Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2014 14:14

Φρούριο γίνεται το λιμάνι της Καλαμάτας

φωτογραφία του Γιώργου Τσερεφού φωτογραφία του Γιώργου Τσερεφού

ΚΑΜΕΡΕΣ, ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ, ΜΠΑΡΕΣ 
Ούτε …κουνούπι δεν θα μπορεί να περάσει σε δύο περίπου μήνες μέσα στο λιμάνι της Καλαμάτας, εάν δεν διαθέτει ειδική ηλεκτρονική κάρτα. Σήμερα…

ΚΑΜΕΡΕΣ, ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ, ΜΠΑΡΕΣ 
Ούτε …κουνούπι δεν θα μπορεί να περάσει σε δύο περίπου μήνες μέσα στο λιμάνι της Καλαμάτας, εάν δεν διαθέτει ειδική ηλεκτρονική κάρτα. Σήμερα…

…υπογράφτηκε η σύμβαση για την προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου και ασφαλείας στο λιμάνι και ειδικότερα στη λιμενική εγκατάσταση από την προβολή της οδού Φαρών μέχρι και τις αποθήκες του λιμενικού ταμείου.
Η εγκατάσταση και λειτουργία του συγκεκριμένου συστήματος επιβάλλεται από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λειτουργία των λιμανιών, ενώ η ύπαρξή του αποτελεί όρο προκειμένου εταιρείες κρουαζιέρας να επιλέξουν τη συνεργασία τους με διάφορα λιμάνια.
Η εγκατάσταση του συστήματος ελέγχου και ασφαλείας στο λιμάνι γίνεται από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας, με χρηματοδότηση ύψους 100.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το έργο έχει πάρει η εταιρεία «ICTS Ελλάς Ιδιωτική Επιχείρηση Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας Ανώνυμη Εταιρεία», η οποία ήταν και η μόνη που κατέθεσε προσφορά κατά τον σχετικό ηλεκτρονικό διαγωνισμό του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Η εταιρεία αρχικά κατέθεσε προσφορά ύψους 99.980 ευρώ, όσο δηλαδή ήταν και το ύψος της χρηματοδότησης, ενώ ύστερα από πρόταση της Επιτροπής Διαγωνισμού κατέθεσε βελτιωμένη προσφορά ύψους 96.980 ευρώ.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Χάρης Βγενής, στην “Kalamata Journal», με τα συστήματα που θα εγκατασταθούν στο λιμάνι, αυτό ουσιαστικά θα «σφραγιστεί» και θα είναι απροσπέλαστο για όποιον σκοπεύει να προβεί σε κακόβουλη ενέργεια.
Ειδικότερα, στις εισόδους του λιμανιού πρόκειται να εγκατασταθούν ειδικές μπάρες για την αποτροπή εισόδου οχημάτων χωρίς την ειδική άδεια. Θα τοποθετηθούν οικίσκοι φύλαξης, θα μπουν μηχανήματα ελέγχου των καρτών εισόδου και εξόδου των επισκεπτών, εργαζομένων και άλλων ατόμων, θα εγκατασταθούν 17 κάμερες ελέγχου, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα της ενεργοποίησης συναγερμού στις περιπτώσεις που θα εντοπίζουν ύποπτα ακίνητα αντικείμενα και πολλά ακόμη συστήματα σαν αυτά που βλέπουμε σε κινηματογραφικές ταινίες.
Σημειώνεται ότι η ανάθεση του έργου δεν έλαβε τη θετική ψήφο της εκπροσώπου της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, Μαρίας Βεργινάδη, για το λόγο ότι οι σχετικές διαδικασίες έγιναν χωρίς να δοθούν περιθώρια ενημέρωσης για τους όρους της διακήρυξης. Καταψήφισε επίσης ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Κώστας Μιχαλόπουλος, που τόνισε ότι το λιμάνι της Καλαμάτας, που έχει έσοδα από τη λειτουργία του μόλις 20.000 ευρώ περίπου το χρόνο, δεν είναι δυνατόν να εγκαθιστά συστήματα κόστους 100.000 ευρώ, τα οποία μάλιστα δεν θα έχει τη δυνατότητα να τα λειτουργήσει το ίδιο το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.
Στ.Μ.