Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014 00:00

Πρόστιμα στο Δήμο Καλαμάτας για το παράδειγμα προς μίμηση…

Πρόστιμα στο Δήμο Καλαμάτας για το παράδειγμα προς μίμηση…

ΣΚΟΥΠΔΙΑ ΣΤΟΝ ΤΑΫΓΕΤΟ 
Το παράδειγμα προς μίμηση, κατά το δήμαρχο Καλαμάτας, η επεξεργασία των σκουπιδιών που γίνεται στον Ταΰγετο, «επιβραβεύτηκε» από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και την Περιφέρεια με ένα διπλό πρόστιμο… Ο δήμαρχος διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα χωρίς να απαντάει αν αυτά επιβλήθηκαν σύμφωνα με το νόμο ή όχι…

ΣΚΟΥΠΔΙΑ ΣΤΟΝ ΤΑΫΓΕΤΟ 
Το παράδειγμα προς μίμηση, κατά το δήμαρχο Καλαμάτας, η επεξεργασία των σκουπιδιών που γίνεται στον Ταΰγετο, «επιβραβεύτηκε» από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και την Περιφέρεια με ένα διπλό πρόστιμο… Ο δήμαρχος διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα χωρίς να απαντάει αν αυτά επιβλήθηκαν σύμφωνα με το νόμο ή όχι…

Με αποφάσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, ύστερα από παραβάσεις της νομοθεσίας που βεβαίωσε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, επιβλήθηκαν στο Δήμο Καλαμάτας δύο πρόστιμα ύψους 6.000 ευρώ για τα σκουπίδια στη Μαραθόλακκα και το Αριοχώρι, ένα πρόστιμο 6.000 στην εταιρεία με την οποία συνεργάζεται ο Δήμος για τα σκουπίδια στη Μαραθόλακκα και δύο πρόστιμα 12.000 ευρώ στη ΔΕΥΑΚ για την κατάσταση στο Βιολογικό Καθαρισμό και για τη λυματολάσπη.
Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, διαμαρτύρεται τονίζοντας ότι η νομοθεσία δεν θα έπρεπε να επιτρέπει στην Περιφέρεια να επιβάλλει πρόστιμα σε έναν θεσμό ίσου κύρους, όπως είναι ένας Δήμος. Επιπλέον δε εκφράζει την απορία του για το γεγονός ότι την ίδια ώρα επιτρέπεται η συνέχιση της λειτουργίας χωματερών άλλων Δήμων δίπλα στη θάλασσα ή σε αρχαιολογικούς χώρους. Σημειώνεται πάντως ότι στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί και ο Δήμος Καλαμάτας για τη διάθεση των απορριμμάτων του σε ιδιαίτερα ευαίσθητους χώρους, καθώς είχαν βρεθεί σκουπίδια της πόλης δίπλα σε ποτάμι κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.
Σε σχετικό δελτίο Τύπου του Δήμου σημειώνονται τα εξής: «Σειρά προστίμων επιβλήθηκε στο Δήμο Καλαμάτας και τη ΔΕΥΑΚ το τελευταίο χρονικό διάστημα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Συγκεκριμένα, υπεγράφησαν από τον Περιφερειάρχη αποφάσεις επιβολής:
Α) προστίμου συνολικού ύψους 3.500 € στο Δήμο Καλαμάτας, ως επιβλέποντα φορέα της λειτουργίας της Κινητής Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Σύμμεικτων Απορριμμάτων (ΑΣΑ), που έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί στη θέση Μαραθόλακκα στην Τ.Κ. Καρβελίου του Δήμου Καλαμάτας και υπεύθυνο τήρησης της σχετικής Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, καθώς και προστίμου 6.000 € στην Περιβαλλοντική Συνεταιριστική Επιχείρηση, ως φορέα λειτουργίας της Μονάδας αυτής
Β) προστίµου 2.500 € στο ∆ήµο Καλαµάτας, ως υπεύθυνο φορέα για την ανεξέλεγκτη διάθεση στερεών απορριµµάτων σε υπαίθριο µη περιφραγµένο και ελεύθερα προσβάσιµο χώρο, που βρίσκεται στη θέση Ράχη της Τ.Κ. Αριοχωρίου
Γ) προστίμου ύψους 12.000 € στη Δ.Ε.Υ.Α. Καλαμάτας, ως υπεύθυνο φορέα για την εποπτεία της ορθής λειτουργίας της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Καλαμάτας και
Δ) προστίμου συνολικού ύψους 12.000 € στη Δ.Ε.Υ.Α. Καλαμάτας, ως υπεύθυνο φορέα για τη λειτουργία του ΒΙΟ.ΚΑ. Καλαμάτας και ως ιδιοκτήτη του υπαίθριου χώρου στην περιοχή Μπουρνιάς, για την α) εναπόθεση λυματολάσπης προερχόμενης από τον ΒΙΟ.ΚΑ. Καλαμάτας σε μη αδειοδοτημένο για τη συγκεκριμένη χρήση χώρο στην περιοχή Μπουρνιά του Δήμου Καλαμάτας, β) προκαλούμενη υποβάθμιση του περιβάλλοντος, καθώς και γ) δημιουργία ανθυγιεινών καταστάσεων σε βάρος της Δημόσιας Υγείας.
Ο Δήμαρχος σε δηλώσεις του είπε τα εξής: «Είναι προφανές ότι δε λαμβάνονται υπόψη οι προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμος Καλαμάτας για τη διαχείριση απορριμμάτων, προσπάθειες που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για άλλους Δήμους, εκπρόσωποι των οποίων επισκέπτονται την Καλαμάτα για να δουν από κοντά τη διαδικασία. Επισημαίνεται πως σε πρόσφατη σύσκεψη στην Αθήνα, κατόπιν σχετικού ενδιαφέροντος από πλευράς Υπουργείου Περιβάλλοντος, ο Υπουργός Γιάννης Μανιάτης, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Νάντια Γιαννακοπούλου και στελέχη του Υπουργείου πληροφορήθηκαν και επαίνεσαν τις προσπάθειες του Δήμου Καλαμάτας για τη διαχείριση απορριμμάτων, καθώς τους παρασχέθηκαν όλα τα σχετικά παραστατικά στοιχεία για τα «ρεύματα» της ανακύκλωσης, για τα δύο ΚΔΑΥ, για τη διαχείριση των οργανικών με κομποστοποίηση.
Δυστυχώς, δε λαμβάνονται υπόψη και οι προσπάθειες του Δήμου Καλαμάτας και της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. για την καλή λειτουργία και τον εκσυγχρονισμό του Βιολογικού Καθαρισμού, ο οποίος εξυπηρετεί όχι απλώς το Δήμο Καλαμάτας, αλλά όλη τη Μεσσηνία. Σημειώνεται πως τα προβλήματα με τη λυματολάσπη οφείλονται στη μη έγκριση ακόμη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος της υπαγωγής σε χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον» (ΕΠΠΕΡΑΑ) των αναγκαίων έργων διαχείρισης της λυματολάσπης, για τα οποία έχει υποβάλει φάκελο η Δ.Ε.Υ.Α.Κ.
Την ίδια στιγμή, σοβαρότατα περιβαλλοντικά προβλήματα προκαλούνται από χωματερές που λειτουργούν σχεδόν μέσα στη θάλασσα ή σε αρχαιολογικούς χώρους ανά την Πελοπόννησο, αλλά οι Δήμοι που τις διατηρούν δεν ενοχλούνται καν. Η κατάσταση αυτή μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα πρόστιμα μπαίνουν κατόπιν εντολής και προς συμμόρφωση.
Σε θεσμικό επίπεδο, η Περιφέρεια δεν πρέπει να έχει αρμοδιότητα επιβολής προστίμων, καθώς είναι θεσμός ισόκυρος με τους Δήμους και όχι προϊσταμένη Αρχή. Πρόστιμα μπορεί και πρέπει να επιβάλει μόνο το Κράτος. Πρόκειται για θεσμικό παράδοξο, που αποδεικνύει τις ελλείψεις, την αντιφατικότητα και τα παράδοξα του 'Καλλικράτη'».