Παρασκευή, 02 Ιανουαρίου 2015 00:47

Τοποθέτηση Ανδρέα Καρέλια για τις πολιτικές εξελίξεις

Τοποθέτηση Ανδρέα Καρέλια για τις πολιτικές εξελίξεις

ΡΕΚΟΡ ΚΕΡΔΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΩΝ 
Ρεκόρ κερδών πέτυχε η καπνοβιομηχανία Καρέλια το 2014, η οποία όμως έσπασε και το ρεκόρ των παροχών προς τους εργαζομένους της. «Το 2014 ήταν η πιο κερδοφόρα χρονιά στην ιστορία μας», τόνισε ο…

ΡΕΚΟΡ ΚΕΡΔΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΩΝ 
Ρεκόρ κερδών πέτυχε η καπνοβιομηχανία Καρέλια το 2014, η οποία όμως έσπασε και το ρεκόρ των παροχών προς τους εργαζομένους της. «Το 2014 ήταν η πιο κερδοφόρα χρονιά στην ιστορία μας», τόνισε ο…

…διευθύνων σύμβουλος της καπνοβιομηχανίας, Ανδρέας Καρέλιας, κατά την καθιερωμένη γιορτή που γίνεται στο εργοστάσιο της Καλαμάτας την τελευταία ημέρα κάθε χρόνου.
Στην ίδια γιορτή ο Ανδρέας Καρέλιας αναφέρθηκε και στις πολιτικές εξελίξεις, ζητώντας να επικρατήσει «η ψυχρή λογική, χωρίς συναισθηματισμούς και παράλογες ουτοπικές προσμονές, για το καλό όλων μας» καθώς και να εκλείψουν «οι τάσεις αυτοκαταστροφής».
Ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της καλαματιανής καπνοβιομηχανίας είπε: «Θέλω να είστε σίγουροι ότι από την πλευρά της Διοίκησης γίνονται όλες εκείνες οι ενέργειες προκειμένου η εταιρεία να παραμείνει ισχυρή, οικονομικά εύρωστη και όσο το δυνατόν θωρακισμένη απέναντι στις μεγάλες δυσκολίες που έρχονται μπροστά μας. Όπως είπα και στην αρχή, οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα δημιουργούν ένα κλίμα μεγάλης αβεβαιότητος, το οποίο είναι το τελευταίο που χρειαζόταν η χώρα σε αυτήν την κρίσιμη δεδομένη στιγμή. Θέλω να πιστεύω πως έστω και την τελευταία στιγμή, θα εκλείψουν οι τάσεις αυτοκαταστροφής που διαχρονικά έχουν σημαδέψει την ιστορία μας, αλλά αντιθέτως, θα επικρατήσουν η ψυχρή λογική, χωρίς συναισθηματισμούς και παράλογες ουτοπικές προσμονές, για το καλό όλων μας».
Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, ο Ανδρέας Καρέλιας ανακοίνωσε παροχές συνολικού ύψους 2.850.000 ευρώ, καθαρών από φόρους, τους οποίους θα επιβαρυνθεί η εταιρεία, ενώ ανακοίνωσε και αυξήσεις 100 ευρώ από 1η Γενάρη για τους εργαζόμενους με μηνιαίες αποδοχές μέχρι 2.800 ευρώ.
«Η Εταιρεία μας για μία ακόμη φορά κατάφερε να πετύχει αρκετούς από τους στόχους της και, παρά την πτώση των πωλήσεων, η οποία βεβαίως μας δημιουργεί πρόσθετες ανάγκες για νέα ανάληψη δράσεων, εν τούτοις καταφέραμε να έχουμε την πιο κερδοφόρα χρονιά στην ιστορία μας», σημείωσε ο Ανδρέας Καρέλιας που στη συνέχεια εξήγησε πως κατέστη δυνατό να αυξηθούν τα κέρδη ενώ οι πωλήσεις μειώθηκαν: «Από τη μία αυξήθηκαν οι πωλήσεις των πιο κερδοφόρων σημάτων μας και μειώθηκαν οι πωλήσεις των λιγότερο κερδοφόρων σημάτων μας. Οι αναλογίες ήταν τέτοιες που τελικά το πρόσημο που μένει στο τέλος είναι θετικό. Δεύτερον, οφείλεται στη συγκράτηση των δαπανών μας και στην αύξηση της παραγωγικότητας του εργοστασίου μας. Τρίτον, στη σημαντική εξοικονόμηση σημαντικών πόρων από την συνεχή και επιτυχή διαπραγμάτευση των τιμών αγοράς των υλικών μας. Από την άλλη η σημαντική ενίσχυση του δολαρίου μας έδωσε την δυνατότητα να καταγράψουμε σημαντικές θετικές συναλλαγματικές διαφορές. Τόσο τα διαθέσιμά μας σε δολάρια, τα οποία την τελευταία μέρα του έτους αποτιμώνται σε περισσότερα ευρώ, αφού η αξία του δολαρίου ανεβαίνει, αλλά και από το γεγονός ότι η πολύ ισχυρή ταμειακή μας θέση μας δίνει την δυνατότητα να περιμένουμε όσο χρειάζεται, ώστε τα δολάρια που εισπράττει η εταιρεία από τις εξαγωγές να μετατραπούν σε ευρώ σε χρονική στιγμή που εμείς θα επιλέξουμε και όχι σε χρονική στιγμή που οι ανάγκες θα μας το επιβάλουν». 
Ο Ανδρέας Καρέλιας σημείωσε επίσης για τη συμμετοχή της εταιρείας στην οικονομία της χώρας: «Μέσα στην διετία 2013 - 2014 η Καπνοβιομηχανία Καρέλια εισέφερε στα δημόσια ταμεία ποσόν που πλησιάζει τα 800 εκ ευρώ. σε έμμεσους και άμεσους φόρους και  14.5 εκ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ έφερε 330 εκ. ευρώ σε συνάλλαγμα από τις διεθνείς μας πωλήσεις. Και βεβαίως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την έντονη κοινωνική δράση της εταιρείας υπέρ των συνανθρώπων μας που πραγματικά έχουν ανάγκη, με τη διαρκή οικονομική ενίσχυση συλλόγων, σχολείων και άλλων αξιόλογων φιλανθρωπικών οργανώσεων».
Μεγάλη αναφορά έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στην ανεξέλεγκτη κατάσταση με τα λαθραία τσιγάρα αλλά και στις συνέπειες που έχει η υπέρογκη φορολόγηση των νόμιμων τσιγάρων: «Στον κλάδο της καπνοβιομηχανίας, εισέρχονται και οι κυβερνήσεις των κρατών, οι οποίες με την φορολογική πολιτική που ακολουθούν κάθε χρόνο στα καπνικά προϊόντα, επηρεάζουν μερίδια, βοηθούν ή ζημιώνουν την μία ή την άλλη εταιρεία, συρρικνώνουν την νόμιμη αγορά, κάτι που βλάπτει σχεδόν όλους, ωθούν το λαθρεμπόριο σε απίστευτα υψηλά επίπεδα κ.ο.κ. Είναι δε αυτονόητο και από την άλλη οξύμωρο, ότι, τα τελευταία χρόνια, όλα δε αυτά, γίνονται εις βάρος των ίδιων των κρατικών εσόδων. Κλασικό παράδειγμα η χώρα μας, αλλά και πολλές άλλες.
Στην τελευταία και μόνο πενταετία, στην Ελλάδα, φθάσαμε στο σημείο το ένα στα πέντε τσιγάρα που καπνίζονται να είναι λαθραίο. Ενδεχομένως να έχετε δει την προσπάθεια που κάνουμε, από κοινού όλες οι καπνοβιομηχανίες, ώστε να ενημερώσουμε τον καταναλωτή για τις ολέθριες συνέπειες αυτού του φαινομένου, τόσο στην υγεία του όσο και στην οικονομία της χώρας. Αλλά όταν με την παραμικρή ευκαιρία, ο πρώτος στόχος πρόσθετης φορολόγησης είναι τα νομίμως κυκλοφορούντα τσιγάρα, από την όποια κυβέρνηση, τρόικα, και εγώ δεν ξέρω ποιόν άλλον, τότε λίγα πράγματα μπορούμε να πετύχουμε».
Για την πορεία της εταιρείας στην αγορά της Ελλάδας αλλά και στις αγορές των ξένων χωρών ο Ανδρέας Καρέλιας σημείωσε: «Σε μία συνεχώς μειούμενη νόμιμη ελληνική αγορά, καταφέραμε να καταγράψουμε σημαντική αύξηση του μεριδίου μας, που σημαίνει ότι η απώλεια των δικών μας πωλήσεων ήταν μικρότερη από την απώλεια των ανταγωνιστών μας, τόσο στα τσιγάρα αλλά ιδιαίτερα στον καπνό για στριφτό τσιγάρο.
Αυτό επετεύχθη μέσα από την δουλειά όλων μας αλλά κυρίως με την πολιτική τιμών που ακολουθήσαμε μέσα στην χρονιά, αντιλαμβανόμενοι πλήρως τις οικονομικές συνθήκες της αγοράς. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την βελτίωση ακόμα περισσότερο των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων μας με την προστιθέμενη αξία τους να ανεβαίνει ακόμα περισσότερο στα μάτια των καταναλωτών.
Στις πωλήσεις εκτός Ελλάδος, το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης προήλθε από τις χώρες της Β. Αφρικής, όπου τόσο η συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια όσο και η τεράστια επίθεση που δεχθήκαμε από παραποιημένα προϊόντα μαϊμού, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους μήνες του έτους, μας κόστισαν αρκετά. Με την στενή συνεργασία, διοίκησης, τεχνικής διεύθυνσης και διεύθυνσης marketing προχωρήσαμε σε ενέργειες αναβάθμισης των σημάτων μας, ενέργειες που δυσκολεύουν την παραποίηση, αλλά παράλληλα δίνουν σημαντική αξία στα πακέτα μας.
Στις υπόλοιπες χώρες, θετικά κινήθηκαν οι πωλήσεις μας στις ολοένα μειούμενες Ευρωπαϊκές αγορές με εξαίρεση την Ισπανία, η οποία, μετά από σημαντικές αυξήσεις στην φορολογία, μοιάζει όλο και περισσότερο με την Ελλάδα. Θετική πορεία καταγράψαμε και στις Βαλκανικές αγορές, όπου στην μεν Βουλγαρία  και παρά τον πολύ έντονο ανταγωνισμό και την μικρή απώλεια μεριδίου, εν τούτοις συνεχίζουμε να κρατάμε την πρώτη θέση ανάμεσα σε όλες τις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην χώρα, ενώ οι πωλήσεις καπνού για στριφτό ξεπέρασαν ακόμη και αυτές της περσινής χρονιάς. Στις υπόλοιπες αγορές και ιδιαίτερα σε αυτές της πρώην Γιουγκοσλαβίας (Σερβία, Μαυροβούνιο, Κροατία, κλπ.) οι πωλήσεις μας κατέγραψαν εντυπωσιακή άνοδο, όπως επίσης και στην πολύ σημαντική από πλευράς στρατηγικής και κερδοφορίας Duty Free αγορά της Τουρκίας και των χωρών της Μέσης Ανατολής».
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις παροχές προς τους εργαζόμενους, ο Ανδρέας Καρέλιας ανακοίνωσε τα εξής: Επίδομα «γαλοπούλας» ύψους 200 ευρώ για κάθε εργαζόμενο, επίδομα παρουσίας για όσους δεν έλειψαν ούτε μια ημέρα από την εργασία τους ύψους 800 ευρώ, επίδομα για κάθε εργαζόμενο με παιδιά που σπουδάζουν σε κρατικό πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ ύψους 1.300 ευρώ, επιπλέον επίδομα ύψους 500 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που το παιδί του πέτυχε μέσα στο 2014 σε κρατικό πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ. Ακόμη η καπνοβιομηχανία θα κάνει δώρο έναν υπερσύγχρονο φορητό υπολογιστή Apple σε κάθε παιδί που πέτυχε την εισαγωγή του σε μια από τις παραπάνω σχολές μέσα στο 2014.
Οι εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές άνω των 2.001 ευρώ θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 700 ευρώ, οι εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές από 1.701 ευρώ έως 2.000 ευρώ θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 750 ευρώ, οι εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές από 1.401 έως 1.700 ευρώ θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.400 ευρώ, οι εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.201 έως 1.400 ευρώ θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.450 ευρώ, οι εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές από 1.001 ευρώ έως 1.200 ευρώ θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 2.200 ευρώ και οι εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 2.400 ευρώ.
Ακόμη, εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.201 έως 1.700 ευρώ, που έχουν από 3 ανήλικα παιδιά και πάνω, θα λάβουν επιπλέον 750 ευρώ. Οι εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές έως 1.200 ευρώ, που έχουν από 2 ανήλικα παιδιά και πάνω, θα λάβουν επιπλέον 450,00 για κάθε ανήλικο παιδί.
Τέλος κατά την κοπή της βασιλόπιτας της εταιρείας έγινε κλήρωση όπου 40 τυχεροί εργαζόμενοι κέρδισαν από 800 ευρώ. Ο υπερτυχερός εργαζόμενος της εταιρείας ήταν ο Ιάκωβος Σερεζλης που κέρδισε 8.500 ευρώ.
Στ.Μ.