Παρασκευή, 05 Δεκεμβρίου 2014 00:00

Τι θα παρουσιάσει το Δημοτικό Θέατρο Καλαμάτας μετά τα Χριστούγεννα

"Αλοίμονο στους νέους" στον κινηματογράφο "Αλοίμονο στους νέους" στον κινηματογράφο

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ 
Στις 28 Δεκέμβρη, ημέρα Κυριακή, θα κάνει πρεμιέρα η παιδική παράσταση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας και λίγες ημέρες μετά η παράσταση για τους μεγαλύτερους, το «Αλλοίμονο στα νιάτα». Η δημοτική αρχή δηλώνει αποφασισμένη να στηρίξει το ΔΗΠΕΘΕΚ, ωστόσο παρατάξεις της μειοψηφίας την επικρίνουν ότι έχει υποβαθμίσει το Δημοτικό Θέατρο…

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ 
Στις 28 Δεκέμβρη, ημέρα Κυριακή, θα κάνει πρεμιέρα η παιδική παράσταση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας και λίγες ημέρες μετά η παράσταση για τους μεγαλύτερους, το «Αλλοίμονο στα νιάτα». Η δημοτική αρχή δηλώνει αποφασισμένη να στηρίξει το ΔΗΠΕΘΕΚ, ωστόσο παρατάξεις της μειοψηφίας την επικρίνουν ότι έχει υποβαθμίσει το Δημοτικό Θέατρο…

Χθες, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της «Φάρις», εγκρίθηκε η παρουσίαση του παιδικού έργου «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», του Σαίξπηρ, σε διασκευή της Κάκιας Ιγερινού και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και του έργου για μεγαλύτερους «Αλλοίμονο στους νέους» των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των δύο έργων ανέρχεται στα 112.406 ευρώ, εκ των οποίων η διοίκηση της «Φάρις» ευελπιστεί τα μισά να καλυφθούν από τα εισιτήρια.
Σκηνοθέτης και των δύο παραστάσεων είναι ο Κώστας Κατσουλάκης, που θα λάβει αποζημίωση 18.325 ευρώ μεικτά.
Ο πρόεδρος της «Φάρις», δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Ηλιόπουλος, τόνισε κατά την εισήγησή του ότι το ΔΗΠΕΘΕΚ είναι ένας μεγάλος και ιστορικός θεσμός της Καλαμάτας, με πανελλαδική ακτινοβολία, για τον οποίο η δημοτική αρχή «είναι αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να σταθεί στα πόδια του». Υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή πριν από οκτώ χρόνια παρέλαβε το ΔΗΠΕΘΕΚ και γενικά τους καλλιτεχνικούς θεσμούς της πρώην ΔΕΠΑΚ σε μια κατάσταση με πολλά και σοβαρά προβλήματα. Ωστόσο τόνισε ότι στηρίχθηκαν αυτοί οι θεσμοί και ειδικά για το ΔΗΠΕΘΕΚ είπε ότι όλα αυτά τα χρόνια είχε συνεχή παρουσία, πλην του τελευταίου έτους. Ο Θανάσης Ηλιόπουλος σημείωσε ότι η δημοτική αρχή και ο Δήμος στηρίζουν το θέατρο ουσιαστικά χωρίς βοήθεια από το κράτος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι πριν από οκτώ χρόνια το υπουργείο με προγραμματική σύμβαση όφειλε να δίνει για το ΔΗΠΕΘΕΚ 250.000 ευρώ, ποσό που τώρα έχει συρρικνωθεί στα 41.000 ευρώ.
Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Τάσος Πολυχρονόπουλος, απείχε από τη σχετική ψηφοφορία, τονίζοντας ότι στον πολιτισμό οι επιλογές και οι αποφάσεις πρέπει να στηρίζονται σε διαβούλευση και όχι στη διαδικασία που λέει ότι η πλειοψηφία αποφασίζει μόνη της και μετά πηγαίνει τις αποφάσεις της στα συλλογικά όργανα για επικύρωση. Ο Τάσος Πολυχρονόπουλος ανέφερε ακόμη ότι δεν έχει κάποια ένσταση για τους συντελεστές των δύο παραστάσεων, ωστόσο παρατήρησε ότι δεν μπορεί να λάβει μέρος στη ψηφοφορία γιατί δεν του δόθηκε από την πλειοψηφία η δυνατότητα ούτε να ενημερωθεί για το πώς ακριβώς έχει η κατάσταση ούτε να προβληματιστεί. Επιπλέον παρατήρησε ότι γίνεται φανερή η προσπάθεια της διοίκησης να θέσει σε δραστηριότητα τους πολιτιστικούς θεσμούς, απλά και μόνο όμως για να τους επικαλείται στο πλαίσιο της διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.
Περίπου στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών», Μιχάλης Αντωνόπουλος, που μίλησε για ανυπαρξία προγραμματισμού, για «άρπα κόλλα» ενέργειες και που τόνισε ότι «μου δίνετε την εντύπωση ότι όλα αυτά τα κάνετε για να δείξετε ότι κάτι κάνετε. Με τη λογική αυτή όμως στο τέλος όλοι οι θεσμοί θα υπολείπονται της αποστολής τους. Εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι με αυτόν τον τρόπο λειτουργίας του ΔΗΠΕΘΕΚ».
Στ.Μ.