότητες που θα έχουν οι νέοι αντιδήμαρχοι, όπως έχουν παρουσιαστεί από το δήμαρχο στους συμβούλους του, αφήνουν περιθώρια για προγνωστικά…

Σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, μεταξύ των συμβούλων της πλειοψηφίας υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις. Η μία λέει ότι ο δήμαρχος έχει επιλέξει πρόσωπο παλιό, όπως έκανε και τις προηγούμενες φορές με τον Παναγιώτη Καρατζέα, τον Ανδρέα Γουρδέα και τον Δημήτρη Πολίτη. Σήμερα στη δημοτική του ομάδα εκτός από τους Π. Καρατζέα και Δ. Πολίτη υπάρχουν και άλλοι παλιοί όπως ο Γιάννης Καμβυσίδης και ο Ηλίας Γυφτέας (που πάντως είναι νέος στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας). Η δεύτερη άποψη λέει ότι ο δήμαρχος αυτή τη φορά θα επιλέξει σχετικά νέο σύμβουλο, δοκιμασμένο όμως στα δύσκολα. Τέτοιοι σύμβουλοι είναι ο Θανάσης Ηλιόπουλος, η Παναγιώτα Ντίντα, ο Γιάννης Αδαμόπουλος ίσως.
Μεγαλύτερο ενδιαφέρον πάντως από το ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει το ποιους θα επιλέξει ο δήμαρχος για αντιδημάρχους. Ο δήμαρχος κ. Νίκας έχει δηλώσει στους συμβούλους του ότι οι έξι νέες αντιδημαρχίες θα είναι οι εξής: Καθαριότητας-Ανακύκλωσης και Πρασίνου, Συντήρησης υποδομών, Οικονομίας-Οικονομικών, Υγείας και Πρόνοιας, Πολεοδομίας και Νέων Έργων, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
Θεωρείται βέβαιο ότι και αυτή τη φορά ο δήμαρχος θα εμπιστευθεί και νέα πρόσωπα. Και τέτοια είναι ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ο Χάρης Βγενής, ο Δημήτρης Βεργόπουλος, ο Ηλίας Κουτίβας. Φαίνεται ότι η αντιδημαρχία Υγείας και Πρόνοιας «ταιριάζει γάντι» στον νοσοκομειακό γιατρό, χειρουργό Παναγιώτη Γιαννόπουλο, αν και υπάρχει και ο Παύλος Μπουζιάνης που είναι φαρμακοποιός. Για την αντιδημαρχία Συντήρησης Υποδομών ακούγεται το όνομα του Θανάση Βασιλόπουλου, όπως και τα ονόματα των μηχανικών της δημοτικής ομάδας, όπως είναι ο Ανδρέας Καραγιάννης, που όμως πριν δύο χρόνια είχε πάλι το ίδιο αντικείμενο, της Παναγιώτας Ντίντα. Ο δήμαρχος όμως συνηθίζει να κάνει μεγάλες εκπλήξεις, οπότε δεν πρέπει να αποκλειστεί και η περίπτωση να επιλέξει δημοτικό σύμβουλο για αντιδήμαρχο από τις δημοτικές ενότητες, όπως είναι η Χρύσα Λιάπα ή η Αναστασία Μπελογιάννη.
Δεν είναι πολλοί εκείνοι που θα μπορούσαν να αναλάβουν την αντιδημαρχία Οικονομίας και Οικονομικών. Ο Παύλος Μπουζιάνης θεωρείται επιτυχημένος σε αυτή τη θέση, από εκεί και πέρα επιτυχημένος ήταν και ο Δημήτρης Μπούχαλης, που όμως πριν από δύο χρόνια αντικαταστάθηκε. Δεν αποκλείεται πάντως τώρα να γίνει η αποκατάστασή του.
Το πρώτο αντικείμενο της αντιδημαρχίας Πολεοδομίας και Νέων Έργων ήταν αρμοδιότητα επί τέσσερα χρόνια σχεδόν της Παναγιώτας Ντίντα. Συνήθως ο δήμαρχος δεν αφήνει για τόσο μεγάλο διάστημα έναν σύμβουλό του στο ίδιο αντικείμενο. Πιθανόν λοιπόν τη συγκεκριμένη αντιδημαρχία θα πάρει άλλος δημοτικός σύμβουλος.
Η αντιδημαρχία Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου είναι από τις μάχιμες και ο Θανάσης Βασιλόπουλος κατά γενική ομολογία τα έχει πάει καλά. Αυτό όμως δεν είναι το βασικό κριτήριο στη σκέψη του δημάρχου, που είπαμε ότι του αρέσει να δοκιμάζει διαφορετικά άτομα σε μία θέση.
Τέλος, για την αντιδημαρχία Ανάπτυξης και Τουρισμού είναι βέβαιο ότι ο δήμαρχος θα τη δώσει σε έναν από τους δοκιμασμένους και αποδοτικούς συμβούλους του, γιατί πρόκειται για αντικείμενο που θέλει διάβασμα και δουλειά γραφείου.
Όλα πάντως θα γίνουν γνωστά την Κυριακή το μεσημέρι, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο αφού εκλέξει τον νέο του πρόεδρο (τον αντιπρόεδρο, τον γραμματέα, τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, καθώς και τους εκπροσώπους του στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πολεποννήσου), θα ακούσει στη συνέχεια το δήμαρχο να ανακοινώνει τα ονόματα των αντιδημάρχων και των προέδρων των δημοτικών επιχειρήσεων και νομικών προσώπων.
Στ.Μ.