Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014 00:00

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μετατρέπεται σε διοίκηση λέει τώρα ο δήμαρχος

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μετατρέπεται σε διοίκηση λέει τώρα ο δήμαρχος

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ Θ. ΠΕΤΡΑΚΟ 
Με τα καλύτερα λόγια μίλησε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Πετράκο, ο οποίος τον επισκέφθηκε σήμερα. Ο δήμαρχος υιοθέτησε και την άποψη της αριστεράς, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι πια αυτοδιοίκηση αλλά βραχίονας της κεντρικής διοίκησης…

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ Θ. ΠΕΤΡΑΚΟ 
Με τα καλύτερα λόγια μίλησε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Πετράκο, ο οποίος τον επισκέφθηκε σήμερα. Ο δήμαρχος υιοθέτησε και την άποψη της αριστεράς, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι πια αυτοδιοίκηση αλλά βραχίονας της κεντρικής διοίκησης…

Ο δήμαρχος ενημέρωσε τον βουλευτή για σειρά ζητημάτων, πολλά για τα οποία συμφώνησαν ή εξέφρασαν απόψεις που προσεγγίζουν μεταξύ τους, όπως για τη διαχείριση των απορριμμάτων ή την μετεγκατάσταση των τσιγγάνων της Αγίας Τριάδας στη Μπιρμπίτα. Διαφώνησαν όμως για το ζήτημα των σχολικών φυλάκων και ειδικότερα ο Θανάσης Πετράκος ζήτησε από το δήμαρχο να παραιτηθεί από την άσκηση που κατέθεσε, κατά της δικαστικής απόφασης που δικαιώνει τους συγκεκριμένους εργαζόμενους και τους στέλνει από τη διαθεσιμότητα πίσω στα σχολεία τους.
Σε σχετικό δελτίο Τύπου του Δήμου Καλαμάτας επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, για τη συνάντηση του δημάρχου με τον βουλευτή: «Τον ενημέρωσα για όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν και στην Αυτοδιοίκηση και στο Δήμο Καλαμάτας. Είναι πολλά και σοβαρά τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουμε, με σημαντικότερο – θα μπορούσα να πω – ότι σταδιακά η Αυτοδιοίκηση χάνει τον αυτοδιοικητικό της χαρακτήρα και μετατρέπεται σε Διοίκηση. Κι αυτό δεν είναι καθόλου καλό και για τους θεσμούς αλλά - θα μου επιτρέψετε να πω - και για τη γενικότερη πολιτική ζωή της χώρας μας».
Ο Π. Νίκας τόνισε πως «το μεγάλο θέμα είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Ξέρετε την εκτίμησή μου ότι δεν φαίνεται να έχουμε λύση για την προσεχή διετία κι αυτό πάρα είναι πολύ κακό, σε μια περιοχή η οποία επιδιώκει την τουριστική της ανάπτυξη, πέρα απ’ τα ζητήματα τα οποία γεννιούνται με την ποιότητα ζωής».
Ειδικότερα για το Δήμο Καλαμάτας, ο δήμαρχος ανέφερε πως έθιξε το ζήτημα της εγκατάστασης των αθιγγάνων «και στα ποτάμια και στην περιοχή του Πολυκλαδικού», καθώς και τις «συνέπειες απ’ αυτήν την εγκατάσταση και για τους γύρω οικούντες, αλλά και για τους ίδιους τους αθιγγάνους», ενώ με το βουλευτή συζήτησαν και άλλα θέματα.
Ο Π. Νίκας επεσήμανε πως ο κ. Πετράκος «προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις, βοηθάει, καταθέτει ερωτήσεις, διεκδικεί για το νομό μας, για την πόλη μας και υπό την έννοιαν αυτή ως Δήμαρχος τον ευχαριστώ θερμά για τον αγώνα, τον οποίον κάνει».
Ο Θ. Πετράκος, στις δηλώσεις του, ανέφερε πως η επίσκεψή του εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών του με τους Δημάρχους μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους για τη δημοτική περίοδο. Έθιξε δε, καταρχήν, το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τασσόμενος υπέρ της ανακύκλωσης, της διαλογής στην πηγή και της κομποστοποίησης και ζητώντας να προχωρήσουν όλοι οι Δήμοι σε ολοκληρωμένη διαχείριση, «ώστε να ανατραπεί στην πράξη ένα σχέδιο της Περιφέρειας, το οποίο θα οδηγήσει σε μεγάλη επιβάρυνση τους δημότες, πρώτ’ απ’ όλα οικονομική επιβάρυνση». Προσέθεσε, μάλιστα, ότι δεν είναι στη σωστή περιβαλλοντική κατεύθυνση και έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές που έχει ψηφίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αναφέρθηκε, επίσης, σε μιαν «απαράδεκτη απάντηση» του Υπουργείου Ανάπτυξης σε κοινοβουλευτική του ερώτηση, επισημαίνοντας πως το Υπουργείο «νίπτει τας χείρας του» για την απένταξη έργων του Δήμου Καλαμάτας που δεν είχαν πρόβλημα.
Ο κ. Πετράκος τόνισε την αναγκαιότητα ανάδειξης της Αρχαίας Θουρίας, τέθηκε στη διάθεση του Δήμου για την προσπάθεια να ανακηρυχθεί η Καλαμάτα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, ενώ ανέφερε τις θέσεις της παράταξής του για τους σχολικούς φύλακες, που είναι να μη γίνει έφεση αλλά να προσληφθούν άμεσα. Επίσης, τάχθηκε υπέρ της μετεγκατάστασης των αθιγγάνων στην Μπιρμπίτα με συναινετικό τρόπο, μετά από ανακατασκευή του χώρου και παραχώρηση σε κάθε οικογένεια, ώστε αυτοί να έχουν ένα χώρο καλύτερο από αυτόν όπου διαμένουν.
Τέλος, τόνισε πως υπάρχει ενημέρωση από το Δήμαρχο για τα θέματα του Δήμου, δηλώνοντας πως «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε, με βάση τους θεσμικούς ρόλους που έχει καθένας μας, για το καλό του Δήμου Καλαμάτας και της Μεσσηνίας».